Projektledning · Web management · Webbutveckling

Arbetsfördelning – support, operativt, strategier

Oavsett vilken arbetsplats du befinner dig på, hamnar du ofta i ett läge då du tvingas prioritera mellan arbetsuppgifter: sånt som behöver göras nu-på-en-gång, saker som du vet hur du ska lösa och som inte kräver så stor tankekraft, och mer övergripande funderingar och planer på strategisk nivå.

Vad börjar du med?

Support; här-och-nu-fixar

Det som ibland är enklast att börja med är det som snabbt kan strykas från listan. Allt från att skriva en nyhet på webben, justera storleken på en bild i Photoshop, sammanställa en ”standardoffert”, eller att lägga upp nya användare i publiceringssytemet.

Saker som inte kräver så mycket. Saker som du kanske drar dig för att göra för att de är – tråkiga. Lite för enkelt och grundläggande för att du ska få en utmaning. Du gör dem på mindre än en dag. Ibland på under tio minuter. Check!

Operativt; lösning finns

Nästa nivå gäller lite mer avancerade saker, som tar lite längre tid att genomföra. Fortfarande ganska grundläggande uppgifter: felsökning av kod för postning av formulär, uppbyggnad av ny struktur i en underavdelning på webbplatsen, framtagning av en kommunikationsplan. Uppgifter som du väl känner till och kan utföra – och fördigställa, utan att det kräver en alltför stor arbetsinsats. Annat än tid.

Du har oftast en god idé av hur du ska genomföra uppgiften och när den är klar – blir det (oftast) precis som du tänk dig. Operativa uppgifter kan ta allt från en timme till flera dagar – eller veckor.

Strategier, planer; åstadkom något

Det är nu vi närmar oss det som vissa älskar att ge sig i kast med – och andra ser på med skräck. Ett vitt ark. Inga tydliga ramar. Skapa något utifrån – ingenting.

Att ta fram och arbeta med strategier och planer är ofta det som är mest krävande. Inte nödvädnigtvis rent tidsmässigt, men tankemässigt. Det kan ta tid att sammanställa och förbereda allt som behövs för att ta fram själva strategin eller planen – göra research, men det behöver inte bli lika omfattande som operativa uppgifter.

Prioritera – arbetsfördela

Så återkommer vi då till den avgörande frågan – vad börjar du med?

Det är här det blir knepigt. På ett rent personligt plan gillar jag att pricka av saker. Att tydligt se att jag har åstadkommit något. Å andra sidan gillar jag tankemässiga  utmaningar också. Det som roar mig minst är ”vanliga” uppgifter som tar mycket tid – operativa frågor. Inte det att det är tråkigt, men i många fall tar det lång tid – och ger ingen wow-effekt, vilken en smart strategi eller genomtänkt plan kan skapa.

Och i en grupp?

Ännu knepigare. Dagens dilemma. Hur ser jag till att mitt team både

 1. Bockar av supportärenden
 2. Tar hand om buggfixar och systemanpassningar
 3. Nyutvecklar och är kreativa

Jag tänkte ha en diskussion med teamet om hur de ser på saken. Allt måste ju göras, men hur gör vi det på effektivast – och roligast – sätt?

Har Du lyckats bra med arbetsfördelningen? Kommentera gärna. Tack!

3 reaktioner till “Arbetsfördelning – support, operativt, strategier

 1. Jag tycker att det är oerhört svårt att jobba som jag gör just nu, eftersom jag är van att göra prioriteringar etc själv. Det gör jag inte i mitt nuvarande jobb. I övrigt innehåller det nästan inget strategiarbete utan bara operativt. Tyvärr. Men jag är glad åt inkomsten! 🙂

  Gilla

  1. Det du tar upp är ett annat bekymmer: att inte kunna styra sitt eget arbete.

   Min fundering handlade mest om hur det går att kombinera de tre uppgiftsområdena. Om arbetsdagen endast består operativt arbete är inte prioriteringen mellan uppgifter samma problem, som om du måste balansera det med t ex strategiska frågeställningar och planering…

   Gilla

   1. Jo, men samtidigt är jag nog lite besviken eftersom jag trodde att arbetet skulle innehålla andra delar också. Tyvärr. Men en lön är en lön och den är jag glad över!

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s