Internetmarknadsföring · Sociala nätverk · Web management · Webbkommunikation

Struktur i arbetet – delat ansvar för de digitala kanalerna

I diskussioner kring strukturering av webbarbetet talas det ofta främst om centralisering vs decentralisering. Mer sällan handlar det om hur själva webbarbetet ska bedrivas. Oavsett om det är centraliserad eller decentraliserad förvaltning är det oftast kommunikations- eller marknadsavdelningen som ”äger” webben. Åtminstone innehållsmässigt.

Webbansvarig

En person är alltid ytterst ansvarig för webbplatsen och de sociala nätverk som ni är aktiva inom. Ibland både på operativ och strategisk nivå, ibland endast operativ (och överordnad är strategiskt ansvarig). Oavsett vilket, är det den personen som ska vara ”expert” på webben och ha koll på allt som behövs i det dagliga arbetet , samt agera first-line support till lokala webbredaktörer.

Däremot är det inte samma sak som att endast en person ska kunna hantera alla webbfrågor…

Delat ansvar

I min roll på EPiServer har jag tur. Väldigt många kan väldigt mycket om verktyget och jag har tillgång till både ”mina” utvecklare och produktutvecklare och utbildare. Våra digitala kanaler är självklara kommunikations- och försäljningsvägar.

Normalt sett har du (förhoppningsvis) ett  förvaltningsavtal med din webbyrå/teknikleverantör, som assisterar dig i tekniska frågor och mindre utvecklingsprojekt. I det normala arbetet på kommunikations-/marknadsavdelningen har du troligen kollegor som, åtminstone delvis, också jobbar med webbkommunikation. Det kan handla om nyhetspublicering, evenemang, kundcase, utbildning etc.

Eftersom ett företags eller en organisations webbplats i många fall är den viktigaste kommunikationskanalen, är det viktigt med ett brett ansvar. Dels för att minska beroendet, dels för att kunna agera snabbt på ändrade krav från omvärlden. Det betyder inte att alla behöver vara experter, utan snarare att det går att täcka upp för varandra i den centrala kommunikations-/marknadsfunktionen.

Snabb kanal, snabb kommunikation

Det är viktigt att inse att det inte går att vara för fyrkantig organisationsmässigt, när det kan handla om sekunder för att publicera rätt information. Idag är de digitala kanalerna centrala för all typ av kommunikation och marknadsföring. Oavsett vilken roll du har inom området måste du kunna publicera information på webben och i sociala kanaler. Det går inte att stå utanför.

Alla måste känna sig som webbansvariga.

2 reaktioner till “Struktur i arbetet – delat ansvar för de digitala kanalerna

  1. Du har satt fingret på precis det jag tänkte på när jag kommenterade ditt förra inlägg. Du har satt helt rätt ord på mina tankar. Alla behöver inte vara experter på den för webbplatsen/-erna ansvariga avdelningen, men alla ska baske mig kunna publicera. För som du skriver, det kan handla om snabba puckar. Då är det INTE accpetabelt att säga att man inte jobbar med webbpublicering…Om alla resonerade på icke-viset skulle det inte bli mycket gjort här i världen.

    TACK, Per, för, som vanligt kloka ord! 😛

    Gilla

    1. Tack för idén till inlägget. 🙂 Digital kommunikation genomsyrar all kommunikation och marknadsföring idag. Alla behöver vara delaktiga för att möta kraven på snabb kommunikation. Det är inte en one-man-show längre. Det är snart 2014.

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s