Beställare · Jobb · LinkedIn · Twitter

Rekryterare – dags för självrannsakan

Aldrig under de snart fyra år som jag bloggat, har ett inlägg resulterat i en sån otrolig trafikmängd och så många kommentarer som ”Min väg mot drömjobbet – reflektion och analys”:

 • Fredag (dagen då jag publicerade inlägget): 183 visningar, 109 besökare
 • Lördag: 277, 196
 • Söndag: 167, 113
 • Måndag: 313, 220
 • Tisdag: 118, 69 (and counting..)

Siffrorna för dessa dagar motsvarar en normal månad! Jag publicerade inlägget på Twitter och i olika grupper på LinkedIn för att driva trafik och skapa maximal uppmärksamhet.

Tyvärr – ja, jag tycker faktiskt att det är beklagligt – är min negativa bild av rekryteringsbranschen ganska allmänt utspridd. Här följer några kommentarer som jag fått här på bloggen och på LinkedIn:

Jag tycker det är synd att vissa rekryterare bara ser det yttre skalet på personen, som du sa så är CV en utmärkt formell grund och stå på, Självklart måste ett visst sållande ske av kandidater. Men om personen tror att den är rätt man för jobbet så finns det andra sätt att visa det på! Idag är social media ett utmärkt verktyg att visa vem man är och vad man kan. Dessvärre är det sällan ett intyg på något!

Ja, varför är så många rekryterare så heta på att bara kolla i sina databaser?

JA, det är verkligen skillnad på företag som rekryterar och hur de går tillväga. Ibland känns det som om de är lika lata som en del journalister, dvs de orkar inte lägga tid på research utan tar de lågt hängande frukterna.

Frågan är hur många av dem som läser det du skrivit…

Det borde vara en självklarhet med research. Både vad gäller kandidaten, men också kring företaget rekryteringen gäller – och den typ av tjänst som ska rekryteras.

Jag har samma upplevelse som du vad gäller många rekryterare, både de jag själv anlitat och de jag träffat på som kandidat. Generellt väldigt dåligt insatta i dels kompetensområdet, dels företaget de rekryterar för. De behöver inte vara experter på någotdera, men jag får ett väldigt dåligt intryck när de uppenbart inte förstår vad man pratar om. Märkligast är det kanske från beställarperspektiv – det är ju trots allt jag som betalar, ska ni inte sätta er in lite mer i området?

Jag som jobbat på webbyrå som leverantör av olika typer av webblösningar vet hur viktigt det är att förstå kundens behov och önskemål. Det verkar inte gälla rekryteringsbranschen.

Bra inlägg. Jag har träffat hela skalan av rekryterade, dem som inte läst min ansökan ordenligt och frågar om saker de enkelt hittar i mitt CV till de som ställt mycket bra och relevanta frågor. Har också råkat ut för att man för att söka vissa tjänster varit tvungen att lägga in sina uppgifter i en databas – och under inmatningen upptäckt att den jobbtitel jag sökte (och som jag vid den tidpunkten hade). och de nyckelord som ingick i jobbbeskrivningen, inte ens fanns med bland dem man kunde välja mellan – i den obligatoriska databasen. Moment 22. Detta hände mer än en gång. I rest my case.

Varför ska jag skicka in mitt CV om ingen läser det, eller tar till sig av innehållet?

Tack det är nästan som om detta handlade om mig. Jag har jobbat med web i över 15 år. Det känns konstig att många som rekryterar inte ens vet vad en projektledare inom digitala medier gör. Det mest fånigast av allt är ju ”lilla gumman” bemötandet som man får av gubbarna som inte har koll på läget. Grattis till jobbet! Jag fortsätter att söka och det har jag gjort i snart ett år. Funderar på att byta bransch, Trött på Gubsen som bestämmer!

Kom igen nu rekryterare – och arbetsgivare! Varför ska jag/vi anlita ditt/ert företag? Jag har redan en svart lista som jag förmedlat ”off the record” och det är flera som delar mina erfarenheter om de rekryteringsföretagen…

Dags för självrannsakan!

29 reaktioner till “Rekryterare – dags för självrannsakan

 1. Hej Per,
  Bra inlägg och grattis till nya jobbet. Blir alltid sugen att kommentera sådan här inlägg, samtidigt är ämnet så brett så är snarare en längre lunchdiskussion :). Men delar i alla fall med mig lite av mina tankar då jag för knappt ett år sedan också funderade på att skriva ett liknande blogginlägg.

