Google · Jobb · LinkedIn · Personlig utveckling · Twitter

Min väg mot drömjobbet – reflektion och analys

Jag har tidigare, i olika inlägg, beskrivit min väg mot nytt jobb. Denna gång tänkte jag sammanfatta mina erfarenheter och tankar. Förhoppningsvis både till nytta för den som söker jobb, såväl som för rekryterare och arbetsgivare.

Släpp sargen!

Många arbetsgivare och rekryterare har en extremt smal bild av kandidaten de söker. Något som jag hört även från andra jobbsökare. Att en arbetsgivare har en viss idé kan jag förstå, framför allt om det gäller att ersätta en person som slutat.

Det som förvånat mig är att vissa rekryteringsföretag som säger sig vara specialiserade på tjänster inom marknadsföring och kommuniaktion varit så – i mina ögon – okunniga. Det har gått så långt att jag skapat en ”svart lista” med rekryterare som jag kommer undvika i framtiden.

Vad är det som t ex säger att en webbkommunikatör måste vara utbildad journalist? Varför får inte jag ens möjlighet att presentera mig? Jag som bloggat kring webbkommunikation, sociala medier och webbprojekt  i fyra år och dessutom utbildat kollegor och kunder i webbkommunikation och att skriva för webben.

Att jag jobbat med olika publiceringssystem och drivit webbprojekt gör mig inte heller till ”tekniker” eller systemutvecklare, vilket vissa rekryterare försökt att få det till…

Research

Det är flera rekryterare, såväl som företag, som tagit kontakt med mig efter att ha hittat min profil online. Monster har varit en stor källa till framgång, såväl som LinkedIn och  Twitter – och bloggen förstås.

Samtidigt är det många rekryterare som tagit kontakt flera gånger, utan att komma ihåg att vi redan haft kontakt. Jag måste erkänna att det känns väldigt oproffsigt. Det borde ju inte vara så svårt att:

 1. Dokumentera vilka [jag som rekryterare] varit i kontakt med
 2. Följa upp och komplettera med tilläggsfrågor (istället för att fråga samma sak flera gånger)
 3. Googla!

En annan sak jag funderat på är varför det är så pass få rekryterare som gör ordentlig research inför en intervju och som verkligen försöker få en så komplett bild som möjligt. Om man googlar mitt namn kommer bloggen upp direkt, som nummer ett. Hur svårt kan det vara?

Bästa valet, eller enklaste…

Jag har flera gånger reflekterat över på om rekryterarna verkligen vill hitta den bästa kandidaten till en viss tjänst, eller om de väljer den som enklast går att sälja in till kunden. Bristen på research är en anledning till att jag ifrågasätter hur pass väl rekryterarna gör sitt jobb. Det borde ju vara så att rekryteraren är – hoppas jag – anlitad i egenskap av proffs för att hitta den bästa matchningen. Eller?

Om jag beställt vissa av de rekryteringar som jag deltagit i hade jag sparkat rekryteraren. De har helt enkelt inte gjort sitt jobb. Om en kandidat hänvisar till arbetsprover i form av en blogg, bilder osv – borde inte rekryteraren kolla upp det som en del av ansökan? En självklarhet, om du frågar mig.

CV-banker, databaser – och lathet?

Det finns – trots vad jag skrivit hittills – flera bra, duktiga och kompetenta rekryterare också. De är hängivna och inser att de  måste göra ett omfattande jobb för att hitta rätt person. Research, omfattande frågeformulär och intervjuer hjälper dem att skapa sig en bild av vem jag är, oavsett om det finns ett jobb just nu eller om de vill bygga upp en kandidatbank. De håller kontakt över tid och följer vad som händer i min karriär via t ex LinkedIn.

