Beställare · Webbkommunikation · Webbstrategi

Målgruppens behov – inte dina

Ja, det kan tyckas vara en självklarhet för oss som jobbat länge med kommunikation, men alltför många har ingen koll på detta. För att få din målgrupp att ta till sig av budskapet måste du utgå från målgruppens behov. Det spelar ingen roll vad du vill ha sagt, om det inte är av intresse för mottagaren så struntar de i att lyssna.

Jag har mött samma problematik både i rollen som webbansvarig/intern projektledare och som strateg/projektledare på webbyrå. Det har oftast varit enklare att som konsult påpeka att ”tänk inte på vad du vill ha sagt utan vad dina besökare vill veta”. Internt kan det krävas väsentligt mycket mer på fötterna för att påpeka samma sak.

Hur kan någon tro att alla andra vill veta just vad DU har att säga?

Bara för att gå till mig själv: Jag besöker en viss webbplats / community / blogg för att jag söker specifik information. Det som inte direkt eller indirekt berör det jag söker är ointressant.

Om du genomfört en undersökning där din målgrupp  uttryckt att ”det här vill vi ha”, så är det den informationen som ska lyftas fram. Inte vad du  kan tänkas vilja säga. I bästa fall kan du lägga in sånt som lite ”extramaterial”, men förvänat dig inga höga besökarsiffror.

Det värsta du kan göra är att tvinga din målgrupp att ta till sig av viss information. Funkar inte. Kommer snarare ge motsatt effekt: tack och hejdå!

Jag kommer troligen behöva slåss med ”behovsklubban” i hela min framtida kommunikationskarriär, men det skulle vara så skönt om det var fler beställare (interna såväl som externa) som faktiskt tänkte på vad målgruppen för budskapet hade för behov. Utan att låta sig styras av interna önskemål (läs ”krav”).

Utifrån och in. Inte inifrån och ut. 

4 reaktioner till “Målgruppens behov – inte dina

  1. Målgruppen/erna ska ALLTID vara i fokus! Som ”allmänhet” skiter man t ex i en organisations uppbyggnad om det är kontakt med en människa man vill ha. Tydligt klarspråk är också nånting som vissa har väldigt svårt med. Man blir galen på vissa webbplatser ibland…

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s