Användbarhet · Beställare · EPiServer · Webbanalys · Webbutveckling

Datadriven – behovsdriven – och testdriven webbutveckling

Två områden som jag pratat om både som konsult och som anställd, är datadriven (behovsdriven) och testdriven utveckling. Först nu har jag verkligen möjlighet att jobba med detta. Sitter i en väldigt fördelaktig sits där det är möjligt att med hjälp av webbanalys och test går att anpassa webbupplevelsen efter besökarnas behov.

Webbutveckling i allmänhet

Den vanligaste utgångspunkten idag är att man, utifrån en strategi, wireframes och design bygger upp en webbplats som man tror ska uppfylla kundens behov. Ju bättre förarbete och nogranna analyser, desto närmare uppfyllnad av kundens behov kommer man.

Men sen är det ofta stopp. Det sker en viss vidareutveckling med nya funktioner osv, men den övergripande bilden som tagits fram av besökarna och deras behov, den fortsätter gälla…

Datadriven – behovsdriven – webbutveckling

Datadriven webbutveckling kan även benämnas behovsdriven utveckling. Det som främst utmärker webbutveckling utifrån data/behov är att utvecklingen sker med utgångspunkt från statistik (data) som samlas in från besökarna på webbplatsen. Denna data analyseras för att identifiera besökarbeteendet och dra slutsatser om vad som måste utvecklas för att besökarnas behov bättre ska tillgodoses.

De olika stegen i behovsdriven utveckling

Illustration från www.behovsdrivenutveckling.se.

Eftersom vi på EPiServer har en slags webbyrå inhouse – EPiServer Web Team (som jag leder) – har vi stora möjligheter att utveckla episerver.com efter de faktiska behov som våra besökare har. I mina ögon innebär det stora möjligheter att skapa en riktigt bra webbupplevelse för besökarna. Vi kan visa dem det vi vet att de vill ha (med viss reservation för ”vet”). 🙂

Testdriven webbutveckling

Det andra området som jag nu har förmånen att jobba med är testdriven webbutveckling,som bl a inkluderar A/B-testning. Enkelt förklarat innebär det att en viss funktion får ett nytt utseende, och att den gamla och nya versionen sedan visas för besökarna i ett automatiserat mönster. Utifrån en matematisk ”snurra” visas antingen version A eller B. Den version som får flest klick tolkas som ”bäst”.

På så sätt testar man sig fram till de funktioner eller den design som ger bäst användarupplevelse. Exempel:

Alternativ A

Alternativ A
Alternativ B

Alternativ B

Den version – dvs den knapp – som får flest klick, det är den version som kommer att användas framöver.

Slutord

Största fördelen med att utgå från analysdata och testresultat är att det på ett väldigt tydligt sätt framgår vad som bäst gynnar besökaren. Istället för tyckande och gissande får vi svart på vitt vad som fungerar, eller inte fungerar. Ser fram emot att hålla er uppdaterade om vad vi kommer fram till.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s