Motsatsen är de som kommer med synpukter som ”finns du i vår databas?”, ”håller du dig uppdaterad i vår databas?”. Ja, jag finns i  databaser hos en del rekryterare. Tyvärr. Det är färre nu än förut, men som jobbsökare är det ofta ett krav. Nu kanske jag tar bort mina uppgifter…

Och vad händer när rekryterare ska ha tag i en kandidat med en viss bakgrund? Jo, de söker bara i den egna databasen. Tyvärr innebär det inte att den rätta (eller den bästa) kandidaten dyker upp, utan det handlar bara om att att ha kryssat i rätt mängd nyckelord. Hos vissa rekryterare ”saknas” många nyckelord som t ex skulle beskriva min profil. T ex hos ett av de rekryteringsföretag som är ”experter” på tjänster inom information, kommunikation och marknadsföring.

Jag har för övrigt sökt ett antal jobb via deras CV-bank, utan att komma på en enda intervju. Trots att matchningen mellan annonsen och min profil varit nästan perfekt…

Att vilja jobba på ”fel” nivå

Varför ska inte en senior person (med 10+ års erfarenhet) kunna ta en ”enklare” mer ”junior” roll? Jag var inne på detta i ett inlägg från slutet av februari, där jag även berättade att jag gått in i väggen.

Om det handlar om pengar (läs ”lön”) kan jag förstå om arbetsgivaren väljer en yngre person med mindre erfarenhet, men om inte lönen är avgörande – vad är då orsaken?

Vid ett par intervjuer har jag fått kommentaren ”du kommer tröttna”. Varför? Varför skulle jag tröttna på något som jag medvetet väljer? Framför allt nu när jag aktivt sökt mig till en miljö som är lugnare än stressen på en webbyrå.

Det är deras förlust, inte din

Självklart känns det tungt att få ett nej. Framför allt om det varit en utdragen process där allt känts bra under intervjuerna.

Med kom ihåg – det är deras förlust. Arbetsgivaren/rekryteraren är de som missat dig. Du har inte förlorat något. Se bara till att få en ordenlig förklaring till varför du inte fick jobbet. Nöj dig inte med skitsnack. Be om konkret feedback. Får du ingen feedback? Då är de definitivt inte värda dig…

Förbered dig på att det kan vara tufft att hitta ett nytt jobb.

det tar mellan nio och tolv månader att hitta ett nytt, spännande chefsjobb

Citatet ovan och en del kul/smarta/kloka tips kan du läsa i artikeln ”Så klarar du jobbsökandet”. Det finns alltså sätt att förkorta sökandet och minska andelen negativa svar. Framför allt gäller det att inte ge upp, utan kämpa vidare.

Äntligen i mål

Jag kom i mål. Till slut. Kampen har varit tuff och tung, men det gick. En stor hjälp fick jag från min coach Jeanette Gardner, som hjälpte mig att upptäcka saker om mig själv – och fick mig att inse hur bra jag är.

Den 8 april börjar jag min anställning som webbprojektledare på Sigtuna kommun, vilket känns väldigt roligt, spännande och intressant. En tjänst som jag för övrigt blev headhuntad till av ett rekryteringsföretag som är duktiga på research.

Om du har kommentarer av mer personlig karaktär och inte vill använda kommentarsfältet nedan – maila på per [at] vikstrom.net.

”There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work, and learning from failure.”
– Colin Powell

43 thoughts on “Min väg mot drömjobbet – reflektion och analys

  1. Tack!! 🙂 Ja, det är alltid tungt. Och det tar emot. Det är när första intrycket sjunkit in som det gäller att inse att de förlorade en bra kandidat – du själv.

   Bra rekryterare gör underverk både för uppdragsgivare och kandidater. 🙂

   Gilla

  1. Tack!!

   Headhunting-företagen är mina nya favoriter. De vet vad som gäller – och gör sitt jobb. Som att hitta mig t ex. 🙂

   De arbetsgivare som resonerar som i ditt blogginlägg kommer få det tufft och hamna på efterkälken. Och du och jag kommer le och säga ”vad var det vi sa”. 😉

   Gilla

 1. Jätte grattis till den nya tjänsten!

  Verkar som vi haft en liknande resa mot det ny jobbet .

