Cybersäkerhet · Media · Sociala medier

Övervakning på Internet

Är du rädd för att bli övervakad när du är aktiv inom sociala medier, surfar, mailar osv? Inte? Du är inte ensam. Expressen skrev om en SIFO-undersökning som gjorts, där 75 % av de tillfrågade angav att de inte är rädda för att bli övervakade.

Trots att det satsas mer pengar är någonsin på signalspaning känner jag likadant. Jag tror inte att det finns någon underrättelseorganisation som har intresse av att granska det jag skriver. Det betyder inte att jag tycker att övervakning och avlyssning som företeelse är okej, för det är det definitivt inte.

Frågan är snarare om det är något att oroa sig över på det personliga planet. Tydligen är ju vi svenskar inte så oroade. Kan det vara det faktum att det redan är så lätt att söka fram uppgifter i det svenska samhället, som gör att vi inte känner någon oro? Vi vet redan att (nästan) vem som helst kan få fram (nästan) all information om oss ändå…

Om vi nu skulle vara oroade, förbannade och/eller arga över att vi övervakas –

skulle FRA, NSA, GCHQ m fl bry sig om det?

Näe, tror inte det. Idag är kampen mot terrorister viktigare än vår personliga integritet. Oavsett vad vi må tycka om det.

Debatten i media och avslöjandena fortsätter…

2 reaktioner till “Övervakning på Internet

 1. Som du är jag inte orolig, men jag vet inte om jag tycker det är helt OK heller. Fast kampen mot terrorister ÄR viktigare än vår personliga integritet, no doubt about it!

  Gilla

  1. Om jag måste välja mellan personlig integritet och kampen mot terrorister, då är det kampen mot terrorister som vinner. Dessutom – med tanke på den datamängd som behöver analyseras, är risken för att just du eller jag ska granskas – extremt liten. Det är värt att hålla i bakhuvudet i kritiska sammanhang.

   Men som sagt var – jag är egentligen emot all form av godtycklig övervakning och avlyssning som FRA, NSA m fl ägnar sig åt…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s