  Visst har du rätt i att det finns både bra och mindre bra aktörer på rekryteringsmarknaden. Tyvärr – precis som du nämner så är det vanligare att lyfta upp de mindre lyckade exemplen, istället för exempel på rekryteringsföretag som faktiskt gör något bra och istället exemplifiera detta så att fler kan ta lärdom och förbättra sig.

  Branschen behöver verkligen bli bättre med att återkoppla till kandidaterna och deras önskemål, precis som jobbsökare idag – för att lyckas – måste bygga sitt eget varumärke och skräddarsy sin ansökan unikt för varje tjänst för att nå fram i mängden av kandidater.

  När det gäller granskning av kandidater och deras kvalifikationer etc så kan jag bara gå på egna erfarenheter – se lite längre ner i texten – då vi på StepStone inte är ett rekryteringsföretag utan en jobbsajt.

  Det innebär att vi inte jobbar med rekryteringar utan hjälper till att matcha ihop företag/rekryterare och jobbsökare genom att sprida företagens skräddarsydda platsannonser där kandidater passivt och aktivt söker, liksom att matcha ihop relevanta lediga jobb med jobbsökarnas önskemål. Tror att det ibland är bra att tänka på att särskilja dessa begrepp något då affärsidéerna skiljer sig markant ifrån varandra.

  För att kunna bli matchad mot relevanta jobb så måste man som kandidat lägga in viss information i vår databas, tex att man söker jobb som säljare. Vår interna sökmotor (framtagen så att synonymer och genustitlar etc ska fungera) matchar sedan detta önskemål med andra liknande säljtjänster tex key account manager, innesäljare, fältsäljare etc. Det betyder att man hos oss inte behöver lägga in sin exakta titel – utan får ändå rätt jobb skickat till sig. Hur alla andra aktörers databaser fungerar vet jag exakt inte.

  Personligt:
  Från ett personligt perspektiv sökte jag själv jobb för ca ett år sedan och hade otroligt många bra upplevelser, medan andra var sämre. De jobben som jag trodde jag var superintressant för hörde inte ens av sig efter skickad ansökan, eller i vissa fall ens efter jag sökt dem på telefon (vilket för mig måste vara det största misstaget av alla att inte återkoppla till kandidater som aktivt söker upp en rekryterare). Gällande researchen, som du nämnde i ditt tidigare blogginlägg, så varierade även där kvalitén. Vissa bra, andra sämre.

  Andra headhunters och rekryterare följde upp löpande, grävde ner sig i min CV, t.o.m. återkopplade när jag inte fick jobbet (men var nummer 2 och 3) om vad jag kunde göra bättre (om det behövdes), tipsade vidare till sina kollegor och fortsatte att hålla kontakten. Flera har jag fortfarande kontakt med.

  Just återkopplingen och dialogen med kandidaten är verkligen något som branschen borde lyfta upp – hur man bygger vidare på relationer med kandidater som inte går vidare i rekryteringsprocessen. En kandidat idag, imorgon en möjlig kund som behöver hjälp med sin nästa rekrytering – lite långsiktighet här skulle många aktörer vinna på. Många är bra på detta – men allt kan bli bättre. Men igen, det är min privata reflektion.

  Det blev långt det här – och mycket mer att säga. Personligen tror jag att det vore intressant att också se dig vända på blogginlägget och lyfta fram det som du upplevde att rekryterare gjorde bra. Kanske t.o.m. skapa en ”önskelista” från kandidater om hur rekryterare ska vara för att få ut bästa möjliga potential ur varje jobbsökare. Som alltid – positiv feedback ger ju ofta bättre slutresultat. En optimal dialog och kommunikation mellan kandidat och rekryterare skapar ju också nöjdare medarbetare och arbetsgivare då rätt medarbetare hamnar på rätt jobb. Och det är ju det gemensamma målet för båda parter. Eller hur?