  Vilket sammanträffande, ringde din nya arbetsgivare i veckan som gick för att följa upp mina tidigare besök där, men lyckades ej nå mina kontakter.
  Men det skulle vara angenämt att etablera en ny sådan med dig när du kommit in i rollen.

  Önskar dig en fin och trevlig helg följt av en härlig Påsk!

  Gilla

 2. Grattis till jobbet Per – Sigtuna kommun tycks hittat en riktig stjärna! Tack för ett bra, informativt och inspirerande blogginlägg och jag kan känna igen mig i många delar. Jag har även några frågor som jag kommer mejla dig.

  Gilla

  1. Tack! Jag hoppas att vi båda kommer vara lika nöjda om ett år, eller så. 🙂

   Tror att vi är många jobbsökare som har liknande erfarenheter. Förhoppningsvis kan mitt blogginlägg hjälpa till lite på traven…

   Gilla

 3. Grattis till det nya jobbet, det är du helt klart värd! Jag tycker det är synd att vissa rekryterare bara ser det yttre skalet på personen, som du sa så är CV en utmärkt formell grund och stå på, Självklart måste ett visst sållande ske av kandidater. Men om personen tror att den är rätt man för jobbet så finns det andra sätt att visa det på! Idag är social media ett utmärkt verktyg att visa vem man är och vad man kan. Dessvärre är det sällan ett intyg på något! Men jag tror och hoppas på att de personer som kämpar hårt ska få det de förtjänar! Livet är himla orättvist tyvärr!

  Gilla

  1. Tack!! Det finns mycket att ha synpunkter på vad gäller rekryteringsbranchen. Desto bättre att det finns duktiga rekrytetare o headhunters där ute. Fokusera på dem o undvik drakarna. 😉

   Gilla

 4. Grattis till nya jobbet! Visst är det så att det är deras förlust, men det kan ändå kännas tungt att få ett nej.

  Gilla

  1. Tack Mari!

   Det är klart det känns tungt. Skitjobbigt. Ibland har jag känt mig ordentligt nedtryckt i skorna. Försöker låta det göra ont o kännas tufft – sen ta nya tag o försöka komma tillbaka.

   Gilla

 5. Grattis till jobbet. Kul att läsa inlägget och se att fler har samma uppfattning om rekryterare som jag har.

  Gilla

  1. Tack Pernilla!

   Jag hoppas att rekryteringsbranschen börjar granska sig själva och ta till sig av den kritik som vi jobbsökare för fram. Det finns ju bra företag där ute, men alltför många gör inte sitt jobb…

   Gilla

 6. Jag är så himla glad för din del, verkligen! För egen del gäller det att bita ihop och komma igen. Men ååå så mycket jag håller med om i det du skriver ovan!!!

  Gilla

 7. Så otroligt intressant och insiktsfullt det var att läsa om din resa. Dessutom så tacksamt att du tar dig tiden att dela med dig till alla oss andra som står på ”andra sidan jobbet” och förmedlar dina tankar. JA, det är verkligen skillnad på företag som rekryterar och hur de går tillväga. Ibland känns det som om de är lika lata som en del journalister, dvs de orkar inte lägga tid på research utan tar de lågt hängande frukterna.
  Frågan är hur många av dem som läser det du skrivit…
  Grymt jobbat av dig! alltifrån den tid och och kraft som du lagt ned på jobbsökandet – det ÄR ett heltidsjobb i sig – samt kul att du fick drömjobbet!
  Med din reflektion har vi andra kanske lärt oss något också:-)

  Gilla

  1. Tack så mycket! Efter en lång resa lär man sig mycket. Om det är så att andra kan dra lärdom från mina erfarenheter tycker jag bara att det är kul. Det är liksom syftet med inlägget. 🙂

   Gjorde en liknelse tidigare att rekryterare är av samma skrot och korn som fastighetsmäklare. Det känns verkligen så ibland. Dålig koll på regler, ingen känsla för service och mest fokus på att sälja. Jag hoppas att åtminstone någon rekryterare eller HR-/personalansvarig läser. Skulle vara intressant att höra deras syn på saken.

