Content Management System (CMS) · EPiServer · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO

Verktyg för den stressade redaktören – länk-kontroll och stavningsstöd

Det finns i alla publiceringssystem olika typer av inbyggda hjälpmedel. Om inte som standard, så finns de som tillägg, moduler eller add-ons, beroende på produkt. Oavsett hur bra koll du har idag på dina texter och dina länkar så är det svårt att förutse framtiden.

Stavningsstöd i publiceringssystem (CMS)

Med många redaktörer inblandade som arbetar med innehållet på din webbplats är det viktigt att ha ett bra stavningsstöd. T o m med min blogg på wordpress.com har stavningsstöd, men endast för engelska, franska, tyska, portugisiska och spanska.

Jag har även jobbat lite med Polopoly och i den versionen som jag använde fanns inget som helst stavningsstöd. Säger i och för sig troligen mer om just den versionen och implementationen, men ändå.

Det CMS som jag jobbat mest med – EPiServer – har inget stavningsstöd ”out-of-the”-box, men det går att koppla in olika typer av editor-moduler med stavningsstöd, t ex TinyMCE, som även finns för WordPress.

Kontroll av trasiga länkar

Alla som någonsin jobbat med större webbplatser vet att innehåll tas bort, eller flyttas, vilket resulterar i en trasig länk. Även här finns det olika typer av hjälpmedel inbyggt i många CMS.

I t ex EPiServer CMS 7.5 går det att dra ut en rapport på trasiga länkar. Tyvärr kan du från rapporten inte korrigera den trasiga länken. Du ser bara att det är fel på den.

Genom att använda tillägget ”Custom Redirects Manager” går det enkelt att skapa redirects, dock utan koppling till rapporten ovan – vilket är synd. Däremot finns det add-ons som gör hela jobbet. SEO Manager ska, enligt uppgift från skaparen Mogul, bl a optimera URL:er, optimera resultaten i Google Analytics mm.

Även i Google Webmaster Tools kan du – självklart – få hjälp med att hitta trasiga länkar, dock utan möjlighet att korrigera.

Länkkontroll – sammanfattning

Efter detta kan vi konstatera följande, för att ha koll på dina länkar krävs det antingen:

 • Tid – mycket tid – och tålamod – för att gå igenom alla länkar som är felaktiga (och länka om dem manuellt i ditt CMS)
 • Pengar – för att köpa en tjänst, ett tillägg eller ett verktyg som ”automatiskt” hjälper dig att identifiera och korrigera trasiga länkar

Slutsats

Det finns hjälp att få för den stressade webbredaktören.  Både vad gäller stavning och länkproblem. Tyvärr erbjuder inte alla CMS samma möjlighet till stöd, men jag vågar nog tro att de flesta åtminstone har möjligheten att koppla på stavningskontroll. Hur pass väl den kommer fungera, det är en helt annan fråga.

Kontroll av trasiga länkar är ett svårare område. Det finns lösningar, men alla kostar pengar. Å andra sidan kan trasiga länkar innebära att du tappar intressenter och blivande kunder. Affärsnyttan är således hög och en investering kan snabbt lösa sig. Tänk själv, hur gör du om du inte kommer till den produkt/tjänst som du förväntar dig? Jag går ofta vidare och letar upp en annan leverantör…

4 reaktioner till “Verktyg för den stressade redaktören – länk-kontroll och stavningsstöd

  1. Om du har en mindre webbplats är det inga problem att ha full koll, men om det är 50, 100, eller kanske 200 reedaktörer och över 1000 sidor – då är det inte så lätt längre. Ju fler kockar… Dessutom, ju fler ovana redaktörer, desto större behov av ett system som kan stödja den som är huvudansvarig i dennes arbete. Det är väldigt svårt att veta vad alla gör på en webbplats som är decentraliserad och/eller finns på flera språk/marknader.

   Gilla

 1. Bra att du tar upp detta Per!

  Detta område brinner vi på Vincera för. Vår tjänst WebScanner hjälper till med precis de utmaningar du tar upp här. Vi har kontroll av både länkar, stavning, seo, användbarhet och vi även precis lanserat vår nya test för Läsbarhetsindex (LIX). På ett enkelt sätt får du som webbansvarig en rapport med jämna mellanrum som tydligt visar var du har fel eller förbättringsområden på din webbplats.

  Håller ni med Per om att det är viktigt att ha ett väl fungerande innehåll utan fel för att se till att hålla kvar kunden, hör av er till oss på info@webscanner.se.

  WebScanner fungerar mot alla typer av CMS och plattformar och kräver ingen installation eller anpassning i ert system vilket gör det enkelt och riskfritt att komma igång.

  Läs mer på http://webscanner.se

  Gilla

  1. Tack David!

   Jag kan bli förundrad över att inte mer görs vad gäller länkning och stavning rent generellt. Oftast är det upp till redaktören (huvudredaktören, webb-/sajtansvarig) att själv säkerställa att innehållet är korrekt, vilket är lätt att glömma/prioritera bort när det är ont om tid. Korrekta länkar och rättstavade ord är ju väsentliga element för att bibehålla god SEO. Borde prioriteras högre än det görs idag.

   Tur att det finns flera verktyg som kan hjälpa till med detta. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s