  Med önskan om en fortsatt trevlig dag,
  Charlotte Ulvros, marknadschef StepStone

  Gilla

  1. Tack för en lång och intressant kommentar. Jag börjar från slutet – bra idé att skriva ett inlägg utifrån ett ”så här vill jag att rekryterarna ska jobba”-perspektiv. Det kommer i nästa vecka. 🙂

   Anledningen till att jag även tog med StepStone i min uppmaning till feedback var dels att ni förmedlar annonser – och därigenom kan vara ”skyldiga” till skumma jobbtitlar mm som jag tidigare ondgjort mig över – och också att vi tidigare hade en dialog om att jag skulle blogga för er. StepStone är ju mer av annonseringstjänst än rekryteringsföretag, om jag inte är helt ute och cyklar.

   Problemet med cv-databaser, som jag ser det, är att det finns för många av dem – som jag ser det. Jag har aldrig blivit kontaktad via StepStone, men via Monster (och LinkedIn). I mina ögon är det färre rekryterare som använder StepStone, vilket får även mig att välja andra alternativ.

   Självklart inser jag att det är StepStones affärsidé att ha en cv-databas som matchar en viss kandidat mot en viss tjänst, men vad gör att jag ska välja just StepStone istället för Monster (eller Jobbsafari, eller Arbetsförmedlingen, eller någon av alla andra CV-databaser). Som jobbsökare kan det vara tufft nog att hålla sitt eget CV snyggt och relevant, tillsammans med anpassade personliga brev. Att då dessutom behöva hålla koll på 5-8 CV-databaser kan ju få vem som helst att tröttna… Dessutom – matchningen hos de CV-databaser jag testat vad gäller jobb som skickas ut, är ganska dålig. Tror att Monster (än en gång) gör bäst jobb, men det går snabbare om jag själv snabbt scrollar igenom nyanmälda annonser på respektive sajt.

   Tekniken brister, med andra ord. Skrev ett inlägg om CV-databaser i somras för övrigt: https://pervikstrom.net/2012/08/09/cv-databaser-tankar-och-ideer-kring-forbattringar/

   Återkommer med det där blogginlägget du efterfrågar. Tack för uppslaget! 🙂

   Gilla

   1. Kul att du gillade uppslaget!

    Tänker inte gå in på att jämföra oss med olika andra sajter – det är upp till varje användare att göra. Bara ett förtydligande, att du inte blivit kontaktad via oss på StepStone pga av din CV är att detta är en tjänst vi inte tidigare aktivt marknadsfört till företag/ rekryterare. Det som vi matchar är din jobbagent – dvs du reggar ditt e-post och väljer de yrken du letar efter jobb inom och så dimper det ner i mailboxen (men det visste du ju redan). Det är inte CV:et som matchas. Och personligen tycker jag nog att våra matchmail är bättre – men jag är ju inte helt objektiv 😉

    Vi har också valt att under det senaste året fokusera mer på att leverera rätt kandidater via våra platsannonser – precis som du nämnt – inte via CV-databasen – därav färre kontakter från oss. Slutligen är det himla tråkigt om du här råkat ut för konstiga jobbtitlar (eller var det generellt) då vi är en av de få jobbsajter som manuellt kvalitetsgranskar alla annonser både så att kandidater matchas mot rätt jobb, men så att företaget också får rätt kandidater. Om detta är via oss så säg till så att vi kan förbättra detta ytterligare.

    /Charlotte

    P.S: Tar fortfarande gärna ett blogginlägg 😉

    Gilla

   2. Det är ett omöjligt uppdrag att jämföra olika CV-databaser/-sajter. Mitt blogginlägg som jag hänvisade till förut var ett försök till det.

    Tack för förydligandet angående jobbmailet. 🙂 Och StepStone är inte en av de CV-sajter som levererar skumma titlar. Har inte haft någon profil hos er på ett tag nu. Med utgångspunkt från din beskrivning låter det som att ni är på rätt väg.

    Min önskan om självrannsakan gällde ju framför allt rekryteringsföretagen och inte företag som StepStone (och Monster).

    Maila gärna vad ni önskar på per [at] vikstrom.net, så skriver jag ihop något. 🙂

    Tack!

