Beställare · Jobb · LinkedIn

Rekryterare – tips och tankar från fd jobbsökare

I gårdagens inlägg ”Rekryterare – dags för självrannsakan” fick jag en kommentar från Charlotte Ulvros som är marknadschef på StepStone:

Personligen tror jag att det vore intressant att också se dig vända på blogginlägget och lyfta fram det som du upplevde att rekryterare gjorde bra. Kanske t.o.m. skapa en ”önskelista” från kandidater om hur rekryterare ska vara för att få ut bästa möjliga potential ur varje jobbsökare. Som alltid – positiv feedback ger ju ofta bättre slutresultat.

Jag tycker idén var kanonbra och eftersom hela den diskussion som jag nu dragit igång (441 visningar och 270 besökare bara igår) visat sig vara en het potatis tänkte jag komma med ett avslutande inlägg med några positiva exempel.

Research, research, research

Det är lite komiskt när rekryteringsföretag går ut och säger åt jobbsökare att göra ordentlig research för att hitta företag eller organisationer de är intresserade av att jobba på. Även inför en intervju ska jobbsökaren läsa på och ha koll på verksamhet, mål, kunder, konkurrenter osv…

Samma sak ska givetvis gälla rekryterare och arbetsgivare. Inte att göra research från scratch, men att åtminstone kolla upp intressanta kandidater när de tagit kontakt – skickat in ansökan och cv.

Exempel på bra research

Sogeti

I september 2009 startade jag denna blogg, efter att – tillsammans med tjugotalalet kollegor – råkat ut lågkonjunkturen och blivit arbetslös. Bloggandet var min omvärldsbevakning och gjorde att jag höll mig fortsatt uppdaterad vad som hände inom mitt yrkesområdet.

Sista november 2009 kom jag på en smart idé. Skulle göra ett inlägg i form av en – ”Omvänd jobbannons – Erfaren webbprojektledare söker nya utmaningar”. Morgonen efter att inlägget var publicerat fick jag mail från en konsultchef på Sogeti som läst mitt inlägg och ville träffas. Bara 20 minuter efter det mailet kom ytterligare ett mail. Denna gång från HR-chefen Gabriella Ekström, som hade hittat mig på LinkedIn.

För att göra en lång historia kort. Det blev inte Sogeti till slut, utan jag började jobba på Limetta istället – ett jobb jag fick genom personliga kontakter.

HRM Affärsutveckling – Sigtuna kommun

Självklart måste jag berätta hur Sigtuna kommun lyckades lägga beslag på mig. Precis innan jag ska åka på semester till USA får jag ett mail från en researcher på HRM Affärsutveckling som hittat min blogg i sitt sökande efter en webbprojektledare.

Trots en viss skeptisk inställning till att pendla till Sigtuna funderade jag på saken under semestern och beslöt mig för att gå vidare.

Väl hemkommer från USA bokade vi snabbt in en första intervju, som medförde att jag kände mig mer positiv till tjänsten. Den andra intervjun förstärkte det positiva intrycket och sen dröjde det inte länge till dess att vi var överens.

Andra exempel på bra research

 • Sublime – kontaktade mig via Monster när jag sökte jobb 2009
 • SapientNitro/Trib – tog kontakt via LinkedIn hösten 2010
 • Flera brittiska rekryterare som jobbar mot den skandinaviska marknaden – hittat mig och håller kontakten via LinkedIn
 • Nigel Wright – Hittade mig via LinkedIn och hör av sig med jämna mellanrum för att följa upp vad som sker karriärs- och yrkesmässigt
 • Mogul – kontaktade mig under hösten 2012 via LinkedIn, men hade ingen passande tjänst

Dessutom får jag förfrågningar då och då från rekryterare och företag som tipsats om mig via sina kontaktnät.

Rekryteringsprocessen

Det finns bra processer och dålig. Att ha sju intervjuer och sen lägga ner hela rekryteringsprocessen – det är bottenrekordet…

Här är några punkter som jag hoppas inte är förvånande för någon med erfarenhet inom rekrytering, varken som konsult eller arbetsgivare, men trots det tycker jag att det slarvas med (gissa!) – researchen:

 1. När ansökan kommit in – maila och tacka. Automatiserat eller personligt.
 2. Inför intervju – läs på om kandidaten. Kolla LinkedIn, ev blogg, Twitter osv. Skaffa en bred bild av kandidaten.
  • Dvs: Vad gör denna kandidat unikt bra/dåligt i förhållande till andra kandidater?
 3. Intervjun – fråga inte om sådant som står i CV:t. Låt personen berätta om erfarenheter som är viktiga för rekryteringen, berätta om sitt bloggande mm
  • Dvs: Uppfyller denna kandidat de behov vi har med tjänsten?
 4. Intervju 2, 3… – undvik att fråga om sådant som togs upp i föregående intervju/er/. Fördjupa istället frågorna utifrån uppsatta behoven.
  • Dvs: Är detta personen vi söker/vill ha?
 5. Efter intervju – om ”nej”, återkoppla med vad som eventuellt saknades hos kandidaten så att denne kan lära sig/utevcklas  och gå vidare – med en positiv bild av rekryteringsföretaget/arbetsgivaren
  • En fd kandidat kan bli en framtida köpare av tjänster – glöm inte det…

