Design · Jobb · LinkedIn

Bra exempel på jobbdatabaser

Jag fick en kommentar på mitt inlägg med tankar och förbättringsförslag för cv-databaser.  Niklas Skog på GlobeSoft, som utvecklar systemet ReachMee, hörde av sig och ville ha min syn på jobbdatabaser, cv-banker, rekryteringsverktyg – och allt vad det nu kan tänkas heta.

Med tanke på inlägget ovan och det ännu mer kritiska ”Jobbdatabaser – finns det något smidigt och användarvänligt system?” var jag faktiskt något skeptisk inför mötet med Niklas. De flesta jobbdatabaser jag stött på, både de hos rekryterare och hos enskilda organisationer, har oftast varit komplicerade och krävt manuellt inmatande av uppgifter jag redan har i mitt pdf-cv.

Ett exempel som jag stött på ett antal gånger är Aditro Recruit, som även ligger bakom Offentliga jobb. Typexemplet för hur Aditro fungerar är detta:

Jag går in på norrtalje.se och letar mig fram till sidan för lediga jobb. Hittar ett intressant jobb och klickar på ”Sök jobbet här”. Pang –  ett nytt fönster öppnas och jag hamnar hos Aditro.

Norrtälje kommuns lediga jobb hos Aditro

Varför ska jag behöva skickas till en helt annan sajt? Och varför vill Norrtälje kommun ”skänka bort” sitt varutmärke till Aditro?

Alla organisationer som använder sig av Aditro har en nästan identisk inloggningssida. Endast loggan skiljer (”Norrtälje kommun” i bilden ovan). Vansinnigt ur både varumärkes- och användarperspektiv. Var är jag? Varför? Osv…

Det finns bra exempel

Hur ska det vara istället? Inlägget skulle ju handla om bra exempel på jobbdatabaser.

Jo, GlobeSoft har faktiskt ett system som uppfyller de önskemål jag kom med i inlägget om förbättringar för CV-databaser:

Krångla inte till det. Risken är att du som arbetsgivare/rekryterare tappar lovande kandidater pga ett krångligt ansökningsförfarande.

Sweco har ett enkelt och tydligt ansökningsformulär som inte ens kräver inloggning.

Jobbansökningsformulär på Sweco

Här räcker det om jag fyller i grunduppgifterna, sen kan jag bifoga de dokument jag vill hänvisa till – och dessutom skicka med LinkedIn-profilen.

Jag blev positivt överraskad av enkelheten. Kan inte fler av de som utvecklar rekryteringsverktyg göra på liknande sätt? Utan att krångla till det.

6 thoughts on “Bra exempel på jobbdatabaser

 1. Jag har använt deras system och blev förvånad över hur lätt det gick. Är det bara det här tänkte jag eftersom det brukar ta mycket längre tid i vanliga fall.

  Eloge till alla företag som använder så lättanvända system! 🙂

  Gilla

  1. Precis min känsla – är det verkligen klart nu? Hoppas också att fler organisationer inser vikten av en smidig ansökningstjänst. Både ur användarperspektiv och, framför allt, varumärkesperspektiv. Kommer bli allt viktigare vid rekrytering.

   Gilla

 2. Å vad jag håller med! Jag som just nu söker så många jobb (uppe i över 40 i augusti) har endast ett fåtal gånger mött det du ger exempel på i slutet: ett enkelt och funktionellt formulär där den sökande kan lägga tid (och krut) på att formulera och skriva ett bra personligt brev – CV har man ju redan färdigt. Jag fattar inte varför man i andra system, gång efter annan, får sitta och lägga in i princip alla poster från CV:t. Även om man ”copy-and-pastar” tar det ju en timme…
  Och bra fråga också varför vissa arbetsgivare skänker bort sitt varumärke!! Helt ofattbart…

  Gilla

  1. Jag håller med. Varumärkesaspekten verkar helt fallit bort för många organisationer. Utöver att ett krångligt system även retar upp jobbkandidaterna som tvingas till dubbeljobb.

   Enkelhet är framtiden. Och att vårda varumärket.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s