    Gilla

 2. Jag kan bidra med ett antal företag till den svarta listan!..
  Glömde också säga/kommentera att webbformulär, det måtte vara vissa myndigheters dröm – vissa arbetssökandes fasa! För huru ofta äro de tu icke kompatibla? Synnerligen ofta! Jag har kommit på mig själv med att svära HÖGT och LJUDLIGT ett antal gånger medan jag sitter och lägger in uppgifter om mig själv – uppgifter som det går att läsa sig till via mitt CV eller själva ansökan som jag ÄNDÅ måste bifoga. MORR! 😦 Och, som grädde på moset, får man ett autosvarstack då kan man skatta sig lycklig.

  Gilla

  1. Maila gärna dina tillägg, så kan vi se om vi har någon matchning. 🙂

   Håller med om det där med webbformulär och CV-databaser. Skrev om det i detta inlägg: https://pervikstrom.net/2012/08/09/cv-databaser-tankar-och-ideer-kring-forbattringar/

   Måste gå att förenkla och inte vara så fyrkantig. Samtliga CV-databaser jag ansvänt där alla titlar, arbetsplatser, erfarenheter mm ska matchas mot en förvalslista – de (ursäkta ordvalet) suger. Bättre om det går att mata in själv, eller – i den bästa av världar – helt enkelt bara bifoga sin pdf/Word-CV. Voila! 🙂

   Gilla

 3. Det är inte alltid jag håller med dig Per, det vet du, men när det gäller rekryteringsfirmor så träffar du mitt i prick. Jag har själv blivit ”head huntad” som det så fint heter som blivit kallad till en intervju, båda upplevelserna förskrämmer.

  Jag har dessutom nyttjat denna bransch tjänster, både i låg- som högkonjuktur och för olika tjänster inom marknad (inkl webb) som försäljning. Min erfarenhet är att enda anledningen till att jag och företaget anlitat externa tjänsteföretag för rekrytering är att få ett hanterbart urval att själv engagera sig i, inte för att de kan hitta ”the candidate”. Varför? Jo för att den operativa verksamheten inte har tillräckligt ”time slack” för att hinna med denna första urvalsprocess, inte ens när man har en HR-avdelning. Helt fel såklart men en resursbrist som dessa företag kapitalicerar. Det finns självklart undantag, rekryteringsföretag som gör ett grymt jobb, oftast handlar det dock om rekryteringar av chefer.

  För att ändå gå lite i polemik, kan ju inte bara stryka medhårs, så ser vi som rekryterar det inte alltid så att det bara finns EN, eller ens 10 som passar tjänsten. Beroende på vilken tjänst vi vill tillsätta så kan det säkert finns väldigt många som kan tillföra oss både kompetens som energi men att träffa alla är inte görbart och samtidigt finns det en pragmatism som säger att vi som anställer gör det för vår och våra kunders skull i första hand, inte för alla som känner sig kallade.

  Grattis till nya jobbet!
  /Magnus

  Gilla

  1. Hehe där är vi helt överens. 🙂

   Trots försök att gå i polemik har du helt rätt. Klart att den person som ska tillsättas ska uppfylla kundens/beställarens/arbetsgivarens krav. Min fråga var snarare om rekryteringsföretagen verkligen gör sitt bästa för att matcha behovet… Jag har flera exempel på slarv inom det området, som jag dock inte kommer publicera eftersom jag inte anser att det skulle ge något – varken för de som blir uthängda eller mig själv.

   Tack!!

   Gilla

 4. Hej Per. Grattis till nya jobbet.

  På Inhouse har vi en tradition av att hitta rätt person till rätt jobb, inte rätt CV till rätt jobb. Vilket är något vi jobbar hårt för och kontinuerligt har en dialog kring hur vi ska lyckas ännu bättre.

  Jag har läst igenom ditt blogginlägg och det är viktiga synpunkter du lyfter. Jag gick nu på morgonen till vår VD som själv fick ta del av det du skrivit. Han läste också igenom texten och sa direkt att han vill träffa dig på en lunch för att diskutera hur vi som företag kan utvecklas och bli bättre i det som du syftar till.

  Du är välkommen att höra av dig till vår VD, jens.olander@inhouse.se, för att hitta en tid att träffas. Vad tror du om det?

