Digital marknadsföring · Facebook · Google · SEO · Sociala medier

Sociala medier – kanalval, SEO, KPI:er

Det har diskuterats en hel del på Resumés debattsida kring Facebooks varande eller icke-varande.

Sju skäl att inte ha kundtjänst på Facebook

Sju skäl att HA kundtjänst på Facebook

Lättare än någonsin att marknadsföra sig på Facebook

Antingen eller. Inte så mycket svenskt ”lagom”. Amerikanske The Next Web har sitt sätt att förklara vilka som ska använda Facebook:

Who should use it: Everyone and their grandmas (literally)

Samtidigt kommer det uppgifter om att användandet av Facebook minskar, till stor del beroende på ökad annonsering, som är kopplade till ökade avkastningskrav. Att det är andra kanaler som är viktigare. Pinterest och Instagram lyftes t ex fram i Social Media Todays trendspaning från januari. Bilder sägs spela en allt viktigare roll.

The Next Webs ”dom” över Facebook lyder:

So the Facebook profiles will remain despite the inactivity. But will there likely be another “cool” platform for teens to try out by the time they leave for college? Definitely.

Vi står alltså inför ett vägval. Unga väljer bort Facebook för t ex Instagram, Tumblr m fl pga ökande kommersialisering. Å andra sidan har jag svårt att se att det för företagen går att interagera på samma sätt på t ex Instagram, jämfört med Facebook. För mig är Instagram snarare ett komplement, än ett alternativ.

SEO och marknadsföring

Google+ har haft en tuff start, vilket de flesta är fullt medvetna om. Vad som kanske inte är lika bekant är att det finns starka skäl för företagare att finnas på Google+ – SEO t ex, vilket tas upp i artikeln ”4 Reasons Marketers Are Crazy Not To Be On Google Plus” hos Social Media Today.

If one of your followers on Google+ does a search while logged into their account they will see your Google Plus posts in their search results. A post that doesn’t rank normally may be in your followers first page search results. That means the more followers you have on Google+ the more potential exposure you have both on the network itself and in search results.

Det finns alltså en anledning att, om inte för interaktion med kunder och intressenter så för SEO-skäl, att finnas på Google+.

När det gäller socialt nätverkande ligger dock Facebook före Google+ och det finns de som tycker att det är dags att lägga ner den matchen.

KPI:er i sociala medier

Det finns ett antal olika sätt att mäta KPI:er i sociala medier, vilket många förklarat i diverse blogginlägg, artiklar mm. Gillanden, delningar osv ingår oftast som mätpunkter, men vad ger det? Egentligen. Bara för att det är många som gillar eller delar ditt inlägg på Facebook eller Twitter, ger det något? Får du in några skarpa leads?

Det är först när du kan mäta hur många faktiska affärer som gått igenom med utgångspunkt från din sociala närvaro som det betyder något reellt. Du vet ju inte varför någon väljer att dela ditt inlägg (eller inte).

Trafikflöden – och sammanfattning

Under Q1 växte Facebook fortfarande, precis som Pinterest och Google+ (om än från låga nivåer), enligt en rapport som The Next Web redovisar. Twitter har stagnerat. Tyvärr saknas Instagram i sammanställningen. Hade varit intressant att se hur det står sig i jämförelse med de andra kanalerna.

Oavsett det som nämnst ovan om Facebooks tapp eller Google+, är det fortfarande Facebook som är på topp. Och det är viktigt att inte fokusera på gillanden och delningar. Se till att få fram korrekta KPI:er som verkligen har koppling till dina försäljningssiffror. Först då vet du om de resurser du lägger ner på dina sociala kanaler verkligen ger bra utfall.

Analysera mera!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s