Informationsstruktur · Webbkommunikation

Avsändarperspektiv

Du vet vad du vill säga och hur du vill säga det, men är det vad din målgrupp vill höra? Antingen kanske du själv suttit i den här positionen, eller så har du fått i uppgift att publicera inormation från en kollega. Jag har ganska ofta hamnat i ett läge där jag måste upplysa kollegor om att – ”gör om, gör rätt” (fast kanske inte med just de orden).

Hur ska du få din målgrupp att lyssna om du utgår från den interna bilden av frågan?

Det finns tilfällen då du som avsändare inte kan anpassa ditt budskap efter målgruppen, men dessa är få. Korta meddelanden i form av upplysningar och liknande kan utgå från dig som avsändare.

T ex en nyhet i form av:

Begränsad service på barn- och ungdomsförvaltningen

Å andra sidan är det viktigt att inte fastna helt i avsändarperspektivet, utan kanske kombinera (den förhållandevis torra) nyheten med en passande bid på skolbarn, för att på så sätt fånga målgruppens – föräldrarnas – uppmärksamhet.

Terminologi – rätt ord på rätt plats

I den kommunala världen är avsändarperspektivet påtagligt, framför allt vad gäller terminologin.

Det heter inte dagis, det heter förskola

Om nu besökarna på webbplatsen säger ”dagis” – se till att det åtminstone är sökbart, även fast det kanske inte finns i menyerna.

Du måste skriva så att dina besökare förstår vad du pratar om. Inte bara vad gäller enstaka ord, utan även meningsbyggnad. Krångla inte till det för dina läsare. De måste förstå ditt budskap, annars finns det inga poäng i att kommunicera.

Målgruppens villkor – inte dina

Alltså. Använd generella benämningar som är korrekta och lätta att förstå – undvik avsändarperspektiv och skriv på målgruppens villkor.

Det är ingen rocket science. Undvik det akademiska språket om du vill att alla ska förstå ditt budskap. Korta ner meningarna. Gör det lättläst. En text behöver inte bli fattig eller tråkig bara för att den är lätt att läsa – och lätt att ta till sig.

Om du är tveksam – prova i liten skala. Verkar besökarna förstå bättre? Bra! Då har du lyckats. Om inte – okej, du testade i alla fall.

Lycka till!

En reaktion till “Avsändarperspektiv

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s