Design · Webbkommunikation · Webbutveckling

Benchmarking, best practice och omvärldsanalys

Chefen kanske ber dig om att ”benchmarka” och att ”ta fram best practice” för den nya webbplatsen. Vad är det chefen vill ha, egenligen?

A best practice is a method or technique that has consistently shown results superior to those achieved with other means, and that is used as a benchmark. In addition, a ”best” practice can evolve to become better as improvements are discovered. (Wikipedia)

Okej. Chefen vill att du ska hitta det som fungerar bättre än allt annat, men det där andra då?

Benchmarking is the process of comparing one’s business processes and performance metrics to industry bests or best practices from other industries. Dimensions typically measured are quality, time and cost. In the process of best practice benchmarking, management identifies the best firms in their industry, or in another industry where similar processes exist, and compares the results and processes of those studied (the ”targets”) to one’s own results and processes. (Wikipedia)

Du ska alltså komma på något som är bättre än allt annat – inom det område som din organisation verkar. Enkelt, eller?

Best practice för webb

Eftersom det är väldigt enkelt att jämföra olika sajters utseende, funktionalitet – och i viss mån – kod, lämpar sig best practice bra för webben. Det finns inget sätt att hålla den nyfikne borta från din webbplats. Tillägg till både Firefox och Chrome hjälper till att visa både CSS:er och databasanrop.

Så långt är allt väl, men vad är det som definierar best practice (inte definitionen som sådan)?

Bortsett från att följa det regelverk som t ex W3C satt upp finns det ingen uttalad best practice för webbutveckling, webbdesign och webbpublicerande. Åtminstone ingen generell sådan. Snarare finns det vissa funktioner, viss design mm som – när de blir populära – lyfts fram som ”best practice”, trots att det snarare är trender det handlar om.

Det är klokt att vara lite försiktig när det gäller best practice och inte följa alla nya riktlinjer, såvida det inte handlar om åtgärder som standardiserar och förenklar. Se på best practice som en ögonblicksbild, vad som gäller här och nu. Det är något helt annat än ”sanningen”.

Benchmarka mot konkurrenterna

På vanlig svenska kan benchmarking likställas med att hålla koll på vad andra organisationer och/eller företag inom ditt område gör.

Många kommunala webbplatser är t ex extremt lika, vilket bl a hänger ihop med att ingen vill sticka ut gentemot andra kommuner. Dessutom har den gemensamma strukturen visat sig uppfylla de krav som kommunerna (och invånarna, får man hoppas?) har på en webbplats. Om strukturen är den bästa tänkbara, det är däremot en helt annan fråga.

Som webbansvarig är det viktigt att alltid ha koll på vad som sker online, inom ditt verksamhetsområde. Ta efter det som verkar bra och undvik att upprepa samma misstag som andra gör.

När jag började jobba med webb i mitten/slutet av 90-talet pratade man alltid om att ”steal with pride”. Den tesen gäller fortfarande. Åtminstone när det gäller idéer. Det finns ingen anledning att försöka uppfinna hjulet på nytt.

Vad det handlar om – omvärldsanalys

Både best practice och benchmarking handlar egentligen om en och samma sak – omvärldsanalys. Ju duktigare du är på att plocka upp trender, impulser och idéer från andra, desto smartare och bättre webblösningar kommer du kunna beställa eller skapa.

Det är lika viktigt för en designer eller utvecklare, som för en marknadsförare eller webbansvarig att ha koll på vad som sker i den digitala omvärlden.

Alla som jobbar med webbfrågor på ett eller annat sätt behöver jobba med omvärldsanalys. Det gör väl du med?

2 reaktioner till “Benchmarking, best practice och omvärldsanalys

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s