   Förhoppningsvis finns det både jobbsökare och arbetsgivare som kan lära sig lite – eller åtminstone få sig en tankeställare.

   Tack för din kommentar! 🙂

   Gilla

 8. Jag har samma upplevelse som du vad gäller många rekryterare, både de jag själv anlitat och de jag träffat på som kandidat. Generellt väldigt dåligt insatta i dels kompetensområdet, dels företaget de rekryterar för. De behöver inte vara experter på någotdera, men jag får ett väldigt dåligt intryck när de uppenbart inte förstår vad man pratar om. Märkligast är det kanske från beställarperspektiv – det är ju trots allt jag som betalar, ska ni inte sätta er in lite mer i området?

  Gilla

  1. Jag håller med om allt du skriver. Som leverantör av en tjänst (rekrytering) borde det vara en självklarhet att göra ett ordentligt bakgrundsarbete. Både vad gäller beställarens verksamhet och tjänsten som ska tillsättas.

   Dessutom – om beställaren kommer med en ”konstig” beställning, borde inte leverantören då guida beställaren rätt? T ex ”Kompetens X är svår att kombinera med Y och Z”.

   Tyvärr verkar inte självrannsakan och reflektion vara rekryteringsbranschens starka sida..

   Gilla

 9. Thanks for sharing & caring, Per. Mycket tacksam att få del av dina tips och erfarenheter, är precis på väg IN I DET och därför bra att sätta rätt förväntningar. Som nu har blivit: ner med visiret, släppa sargen och sikta mot MÅL!

  Gilla

 10. Hej,
  Bra att du tar upp detta. Diskuterade nyligen detta med rekryterares ålder. Om man är 28 eller 45 har man ju en helt olika erfarenheter – referenser – och förståelse för hur olika personers kompetens kan användas, En aspekt som jag tycker är värd att fundera på.

  Gilla

  1. Fast jag har mött rekryterare som är 45+ och fortfarande inte har koll. En påläst rekryterare kan vara 25, eller 45, och fortfarande göra ett bra jobb.

   Dessvärre är det många yngre som verkar troa att rekryteringsbranschen handlar om att sälja, så där har du en poäng… 🙂

   Gilla

 11. Hej Per! Har nyligen hittat din blogg och jag vill bara säga TACK för dina ord. Sitter själv i den sits där du är på väg att ta dig ifrån. Webbkommunikatör i en mindre stad. Idag fick jag nej till ett jobb som jag hoppats och det kändes tungt. Men dina ord lättar upp och ska f*n hitta kraften igen.

  Och sist men inte minst ett stort GRATTIS till ditt jobb. Innan jag får det där jobbet så kommer jag vara en återkomande besökare på din blogg för att ta del av alla värdefulla tips.

  Gilla

  1. Välkommen Camilla!

   Glad att jag kan inspirera. Det är tufft att söka jobb och att orka kämpa. Hoppas att jag kan ge dig mer matnyttigt i din strävan efter nytt jobb – och allmän info kring allt det där andra jag skriver om…

   Tack! 🙂

   Gilla

 12. Hej Per,
  Underbart att höra dina åsikter! För oss på Diversity Group innebär search att man går ut och söker externt, men jag har förstått att för de flesta stora rekryteringsbolag innebär search att man letar i den egna databasen, vilket för mig enbart är en hygienfaktor, inte alls search. Vi arbetar också aktivt för att få våra kunder att acceptera en bredare syn på bra kandidater (som namnet Diversity Group antyder). Vi tycker också att det är självklart att alla kandidater skall bemötas med respekt och få svar inom en rimlig tid. Sorgligt nog erfar vi ofta kandidater som är positivt överraskade att de får snabba, personliga och trevliga svar av oss, även om vi tackar nej. Sorgligt att det ska vara så ovanligt, tur för oss på Diversity Group, för vi har ett stort antal lojala och duktiga kandidater som håller oss uppdaterade på sina göranden och låtanden så vi alltid kan nå dem om vi har ett uppdrag att rekrytera till en tjänst vi tror kan vara av intresse för dem.

