Beställare · Projektledning

Struktur i webbprojekt

Alla som någon gång jobbat med, eller drivit webbprojekt, vet hur viktigt det är med struktur. Ett av kriterierna i ett projekt är

viss varaktighet med en start och ett slut (Wikpedia)

Vilket innebär att det är en tillfällig, avgränsad händelse. För att kunna säkerställa början och slut krävs det – struktur.

Prioriteringar

Det finns alltid komponenter, funktioner och innehåll i ett webbprojekt som är viktigare än andra. Tyvärr är det sällan som beställaren kan göra denna prioritering på egen hand, utan det ligger på projektledaren att göra det. För att skapa struktur. Prioriteringarna ska helst göras i inledningen av projektet, för att säkerställa att rätt resurser finns tillgängliga när de behövs. På så sätt underlättas projektplaneringen.

En av de viktigaste uppgifterna för projektledaren i detta skede, är att försöka övertyga beställaren om varför A ska prioriteras före B. Eller C, eller D…

Balansgången mellan att hålla beställaren glad, följa tidsplanen och inte överstiga budget – det är projektledning i ett nötskal.

Avgränsningar och planering

”Kompisen” till prioriteringar heter avgränsningar. Det går inte att göra allt på en gång. Utifrån prioriteringarna kan det vara en smart idé att dela in projektet i underprojekt eller faser. Faserna får egna avgränsningar och prioriteringar i sin tur. På så sätt blir det enklare och tydligare vad som ska göras och när.

Genom att planera in vad som ska ingå i respektive fas och hur faserna ska förhålla sig till varandra, blir det tydligare för alla inblandade hur projektet ska genomföras.

Struktur – win-win

Ju tydligare ett webbprojekt är strukturerat, desto bättre är det. Både beställare, projektledare och utförare vet vad som förväntas av dem, och kan förhålla sig till detta. Dessutom – genom att ha en tydlig ram kring projektet, är det enklare att – vid behov – gå utanför ramen.

Problemet med bristande strukur må låta enkelt att hantera, men det är väldigt vanligt förekommande. Och därav viktigt att tänka på. Jag har mött strukturproblem i alla typer av organisationer – och bland olika typer av beställare.

Strukturera mera.

2 reaktioner till “Struktur i webbprojekt

 1. Hej Per! Såg att denna artikel har några år på nacken men jätteintressant innehåll som aldrig upphör att vara relevant. Jag tycker själv att det är svårt att hitta bra struktur, balansgången mellan planering och frihet/kreativitet. Har du några tips på verktyg eller metod/regler som du använder för att uppnå struktur i olika projekt? Med vänlig hälsning Erik

  Gilla

  1. Hej Erik!
   Kul att du hittade inlägget, som trots att det är några år gammalt, fortfarande är lika aktuellt. Struktur är ett måste för projektledaren och underlättar för projektteamet.

   Om jag får välja fritt är Basecamp att föredra, men med en begränsad budget är även Trello ett vettigt alternativ. Basecamp har all funktionalitet du kan tänka dig, inkl rättighetsstyrning på olika nivåer, möjlighet att skapa kom-ihåg-listor, klassificering av innehåll efter produkt, projekt, individ osv. Trello däremot är en slags to-do-lista som på ett översiktligt sätt kan visa var i utförandekedjan något befinner sig – och vem som är ansvarig.

   Jag använder Trello dagligen i våra interna projekt, men i kommunikationen med webbyrå är det Jira (en konkurrent till Basecamp) som gäller. Trello är gratis, medan Basecamp och Jira kan vara ganska dyra.

   Det är svårt att säga att verktyg X är bäst, utan det beror på hur pass komplexa projekt du jobbar med. Jag skulle föreslå att du börjar med Trello och sen ser om det räcker till för dig. I så fall är Basecamp ett bra steg uppåt. 🙂

   Tack för att du hörde av dig och lycka till!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s