Jobb · Webbstrategi

Att vara webbstrateg

Jag är med i nätverket Webbstrategerna, som drivs via Sveriges Kommunikatörer. I onsdags hade vi vår andra träff och min grupp pratade om rollen webbstrateg. Endast ett fåtal hade just titeln ”webbstrateg”, medan många av oss har en roll som bl a inkluderar webbstrategi.

Men vad är det då som möter oss webbstrateger i vardagen?

Verksamhetsbehov

Först och främst – vilka behov har verksamheten av en webbstrateg? Är det ett påhitt från ledningen, eller behövs det verkligen en strateg för att driva webbarbetet och arbetet med digitala kanaler framåt?

Det kan vara viktigt att veta bakgrunden till varför organisationen söker en webbstrateg. Under en jobbintervju kan det låta väldigt bra att höra

Rollen som webbstrateg är helt ny. Du kommer få möjlighet att utforma den efter eget huvud.

Men tänk dig för: Finns det redan strategiskt tänk inom digitala kanaler sen tidigare? Vill de ha någon som kan axla helhetsansvaret och driva arbetet vidare?

Eller är det så att de hört att

det där med webbstrategi är ju bra

I så fall är det dags att dra öronen åt sig.

Mandat, beslutanderätt mm

Vad är det tänkt att du ska göra? Finns det en tydlig roll som webbstrateg? Är det tänkt att du endast ska agera på övergripande, strategisk nivå, eller är det en sammansatt roll som består av både strategiska och operativa delar?

Det finns inget rätt eller fel när det gäller rollsammansättningen. Det viktigaste är att du får en tydlig beskrivning av:

  • Exakta arbetsuppgifter – ansvarsområden etc
  • Mandat – hur din roll förhåller sig jmf med andra inom organisationen; vem/vilka du behöver ha på din sida för att driva igenom dina förslag
  • Beslutanderätt – vad får/kan/ska du ta beslut om

Vad du inte ska/får göra är lika viktigt som det du faktiskt får/ska göra, om det skulle uppstå interna diskussioner. Ju tydligare din roll är beskriven och kommunicerad till resten av organisationen, desto lättare kommer du kunna agera och uppfylla de förväntningar som ställs på dig.

Budget

Ibland har en webbstrateg budgetansvar, ibland inte. Det spelar inte så stor roll, så länge du åtminstone kan få komma med input till budgeten.

Det är svårt att bedriva ett bra webbstrategiarbete om du inte vet hur stor budgeten är för att genomföra förändringar på webbplatsen. Om förväntningarna är en ny webbplats som ska generera ökad försäljning, då kanske det krävs en betydligt mer avancerad webbplats än om det är en informativ corporate-sajt som efterfrågas. Dvs en större budget.

Du kan inte genomföra mer än budgeten ger dig utrymme till. Se till att din chef förstår det. Och ledningen.

5 reaktioner till “Att vara webbstrateg

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s