  Andreas Ekeling
  Marknadsansvarig

  Gilla

 5. Hej Per!
  Vi hoppas du kan komma på lunch den 11 april för att prata vidare om detta ämne!
  Det är intressant att höra ditt perspektiv och de kommentarer du infogar och jag tror det finns flera flera dimensioner som gör detta högintressant och driver trafik till din blogg.
  Vårt arbete som rekryterare är ett komplext och viktigt arbete. Vi har stort inflytande över människors karriär och det förpliktigar i ansvar. Som vi ser det på Hammer & Hanborg så är vårt uppdrag att hitta bästa tillgängliga kandidat för uppdraget.
  Jag ser flera frågeställningar i ditt inlägg; kompetens inom det område man rekryterar, research, kundens behov och till sist – läser vi era cvn!
  Hammer & Hanborg är ett nischat företag. Vi brinner för vårt område kommunikation och marknadsföring. Det sagt så är vi ödmjuka för att vi kan långt ifrån allt, utvecklingen går i ett rasande tempo. Vi försöker kompensera ev. kunskapsbrist genom research och att lyssna och lära oss mer.
  Research är avgörande för framgången i ett rekryteringsuppdrag. Det är här vi tillför värde i processen. Både om företaget och om kandidaterna.
  Vad gäller kundens behov så är det väldigt olika vad vi möter. Vissa vet exakt vad de behöver medan andra är mer osäkra. Vårt arbete är att ge råd om vilken kompentens kunden kan hitta, vilken kompetens som finns på marknaden. Vi är ofta involverade i rådgivning kring hur man ska organisera sin avdelning och med de över 1400 intervjuer och nästan 1000 kundmöten vi gör varje år så får vi mycket input i hur avdelningarna hos våra kunder och även kandidater är organiserade.
  Och vad gäller era cv:n! Vi läser dem!
  Varmt välkommen den 11 april. Vi lyssnar gärna på både dig och andra för att bli bättre. Och vad gäller kandidater som blir kunder så håller jag med dig helt och fullt. Så är det ofta!
  Lotta Fredrikson, Hammer & Hanborg

  Gilla

  1. Hej Lotta!
   Jag har introduktionsvecka på mitt nya jobb det datum du nämner. Kanske kan komma loss, men vågar inte lova något.

   Tror säkert att ni läser alla cv, men såvitt jag vet har ingen av de jag varit i kontakt med på Hammer & Hanborg varit inne på min blogg/webbplats – vilken jag hänvisar till i CV:t. Hur jag vet det? Jag har själv berättat att jag bloggar, utan att rekryteraren nämnt saken. Trots att skrivande varit centralt i vissa tjänster.

   Hoppas verkligen kunna komma loss till den 11:e. Skulle vara intressant att ta del av diskussionen.

   Tack för din kommentar och trevlig påsk!

   Gilla

 6. Mycket intressant diskussion Per. Gensvaret som du har fått är genuint och bara toppen på ett isberg. Vi är betydligt fler som delar din uppfattning och har kritik riktad till opersonliga rekryteringsprocesser. Jag har bara varit aktivt jobbsökande i tre månader drygt men stött på alla delar som du lyfter upp. Rekryteringsbranschen må vara ny men systemen man använder sig av är stenålders.

  Frågan är också vem det är som tjänar på detta upplägg mest? Kan inte vara beställaren om de inte får de bästa kandidaterna presenterade för sig. Inte heller är det vi som är jobbsökande som inte ens blir valda när vi lämpar oss för tjänsten. Vi ska bete oss så standardiserat som möjligt för att underlätta rekryteringsprocessen och mallas in i formulär och CV-skrivningar som följer viss norm vilket gör att vi därmed förlorar vår unikitet. Har fått höra att en rekryterare har ca 30 sekunder på sig att läsa ett CV. Det personliga brevet kanske man inte ens kommer fram till. Vad återstår då?

  Måste säga att jag har haft bäst utdelning i kommunikationen med de företag som rekryterar själva. Man får tydligare svar på frågor som man ställer kring verksamheten och de lägger ner mer tid på att ta reda på vem jag är. En stressad rekryterade gör inte det. Tyvärr.

  Vill inte klanka ned på hela branschen för självklart finns det de som sköter sig och delar som funkar bra men samtidigt vill man att det som inte funkar bra ska bli bättre innan för många självkänslor tar skada.

  Själv har jag börjat följa min egen norm och bryter mot det förväntade. Passar det inte kan inte jag göra så mycket åt det men om det gör det då klickar det ordentligt. Det är precis det man är ute efter, att arbetsgivaren vill ha just mig och att jag verkligen vill jobba för den arbetsgivaren.

