Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Delning i sociala medier

Delar du allt du ser på Twitter och Facebook? @mikaelpersson postade en fråga om detta på Twitter:

Anledningen till detta var bl a den händelse som Mikael länkade till – ”Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan”.

För mig är det en självklarhet att läsa igenom Twitter-länkar till sånt som verkar intressant. Verkar det seriöst? Hur är det med trovärdigheten?

Jag delar ingenting som inte kommer från en säker källa. Och vad gäller efterlysningar skulle jag aldrig dela något som inte kommer från polisen. Fallet ovan är bara ett i raden av flera liknande, där personer med skyddad identitet blivit avslöjade av intet ont anande ”snälla” medmänniskor som bara vill hjälpa till…

Tänk på vad du delar i sociala medier. Var inte ”snäll” och gå på snyfthistorier, om du inte är vän personligen med den personen. Det är väldigt lätt att skapa en hjärtskärande historia, utan någon koppling till verkligheten. Det kan hända extremt otrevliga saker för den person som håller sig gömd. Konsekvenser som vi andra inte ens kan tänka oss… Dela bara de efterlysningar som polisen publicerar.

Tänk först, dela sen.

8 reaktioner till “Delning i sociala medier

 1. Jag kan dela lustiga artiklar från media på nätet. Sånt som är roligt eller tänkvärt. När det gäller ”människoöden” etc är jag mer restriktiv eftersom man ju inte rimligtvis kan få en hel bild av någons enda tweet.

  Gilla

  1. Det är ju en viss skillnad mellan olika typer av artikklar. Roliga/tänkvärda artiklar kanske inte kräver samma kontroll som mer allvarsamma sådana. Jag vill ända skaffa mig en så bra bild som möjligt av det jag gillar eller RT:ar, så att det t ex inte är ”fel” avsändare…

   Gilla

   1. Ja det är faktiskt viktigt att kolla upp innan man RT:ar!! Eller Gillar. Eller delar på något sätt. ÄVen roliga artiklar och reportage kan ju vara falska, men så länge man inte skadar nån annan är dessa OK. Artiklar och annat med mer seriöst innehåll bör man nog kolla lite mer.
    Ibland är en RT ibland en vink till andra att läsa och tycka till om, kom jag just på också.

    Gilla

   2. Jag håller helt med dig. Oavsett innehåll är det viktigt att ha koll på vilka som ligger bakom ”skämtet”. Det finns ju troll av olika slag som är duktiga på att paketera sitt budskap på ett – för den stressade läsaren – inbjudande sätt.

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s