Jag tycker inte att det är så svårt, eller? Allt handlar ju om att matcha en viss tjänst med en viss kandidat. Däremot är jag tveksam till om tiden alltid tillåter optimal matchning, men det är en diskussion som jag inte tänker driva vidare här och nu.

Detta var det sista jag hade tänkt att skriva angående rekrytering. Åtminstone för denna gång. 🙂

10 thoughts on “Rekryterare – tips och tankar från fd jobbsökare

 1. Jag gillar ditt engageman Per!

  En sak håller jag dock inte med om och det är researchen på nätet. Jag är en internet-kramare, utan tvekan men att googla och göra för mycket research på nätet tycker jag blir ett problem. Vi vet inte vem som skrivit vad och helt ärligt kan jag säga att jag ännu inte träffat den rekryterare (eller människa för den delen) som är helt fördomsfri.

  Folk brukar slå sig för pannan när jag säger det här och mitt svar du brukar bli vad är det vi ska leta efter? Att du verkar stamma? (Du verkar ha en namne som stammar.) Att du är ledare i Betsele IF? (Oklart om det är du men en träff på Google på ditt namn.) Hur du sparar till barnen? (Återigen, troligtvis inte du men det dyker upp på ditt namn.)

  Ser du min poäng lite? Det är är fem minuters googlingar. Det kan bli så brutalt fel och vi har, enligt mig, en alldeles för stor tilltro till sökningar på nätet. För att få en rättvisbild måste vi gå igenom varje söksida på Google i princip. Och folk som inte dyker upp alls då? Eller har ett vanligt namn?

  All forskning på området stödjer också att det inte är effektivt att Googla en kandidat eller kolla upp hen. Det säger för lite helt enkelt! Så där håller jag inte med dig. I övrigt – intressanta poster och jag skriver under mycket på det Johan skriver på HR Sverige idag som tillägg.

  Gilla

  1. Tack Johannes!

   Jag visste att du skulle ha synpunkter på research. 🙂 Håller med om att det inte går att google hejvilt och att det kan bli väldigt spridda skurar. (Trots att jag innehar sju av träffarna på Google vid sökning på ”per vikström” och samtliga har koppling till min blogg).

   Vad jag vill ha fram med mitt ”krav” på reseach är inte att alla rekryterare ska sitta och googla hela dagarna. Nej, jag vill snarare att en rekryterare läser mitt cv ordentligt. I mitt cv hänvisar jag till min blogg och beskriver t o m vad jag bloggar om. Det är väl inte för mycket begärt att en rekryterare lägger 2-3 minuter på att se om bloggen har något intresse i rekryteringen? Eller?

   Och dessutom – om det gäller en rekrytering av en person som anser sig vara aktiv i sociala medier – borde det inte vara en självklarhet att åtminstone i ett sådant specifikt fall googla – för att på så sätt se om bilden stämmer?

   Glad över din input! Tack! 🙂

   Gilla

   1. Gillar att du trodde det, då fyller jag min roll på internet! 🙂

    Direkt belyser du ett problem här också du ser att du har sju träffar, jag ser att du har fem träffar varav två har koppling till din blogg, sedan är det Facebook, Twitter och Linkedin. Det är så otroligt olika hur sökresultatet påverkas.

    Det håller jag helt med om. Att läsa CV:et är en grund. Inget snack om den saken. Och hade absolut kollat din blogg (eller portfolio eller liknande om det hade varit aktuellt) om det stod att det var relevant.

    Och absolut, skriver man in i sitt CV och lyfter sin närvaro på sociala medier då är det inget snack om att man ska kolla den. Men att göra det per se tror jag inte på!

    Mest glad över att du tar dig tid och skriver, det är nyttigt för oss i branschen att läsa!

    Gilla

   2. Hehe… Härligt att vi är överens. Jag vet ju att livet inte är svart eller vitt. Rekrytering är inte så enkelt som vi som jobbsökare kanske kan tro. Å andra sidan inser jag att gårdagens och dagens nästan 1000 visningar visar att rekryteringsbranschen är het och att många har erfarenheter, synpunkter och kommentarer som de vill framföra.

    Jag hade ju aldrig trott att det skulle bli den anstormning som det blev och är väldigt glad att du och andra tagit dig tid att läsa och ta till dig (er) av mina tankar. Tack och trevlig påsk!

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s