Jobb · Twitter · Webbkommunikation · Webbstrategi

Twitterlunch om rekrytering – och branschtänk

Efter mina inlägg med kritik mot rekryteringsbranschen och krav på självrannsakan var det många som hörde av sig på ett eller annat sätt. Både rekryterare, jobbsökare och andra som mött samma problem som jag själv.

Ett av de företag som hörde av sig var Hammer & Hanborg. De bjöd in till twitterlunch för att diskutera rekrytering – ur deras perspektiv – med utgångspunkt från mina blogginlägg:

Självklart var det kul att få en möjlighet att prata rekrytering och få en direkt chans att få svar på de frågeställningar jag lyft fram. Samtidigt kände jag en frustration över att vissa av de närvarande HH-konsulterna, trots allt vi sa, ändå inte visade någon vilja att inse att de måste tänka om. Trist, men jag tror att det är de som förlorar på det.

Konkurrensen mellan rekryteringsföretagen är hård och det är många som slåss om kakan…

IT, kommunikation, marknadsföring – sluta med branschtänket

Det går inte att bara tänka ”vi jobbar med kommunikation” när det gäller digitala kanaler. Det går inte att fastna i ett förlegat branschtänk som inte hör hemma i dagens alltmer sömlösa yrken och funktioner.

Trots att företag och organisation är organiserade på ett visst sätt innebär det inte att det går att säga saker som ”vi jobbar inte med IT-tjänster”. På så sätt missar man helt kombinationen IT/kommunikation och att den digitala världen är en hybrid med komplexa yrkesprofiler.

Tänk utanför boxen. Börja med att titta på denna presentation.

Självklart är jag en Marketing Technologist. Sammfattar allt det jag kan och det jag arbetar med.

10 reaktioner till “Twitterlunch om rekrytering – och branschtänk

  1. Precis, det är ju så det är. De rekryterare (och rekryterande arbetsgivare) som inte anpassar sig till de förändrade krav som påverkar dagens arbetssituation – de kommer få det tufft framöver.

   Gilla

 1. Tänk vad konstiga vi människor kan vara. Vi vill ha en dialog men så fort det blir för känsligt (eller bränns) så har vi svårt att hantera sanningen.

  Gilla

 2. Vågar man tro att du ändå tyckte det var liiiite okej att bli rekryterad av HRM? 😉

  Det sagt skriver jag under på hela tankegången jag tycker mig ha pusslat ihop i dina inlägg relaterat rekrytering. Min personliga problembeskrivning är att många rekryterare ser sitt arbete som en administrativ syssla med mekaniska funktioner snarare än ett hedervärt arbete som handlar om att förstå individer och organisationer.

  Ingen någonsin i historien av allt (kanske) har blivit rekryterad till rätt ställe av rätt skäl så länge som personen på andra sidan bordet har betraktat kandidaten som intet mer än en samling kvantifierbara egenskaper.

  Gilla

  1. Det var en heeelt okej rekrytering. HRM gjorde ett bra jobb. Både vad gäller research, intervju – och uppföljning.

   Jag tror du har helt rätt i din beskrivning. Det stämmer väl överens med den känsla jag haft hos flera rekryterare. Istället för att matcha behov är det extremt mekaniskt: rund boll i runt hål, typ.

   Du borde varit med på lunchen. 🙂

   Tack för din kommentar!

   Gilla

   1. Visst söker vi som arbetar med rekrytering gärna efter runda bollar (kandidater) till de runda hål (kunder) vi har avtal med. Men inte bara. I alla fall inte jag. Jag letar samtidigt efter ovala bollar, taggiga bollar, trasiga bollar och knasiga bollar när jag ändå håller på. Varför? Jo, för att min bild av hur den runda bollen ska se ut för att passa kan nämligen vara fel… Gör inte alla så?

    Gilla

   2. Jag önskar att fler tänkte som du. Det som retar mig – och många med mig – är när rekryterare (och deras uppdragsgivare) har noll koll på vilka kompetenser som krävs för en viss tjänst. Har tyvärr alltför många exempel på sånt.

    Att försöka hitta den bästa matchningen, som du beskriver, borde vara en självklarhet. Tycker jag. 🙂

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s