Web management · Webbstrategi

Ny webbstrategi och ny webbplats och sen då?

Äntligen är den klar – den nya webbplatsen. Du inledde med att ta fram en ny webbstrategi tillsammans med konsulter. Tid och pengar ledde fram till ett stiligt dokument som beskriver exakt vad som ska göras för att webbprojektet ska lyckas.

Kravspecar, möten och skissande övergick i HTML-protoyper och systemutveckling. Många timmar blev det, men slutresultatet blev perfekt. Webbplatsen uppfyller nu alla krav vad gäller SEO-anpassningar, tillgänglighetsriktlinjer och användarcentrerad design.

Vad händer nu? Hur bibehåller du allt detta framöver?

Det som nu kommer påverka den fulländade webbplatsen är verkligheten. Vardagen.

Dina 47 redaktörer som inte riktigt förstår det där med webbanpassade texter eller funderar på logiska strukturer. De kommer nu som ett brev på Posten. Ja, som Posten var förr i alla fall.

Lika viktigt som en väl genomarbetad strategi och en webbplats som uppfyller alla tänkbara krav, minst lika viktigt är det att det finns en organisation som kan ta stafettpinnen och föra arbetet vidare. Det krävs individer som kan webb, som tänker webb och som förstår varför varför det finns regler som ska följas för optimalt resultat. En välutbildad webborganisation helt enkelt.

Utan stafettpinne är du tyvärr annars snart där igen. Informationsträsket med oklara strukturer och inifrån-tänk. Alla pengarna och all tid är helt bortkastade. Vill du verkligen det?

6 reaktioner till “Ny webbstrategi och ny webbplats och sen då?

 1. Per, du är helt rätt ute här! Många tar med strategier för underhåll av siten i utvecklingsprojekten, vilket är toppen. Men sen läggs alla fina policys och regler för innehållet på hyllan, precis som du beskriver.

  Här tror jag att det saknas bra verktyg för uppföljning! Att sätta upp riktlinjer för vad som ska göras utan att implementera någon form av stöd kommer bli svårt. Uppgiften till redaktörerna blir i stil med ”Glöm inte att kolla igenom checklistan innan ni publicerar en sida!” osv vilket ganska snart faller bort i det dagliga arbetet.

  På Vincera (http://www.vincera.se) jobbar vi just med att hjälpa webbplatsägare att bevaka och testa sina sidor utifrån de regler som de själva har satt upp internt. Vi har tjänster som scannar av siten med jämna mellanrum och upptäcker om det finns sidor vars innehåll inte följer alla riktlinjer. Det kan handla om ren SEO som hur metadata som bör skrivas, att rubrikerna ser ut på ett visst sätt, eller mer tillgänglighetsinriktade regler som att länkar inte bör skrivas ”klicka här” osv. Det finns ju en mängd olika direktiv som kan följas och flexibiliteten är stor. Det viktigaste här är att man väljer ut de delar som är mest prioriterade för ens egen webbplats. Självklart får man även med trasiga länkar, brutna bilder och även stavfel och man vill i rapporterna. Det behöver inte vara komplicerat och dyrt – Keep it simple! Då får man med sig redaktörerna att kontinuerligt rätta till och förbättra.

  Med tanke på hur viktig webbsidan är som marknadsföringskanal och vilka pengar som läggs på utveckling av den, är det konstigt att fler inte lägger resurser på att följa upp hur den faktiskt sköts om?

  Gilla

  1. Tack David!

   Jag tror på kombinationen av riktlinjer och hjälpande verktyg. Riktlinjerna ska vara tydliga och både förklara ”hur” och ”varför” saker måste ske på ett visst sätt. På så sätt minimeras risken för fel och misstag. Det som trots allt blir fel, det upptäcks med hjälp av verktyg.

   Viktigast är att redaktörerna har rätt kunskap kring innehållspublicering. Med en baskunskap kan de lättare ta till sig av råd, tips och det resultat som ett verktygs analys levereras. Utan den kunskapen spelar det andra ingen roll. Och det var min huvudtes – att det satsas pengar på en ny webbplats, med att de som ska jobba med webben inte utvecklas på motsvarande sätt. En miljon i sjön med andra ord…

   Gilla

 2. Jo du… Jag kan inte låta bli att undra lite vad som händer på mina före detta arbetsplatser nu när ingen riktigt ansvarar för underhållet av dem. Och Kreti & Pleti skriver och publicerar hej vilt. Alla kan ju liksom inte skriva för webben – även om de är disputerade…

  BRA inlägg!!

  Gilla

  1. Tack! 🙂

   Tyvärr är det många organisationer som präglas av tron att ”alla” kan skriva på webben: ”det är ju bara att skriva”. Nu är det ju inte så enkelt, vet både du och jag, men många organisationers webbförvaltning har den filosofin.

   Det krävs kunskap för att skriva på ett sätt som både sökmotorer och besökare gillar. Dessutom går det ju inte att skapa nya sidor hur som helst, utan det krävs ett visst tänk för att undvika oreda i strukturen.

   Jag undrar när det ska gå upp för den stora massan hur viktigt det är att kommunicera på rätt sätt i de digitala kanalerna. Webbpublicering är inte för alla…

   Gilla

 3. Jag håller helt och hållet med dig Per och jag har pratat om det här i många år. När ska man lägga pengarna på att underhålla sin webbplats istället för att lägga pengarna på teknik som bara håller ett kort tag? Ett av det största problemen är att den som driver webbprojektet ofta har fel mätvärden på sig själv och projektet. Det finns ett antal punkter som ska uppnås för att projektet har lyckats och det är det som styr hur projektet drivs.

  Ofta är ett mätvärde att det ska finnas utbildning och användardokumentation. Men det finns inget som mäter om den utbildning man genomför faktiskt lär redaktörerna att hantera sin arbetsuppgift eller att användardokumentationen faktiskt gör nytta. Jag upplever ofta att projektledaren inte riktigt orkar ta i detta då det inte tillför något annat än mer jobb i sitt projekt. Projektet ska leverera utbildning, det finns inget som säger att det ska vara bra och kvalitativ utbildning som gör nytta. Eftersom inte mätvärdena mäter det som verkligen är viktigt i slutändan, är det också svårt att se till att det finns pengar och fokus på det.

  När vi har tittat på många offerter som både efterfrågas och köps in så består ca 10% av budgeten av utbildning och användarstöd. Det är ju pinsamt lite, med tanke på vad vilken skillnad det gör för webbplatsen med välutbildade redaktörer. Då pratar vi inte heller bara om utbildning i själva verktyget utan i allt som krävs för att kommunicera med målgruppen. Som Ryanair brukar säga, man får vad man betalar för.

  Gilla

  1. Tack Maria!

   Jag tror att en av orsakerna till att det (på sin höjd) satsas på utbildning är att utvecklingen av en ny webbplats ofta är ett stort och långdraget projekt – för alla inblandade – och att luften går ur en efter själva lanseringen. Jag har åtskilliga exempel på det. Att köra en utbildning är ungerfär det som projektgruppen mäktar med…

   Istället för att fokusera på den deadline som är uppsatt för leverans och lansering, borde det fokuseras mer på vad som händer sen. I nästa steg. Jag har själv försökt att driva den frågan både som konsult och intern projektledare, men oftast är det tunneltänk som präglar projektet. Enda som betyder något är lansering.

   Vi får försöka påverka på varsitt håll. Jag är ävertygad om att vi har rätt och att fler kommer inse det, men under tiden får vi kämpa på i motvind. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s