Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbkommunikation · Webbstrategi · Webbtjänster

Digital strategi för kommuner – nu jmf med 2005

Jag trodde nog att det skulle vara större skillnad än det var, när jag jämförde den strategi som var slutarbetet på kursen Web Management som jag läste på Berghs 2005, med det jag gör nu i Sigtuna. Eller, jag hade nog kanske hoppats att det skulle vara större skillnad. Det har ju trots allt gått åtta år sedan min grupp presenterade Köping kommuns digitala strategi för kommunens informationschef.

Samma frågeställningar

Den största skillnaden mellan Köpings strategi och det strategiarbete som jag nu gör för Sigtuna gäller tekniken.  Mobilanpassade webbplatser stod t ex inte så högt på agendan 2005, men är mer eller mindre en nödvändighet idag.

Annars är det mesta sig likt. Centralisering eller decentralisering av webborganisationen är fortfarande en av huvudfrågorna. Det jag skrev om organisering av webbarbetet för en månad sedan stämde väl överens med slutsatserna som vi drog 2005.

Målgrupperna är (såklart) lika splittrade då som nu, med enda skillnaden att de förväntar sig en större kontaktyta gentemot kommunen.

Kontaktinfo – lika hett då som nu

Under alla de snart femton år jag jobbat  med webb har kontaktinformation varit lika hett. Förr var det telefonnummer och kanske mailadress. Nu är olika typer av kontaktformulär direkt kopplade till ärendehanteringssytem istället för att resultera i ett mail. Frågor kan lika gärna dyka upp på Twitter eller Facebook, som att någon ringer kommunens växel.

Oavsett kanal är det viktigt för besökarna/användarna att veta vart de ska vända sig för att få svar på sina frågor. Utmaningen idag är att finnas där målgruppen finns – och fånga upp frågan i tid.

Målgrupper och kanalval

Redan 2005 var det svårt att smalna av antalet målgrupper för en kommun – och inte har det blivit lättare. Utöver att kommunens webbplats måste fylla ett antal syften för såväl föräldrar, företagare, husägare osv finns det nu fler kanaler att välja mellan. Alla kommunala tjänster och all basinformation om kommunen, skolor, vägar, husbyggen etc, finns på webbplatsen. Det räcker dock inte idag. Även inom sociala nätverk krävs det idag en närvaro. Allra minst en Facebook-sida och ett Twitter-konto.

För att fullgöra sitt uppdrag gentemot invånarna måste kommunen finnas där invånarna är. Både genom den kommunala webbplatsen och i sociala nätverk. Framöver kommer vi troligtvis se ännu fler situationer där det krävs ett aktivt kanalval för att nå kommuninvånarna på bästa sätt.

Digitala framtiden för kommunerna

Med tanke på likheterna fem år tillbaka, tror jag inte att förändringaran framöver blir så stora. Med utgångspunkt från det arbete vi bedriver i Sigtuna för tillfället, handlar det mest om en ökad automatisering av olika typer av beställningar till kommunen. Fler e-tjänster helt enkelt.

Kommunerna har ju ett antal uppgifter som de måste uppfylla och det kommer inte att förändras inom överskådlig framtid.

Kommunernas obligatoriska uppgifter:

  • Social omsorg (äldre- och handikappsomsorg samt individ- och familjeomsorg)
  • För-, grund- och gymnasieskola
  • Plan och byggfrågor
  • Miljö- och hälsoskydd
  • Renhållning och avfallshantering
  • Vatten och avlopp
  • Räddningstjänst
  • Civilt försvar
  • Biblioteksverksamhet
  • Bostäder

Och detta påverkar givetvis även den digitala strategin. En ökad användning av t ex e-tjänster kan förenkla för invånaren att få snabb service, men jag tror inte på några omvälvande digitala förändringar under de kommande åren.

En reaktion till “Digital strategi för kommuner – nu jmf med 2005

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s