Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Reflektion kring användandet av sociala medier

Ingen som är aktiv inom sociala medier har kunnat missa allt som har skrivits om oroligheterna i Stockholm, och landet som helhet. Hashtaggen #Husby har använst flitigt på Twitter.

Som en följd av händelserna har det även bloggats en hel del. Media har fått utstå en hel del hård kritik. Bl a skrev Joakim Lamotte en starkt kritisk artikel om Aftonbladets och Expressens nyhetsrapportering. Både Aftonbladet och Expressen kontrade, och fick snabbt ett nytt svar från Lamotte.

Med hjälp av smartphones, Twitter, Facebook och Instagram är det enkelt att snabbt dela bilder, kommentarer och filmer. Oavsett vad som skildras. Med rätt taggning syns inläggen snart inför en stor publik. Och media är inte sena att haka på och utnyttja tillgången till nyhetsmaterial…

Information. Desinformation.

Det går väldigt snabbt att sprida information i sociala medier. Tyvärr ofta felaktig sådan.

Jag blir förundrad över de som – medvetet eller omedvetet – sprider desinformation. Oavsett om det handlar om allvarligheter som i fallet med kravallerna, eller de som lägger ut saker de ”hört talas om” på Facebook.

Var noga med vad du delar och gillar. Det kanske inte är den du tror som ligger bakom…

Har vi inte lärt oss något sedan #Instagate?

4 reaktioner till “Reflektion kring användandet av sociala medier

 1. Tänkvärda ord! Värst av allt tycker jag att folk som fotar olyckor och liknande är. Bilder de sedan skickar till kvällstidningarna, framför allt. Jag har i färskt minne bilden av en man som jag tror blivit påkörd… Sådant tycker jag är riktigt snaskigt och jag blir förbannad på människor att de inte kan sända en tanke till de närstående INNAN de ens överväger att fota och dessutom skicka sin bild vidare till slaskpressen.

  I vissa fall kan jag som kommunikatör tycka att man ska tiga. Det är när man inte har tillräckligt på fötter i frågor av allvarlig karaktär… (Det var väl diplomatiskt sagt??? 😉 )

  Gilla

  1. Jag tänker också en del på alla dessa ”snaskbilder” som snabbt kan publiceras och spridas i sociala medier, såväl som hos media. Samtidigt som ”fotografen” kan tjäna en hacka. Vill vi ha ett sånt samhälle? Att alla bara tänker på egen vinning, istället för att hjälpa till. I bästa tar personen först en bild och hjälper sen den person som råkat illa ut. Fel!

   Du är väldigt diplomatisk. 🙂 Utan korrekt information – håll inne med din okunskap. 🙂

   Gilla

 2. Det är klart dags att fundera över det hur och vad vi kommunicerar/stödjer via sociala nätverk. Att granska källan är allt viktigare men även att fundera över det innehåll vi skapar/stödjer genom att gilla, plussa eller RT-a. Jag håller med dig Per att många gånger stödjer vi andras enorma ego. Är det alltid till det goda? Nope… Fast jag tror, eller jag hoppas att det är en mognadsfråga. Vi är (även om sakta) allt mer selektiva.

  Gilla

  1. Du har helt rätt där. Vi behöver vara medvetna om vad det är vi förmedlar vidare. Att stödja, peppa och komma med glada tillrop är positivt, men att bygga upp varandras egon… Det är alltid en avvägning. Både som mottagare och givare är det viktigt att inte gå till överdrift. Om det inte sker med tydlig ironi… 🙂

   Tror – och hoppas – att vi kommer bli duktigare på självrannsakan och att se igenom dimridåer.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s