  Jag tycker att det krävs en upprensning i rekryteringsbranschen. Det är alltför många företag som inte varken kan eller vill förstå hantverket. Det är alltför många rekryterare som inte brinner för matchningen utan bara för att få fakturera snabbt och mycket, utan att bry sig om huruvida uppdragsgivaren har fått sitt problem löst eller ej. Jag vet att vi kan upplevas som petiga och jobbiga, men vi får alltid en god bild av våra kunder och kandidater och har därmed hög träffsäkerhet. Det är på det sättet vi får nöjda kunder och glada kandidater.

  Tack för ditt inlägg, jag hoppas det får fler att vakna till!

  Trevlig fortsättning på påsken och lycka till med nya jobbet!
  /Ebba Mir på Diversity Group

  Gilla

  1. Hej Ebba!

   Gillar ert upplägg på Diversity. Det låter som att ni kan få in ett större urval på kandidater jmf med många andra. Förhoppningsvis vaknar både beställare av rekryteringstjänster och rekryterarna själva till och tar sig en funderare. Det är ju framför allt beställarna som kan styra vilka rekryeringsföretag som får mest jobb genom att undvika de som inte uppfyller kraven. Naturligt urval helt enkelt. 🙂

   Tack för din kommentar. Välkommen tillbaka! 🙂

   Gilla

  1. Jag förstår rekryteringsbranschens affärsmodell, men det behöver ju inte innebära att jag gillar deras agerande. Framför allt eftersom jag vet att det finns rekryteringsföretag som trots allt agerar ”rätt”.

   Gillar ditt inlägg. Du lyfter upp många bra poänger inom rekrytering. Tyvärr vet jag att även många företag som direktrekryterare har dålig koll. Speciellt inom det digitala området.

   Hoppas det rörs om i grytan runt om i rekryteringssverige. Jag vet ju t ex vilka rekryteringsföretag jag skulle använda mig av – och inte. 🙂

   Tack för din kommentar!

   Gilla

 13. Intressant läsning 🙂 Grattis till jobbet !
  Själv är jag inne i en rad av intervjuer känns det som just nu. Har varit på 3 st. Och nästa vecka är jag lovad 2 till 🙂 känns spännande men samtidigt lite nervöst.Det gäller ju att välja rätt också.Man får såklart väga fördelar och nackdelar mot varandra.

  Gilla

  1. Tack! Låter som att du snart borde kunna landa ett nytt jobb. Och att tänka på att var Du vill jobba. Inte bara låta arbetsgivaren välja dig… 🙂

   Jag håller tummarna för att du snart har ett nytt, roligt, intressant jobb.

   Gilla

   1. Tack 🙂
    Ja det känns bra att vara lite kräsen nu när man jobbat några år med försäljning på fältet ( 2008 )
    Har blivit ”Headhuntad” 2 gånger genom mina kontakter och det är en trevlig känsla.
    När det gäller bemanningsföretag så har jag varit på intervju 2 gånger och sedan blivit uppringd och fått informationen att :- tyvärr så har företaget själva gåttt vidare med en egen sökande.Men ANNARS hade jag tänkt presentera dig för dom…….sådan information känns lite mysko.Om företaget anlitar ett bemanningsföretag så ska dom väl sköta hela anställningsprocessen också ? Har ni hört något liknade tidigare ?

    Gilla

   2. Bra kontakter är A och O idag. Både att samla på sig nya och att odla sina gamla.

    Det där med att företag kör ett eget race, parallellt med rekryteringsföretagen blir vanligare och vanligare, känns det som. Tyvärr. Jag har råkat ut för det vid ett par tillfällen också.

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s