Facebook · Instagram · Sociala nätverk · Twitter · Webbstrategi

Digitalt kanalval – viktigt för att nå rätt målgrupp

Jag har under mina tre första veckor på Sigtuna kommun lagt mycket tid på att identifiera hur webbplats och digitala kanaler används inom kommunens verksamhet. Att jobba med kommunikation och marknadsföring inom en kommun är en stor och spännande utmaning jämfört med den privata marknaden. För mig känns det väldigt intressant att tvingas tänka både målgrupps- och kanalanpassat.

Exempel på webbstrategi

En kommun har ett stort antal olika uppdrag som den ska uppfylla, vilket kanske inte är så förvånansvärt. Innan jag började på Sigtuna sprang jag på ett inlägg om Webbstrategi för kommuner som Pontus Vinderos skrivit.

Måste erkänna att jag inte direkt blev såld på vad Pontus skrivit, men ju fler gånger jag läst hans inlägg om att det inte var en webbstrategi som behövdes i en kommun utan tre, insåg jag hur rätt han har. Personligen kanske jag inte skulle kalla det för tre separata strategier, men det är en småsak i sammanhanget.

Att dela upp webbplatsen efter de tre primära behoven – det borde ju vara en självklarhet. Det är ju faktiskt tre helt olika områden (och behov) som webbplatsen ska tillgodose. Nu gäller det bara att se om mina kollegor kan se storheten i upplägget…

Olika digitala kanaler – olika målgrupper

Om vi lämnar fokuseringen på själva webbplatsen och tar ett steg längre ut. Det finns ju andra digitala kanaler och kontaktvägar, t ex Facebook, Instagram och Twitter. I min nya roll ingår bl a rådgivning kring marknadsföringsåtgärder online.

Hur ska Projekt X kommunicera för att nå målgrupp Y?

Ett ungdomsprojekt som är i startskedet kommer t ex att marknadsföras på fritidsgårdarnas Facebook och Instagram. Det är ju där målgruppen – ungdomarna – befinner sig. Inte på sigtuna.se. Marknadsföringen i sociala nätverk kommer även kompletteras med gammal hederlig affischering på fritidsgårdarna.

Sigtunas alla förskolor har egna sektioner på kommunens webbplats. Vissa har mer information än andra. Ett bra exempel på hur en förskola kan presentera sig är S:ta Gertruds förskola. Här finns den information som föräldrarna behöver i sin vardag. Som en kom-ihåg-lista.

Kommunikation vs dialog

I mina ögon är webbplatsen bra för att kommunicera ut korrekt information. Däremot är det svårare att föra en dialog. Facebook är däremot ett bra sätt att föra en dialog.

Rätt kanal för rätt aktivitet. Möt din målgrupp där de är – och på deras villkor.

9 reaktioner till “Digitalt kanalval – viktigt för att nå rätt målgrupp

 1. Kul att du gillade mina tankar. Jag har liksom du börjat ifrågasätta den senare delen av mitt blogginlägg, alltså hur de tre olika syften påverkar de digitala kanalerna rent praktiskt. Det jag tog fram var egentligen bara en strategi för en webbplats. Det du tar fram är en strategi för hela den digitala närvaron, vilket jag tror är rätt scope. Jag återkommer senare i veckan med mina nya reflektioner.

  Gilla

  1. Tack detsamma! Du satte igång min tankeprocess och fick mig att börja fundera kring uppdrag vs målgrupper vs kanalval.

   Låter spännande. Ser fram emot att läsa vad du kommer fram till.

   Gilla

 2. Tror det är extremt viktigt att basera den digitala närvaron i tätt förhållande till den analoga närvaron. Att jacka in sina kanaler i varandra så det bara är att öppna verktygslådan och plocka godbitarna som passar målgruppen för just det aktuella projektet. ”Webben ska integreras i sociala medier som ska integreras med pressträffar som ska komplettera affischering”.

  Gilla

  1. Exakt. Det är viktigt med en integration av all kommunikation. Oavsett om det gäller sociala medier eller affischering på stan. Rätt kommunikation till rätt målgrupp – på rätt ställe. Tack för input!

   Gilla

 3. Hos mig, som jobbar statligt (på ett universitet) säger var och varannan att ”webben är vår viktigaste kanal”. Men där har vi ju idag ingen möjlighet att kommunicera med läsarna, endast informera dem. Jag har nu börjat diskutera andra kanaler, som blogg och Twitter, framför allt. Den senare finns ju stora vinster med, t ex att snabbt och tämligen gratis nå ut till följarna (som oftast jobbar med liknande saker fast på andra håll etc). Jag hoppas också jag får igång en institutionsblogg innan jag slutar!

  Gilla

  1. Ni är inte ensamma. Här i Sigtuna är också webben den viktigaste kanalen. Dessvärre är det oftast lättare sagt än gjort att verkligen behandla webb (och övriga digitala kanaler) som så viktiga som vi hoppas. Och dessutom – vad vill vi åstadkomma med kommunikationen i de olika digitala kanalerna? Där finns det mycket att göra…

   Jag tycker att det låter som att du är på helt rätt väg med att bredda kanalutbudet! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s