  Gilla

  1. Tack för positiva tillrop. Det verkar, med tanke på det engagemang som många visar, vara ett område som varit orört under alltför lång tid.

   Det du nämner – standardisering – är ju faktiskt det som många rekryterare varnar för. De vill att vi jobbsökare ska vara kreativa och annorlunda. De vill att vi ska sticka ut. Kontrasten mot fyrkantigheten i CV-databaserna är enorm…

   Jag tror på det du gör – bryta mot normerna. Att finnas i en databas innebär att man slåss mot x antal som presenteras på exakt samma sätt. Chansen att sticka ut är minimal. Framför allt med tanke på de 30 sekunderna.

   Kämpa på! Det behövs såna som du och jag – som sticker ut. 😉

   Trevlig påsk och tack för din kloka kommentar!!

   Gilla

 7. Ja att rekrytering och arbetsförmedling är bedrövlig idag kan nog de flesta som saknar lönekuvert intyga. Skulle gärna ta del av din lista och jämföra med egna erfarenheter.
  Mvh

  Gilla

  1. De artiklar som varit i media angående nystartsjobb och allt vad det nu heter, har inte direkt förbättrat bilden av den ”insats” som AF gör. Blir riktigt förbannad när jag läser om de idiotiska förslag som arbetsförmedlare kommer med. Framför allt med tanke på att jag själv blev erbjuden praktik, istället för jobb. Lägg ner skiten, säger jag.

   Hör av dig per mail så kan du få lite namn…

   Gilla

 8. Hej Per och tack för ett bra inlägg. Det beskriver mina egna erfarenheter ganska bra. Undrar ofta om företagen som anlitar en del rekryteringsföretag vet hur de sköter sin verksamhet och kontakten med de som söker tjänsterna. Vid ett tillfälle var jag intresserad av en tjänst där annonsen var ganska allmänt skriven. För att få reda på mer så ringde jag till dem (ett större rekryteringsbolag) för att ställa frågor men fick beskedet att de inte hade någon mer information och inte heller kunde svara på några av frågorna. Om de inte vet vad de söker och jag som arbetssökande inte heller vet vad de söker, hur ska de då kunna hitta rätt person till tjänsten?

  Ibland undrar jag över kompetensen hos de som sköter rekryteringarna. I min tidigare bransch märkte jag att en del rekryterare hade samma bakgrund och utbildning som jag men ingen tidigare erfarenhet av rekrytering. Branschkännedom är viktigt så klart, men om man inte kan något om rekrytering och att intervjua/ställa rätt frågor (eller att göra research för den delen) – hur ska man då hitta rätt person?

  Många av oss som sökt jobb har en ganska klar uppfattning om vilka företag som är oseriösa i sina rekryteringar (jag har själv min egna svarta lista), synd bara att företagen som anlitar dem inte verkar ha samma information.

  Gilla

  1. Tack – och tack för din kommentar!

   Det borde ju vara en självklarhet att vi som är intresserade av en viss tjänst kan ringa rekryteringsföretaget för mer information. Förstår inte hur de tror sig kunan hitta rätt kandidat, och inte heller hur kunden tror sig kunna få rätt hjälp av rekryteringsföretaget.

   Mina inlägg föranledde Hammer & Hanborg att ha en ”Twitterlunch” – läs mitt inlägg om det https://pervikstrom.net/2013/04/15/twitterlunch-om-rekrytering-och-branschtank/. Tyvärr fanns det flera närvarande från HH som inte alls ville erkänna att de arbetar fel, utan helt enkelt gick till försvar. Fel approach i mina ögon. Hade varit mycket bättre om de erkänt felen och bett om input för att bli bättre. Med det är väl för mycket begärt…

   Vi som kandidater måste ställa hårdare krav på rekryterarna. Företag som har udda jobb-beskrivningar och dålig respons – sök inte jobb via dem. Då kommer förhoppingsvis även beställarna inse att det är något som är fel.

   Rekryterare = fastighetsmäklare = beg bilhandlare

   PS. Det finns självklart undantag bland rekryterarna, framför allt bland dem som jobbar med headhunting. Tyvärr syns inte de duktiga lika bra som de som missköter sig…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s