Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Övertro till sociala nätverk

Idag är det en självklarhet att som företag, myndighet, kommun eller organisation föra en diskussion med kunder, medborgare och medlemmar i sociala nätverk. Det twittras och facebookas som aldrig förr. Bra på så sätt att 66% av internetanvändarna i Sverige använder Facebook. Det mesta som skrivs och diskuteras om synligheten i de sociala nätverken är positiva och lyfter fram ett flertal fördelar, som statistiken ovan.

Allt är dock inte positivt. I samma statistiksammanställning som ovan, framgår även att drygt en miljon svenskar fortfarande står utanför internet. Visst, din målgrupp kanske är ung och digital, men det är ändå viktigt att ha detta i bakhuvudet.

Jag blev riktigt glad idag när jag hittade debattartikeln ”Sju skäl att inte ha kundtjänst på Facebook” på Resumé. Punkt sju är verkligen pricken över i:

Facebook är inte en kanal att informera dina kunder, utan att engagera dina fans och andra användare. Genom att skicka ut envägsbudskap i form av informationsmaterial går du emot allt vad Facebook handlar om.

Sociala nätverk gör inget av sig själva

Bara för att det är väldigt enkelt att starta ett Twitter-konto eller en Faceboook-sida betyder det inte att du måste ha det, vilket jag även skrivit om tidigare. Det är inte Twitter-kontot, eller Facebook-sidan i sig som är vägen till framgång. Det är hur du använder dem i din kommunikation.

 • Rätt använt kan sociala nätverk stärka varumärket, öppna upp för dialog, bidra till öppenhet och skapa försäljningsmöjligheter.
 • Fel använda blir dina sociala kanaler som vilken bortglömd sajt som helst – du skriver och ingen lyssnar

5 reaktioner till “Övertro till sociala nätverk

 1. Jag tycker att inlägget i Resumé är lite roligt, framförallt därför att det är någon som säger *emot* det alla andra talar för. Men egentligen är det ganska tunna argument som Emma Blom tar upp. I mina ögon känns det för teoretiskt; hon skriver om företagssidor där avsändaren är trevande och osäker – men jag kan inte komma på någon som verkligen kör *kundtjänst* på Facebook och som agerar på det sätt hon beskriver. Stora myndigheter, teleoperatörerna, bankerna… visst har deras kundtjänst på Facebook ett värde, både för sig själva och för deras kunder?

  Gilla

  1. Det jag gick igång på (positivt) var att det 1) var någon som gick emot massans åsikter, 2) denne någon jobbar på en sociala medier-byrå.

   Jag tolkar inlägget lite annorlunda. För mig handlar det om att flagga för att det finns ett antal osäkerhetsmoment kring att lägga alla ägg i samma korg, utan att det däremot nämns något om att det är ett verkligt problem. Ser det mer som en varning än som ett påstående att ”så här är det”.

   Det jag vill få fram är att det inte går att skapa något med hjälp av sociala nätverk, som inte redan finns. Facebook och Twitter kan komplettera övriga kontaktkanaler för kundtjänst, men inte ersätta dem helt. Inte idag i alla fall. Sen finns det självklart företag och myndigheter som har en fungerande kundtjänst på t ex Facebook. Redan idag.

   Liked by 1 person

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s