Användbarhet · Informationsstruktur · Usability · Webbutveckling

Förenkla för besökaren

En sak, som faktiskt de flesta är överens om nuförtiden, är att det ska vara enkelt för besökaren att hitta rätt – och göra rätt. Det är däremot – fortfarande – inte alltid som man är överens om de konkreta detaljerna.

Formulär

Vi pratar ofta om detta på jobbet. Hur får vi in maximal mängd bra och nyttig data, utan att kräva för mycket av den som fyller i formuläret? Vad är maxgränsen på hur mycket en person är beredd att fylla i?

Enklast är att utgå från dig själv. Orkar jag fylla i ett formulär som kräver in information som inte har någon koppling till det jag efterfrågar? Om det är många fält som ska fyllas i är det dessutom kanske lättare att dela upp det t ex i olika steg.

Det går alltid att utöka ett litet formulär med fler fält, men om du redan skrämt iväg besökarna med ett komplicerat formulär – då kan det vara svårt att få dem att komma tillbaka.

KISS – Keep It Simple (Stupid).

Navigering

Det viktigaste är inte hur navigeringen ser ut, eller var på sidan den är placerad, utan att besökaren förstår vad det är – en navigering.

Jag är ganska konservativ och gillar toppnavigering och vänsternavigering, men kan även hitta rätt på en webbplats med mer ”otypisk” navigering. Så länge jag förstår

  1. vad det är (dvs ”där är navigeringen”)
  2. hur jag ska använda den

Överlämnar själva designfrågorna till de som är duktigare på design och UX…

Kontaktuppgifter

Den typ av innehåll som är mest eftertraktat på nästan alla typer av webbplatser. Finns en anledning till att du ska ha kontaktuppgifterna tydligt i sidfot eller sidhuvudet på sajten – dina besökare tycker att det är viktigt att enkelt kunna nå dig.

Bästa kombinationen är både att skriva ut telefonnummer, mailadress och att ha olika typer av kontaktformulär. Allt för att en så stor andel av besökarna som möjligt ska hitta sin väg.

Mobilanpassning

Idag är detta inget alternativ – det är ett måste. Trots att det kanske idag inte är mer än 10% av besökarna som kommer med mobila enheter så kommer den siffran att öka framöver. Du har inte råd att stå utanför när den stora massan inser vikten av att hela tiden kunna komma åt sina favoritwebbar.

Sammanfattning

Inget av det ovan borde vara några kosntigheter, men jag får tyvärr ofta känslan av att vi – fortfarande – glömmer bort varför vi har våra webbpltser.

Dina besökare. Utgå från dina besökares behov.

Ingenting betyder något om du inte har med dina besökare på banan. De vill ha en smidig, rolig och effektiv webbupplevelse. De vill snabbt och lätt hitta rätt.

Ta reda på vad dina besökare tycker är bra/dåligt och vad de vill ha mer/mindre av på din webbplats. En nöjd besökare kommer tillbaka. En missnöjd kostar tid, pengar och kan ge dålig PR.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s