Användbarhet · Beställare · Content Management System (CMS) · EPiServer

CMS, WCM, eller UXM?

Kärt barn har många namn, säger talesättet. Så är inte riktigt fallet här, men det är ofta oklart vad som är vad och hur de olika benämningarna förhåller sig till varandra.

CMS och WCM (WCMS)

CMS, eller det som vi på svenska ibland kallar publiceringssystem, beskrivs på detta sätt på Wikipedia.

 a computer program that allows publishing, editing and modifying content as well as maintenance from a central interface

CMS står för Content Management System, vilket kan utläsas som innehållshanteringssystem. Ett system för att hantera innehåll, helt enkelt. Jag har tidigare beskrivit en del av den svenska CMS-marknaden – och den har inte blivit mindre komplex sedan dess.

WCM (WCMS), Web Content Management System, kan sägas vara ett mer komplext CMS. Wikipedia ger följande definition:

a software system that provides website authoring, collaboration, and administration tools designed to allow users with little knowledge of web programming languages or markup languages to create and manage website content with relative ease. A robust WCMS provides the foundation for collaboration, offering users the ability to manage documents and output for multiple author editing and participation.

Där man förr pratade om CMS är det nu snarare WCM som avses. Trots detta används fortfarande begreppet CMS, eftersom det är så väl etablerat.

De flesta större webbplatser är idag byggda på olika typer av WCM, som t ex EPiServer, Drupal eller WordPress. EPiServer är en av de största aktörerna på den svenska marknaden, både i egenskap som Sveriges vanligaste CMS för intranät, samt i toppen bland sajterna på Topp 100.

Huvudtanken med ett CMS/WCM är att hantera stora mängder innehåll som ska publiceras på webben. Det finns stöd för publiceringsprocesser med godkännandenivåer och rättighetshantering. Olika typer av sidmallar styr hur innehållet ska visas upp. Fokus för redaktörerna är att snabbt kunna publicera innehåll, utan att behöva tänka på färg och form.

CXM

CXM, Customer Experience Management, är för nytt som begrepp för att Wikipedia ska ha hunnit ta fram en definition. CRMSearch beskriver CXM som:

both the individual experience in a single transaction as well as the sum of all experiences across all touch points and channels between a customer and a supplier over the duration of their relationship

Enligt CRMSearch beskrivs CXM som en efterträdare till CRM, men det anses ofta som en naturlig efterträdare till WCM. Om än i ett tidigt skede.

Den största styrkan med CXM anses vara att det nu handlar om flera olika kanaler och att besökaren ska mötas av unika budskap, istället för masskommunikation. En viktig komponent är även mätning och optimering av innehållet för att åstadkomma ett så framgångsrikt budskap som möjligt.

Fokus för CXM är besökarens upplevelse, inte tekniken bakom.

Framtiden?

Vi kommer troligen fortsätta prata om CMS och WCM framöver, men CXM är ett begrepp som vi kommer behöva ta till oss. Ett företag eller en organisation som tänker sälj- och marknadsinriktat vill ha stöd för att erbjuda sina kunder en upplevelse som främjar affärerna. Den tekniska plattformen är inte det som avgör längre.

Som beställare har du nu inte bara ett stort antal CMS-leverantörer att välja mellan. Du har dessutom en alltmer krävande kundbas att hantera…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s