Content Marketing · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbanalys · Webbkommunikation

Content Marketing – kejsarens nya kläder

Du kanske redan hört talas om och läst om det – Content Marketing. För mig är detta inget nytt, utan det är en modern paketering av något som jag redan 1999 lyfte fram hur innehåll ska publiceras, kommuniceras och förmedlas. Som så mycket annat inom webbosfären är det gammal skåpmat med nytt, flashigt namn.

Definitionen som Wikipedia har visar på just det – ompaketeringen:

…any marketing format that involves the creation and sharing of media and publishing content in order to acquire customers.

Det är ju inget nytt, eller hur? Det har ju – åtminstone i min värld – alltid varit målet med hur vi kommunicerar via webb (och sociala nätverk).

Vad är nytt med Content Marketing?

Definitionen ovan visar ju på att Content Marketing som sådant inte är något nytt. Det som ytterligare framkommer i Wikipedias artikel är vikten av sociala nätverk, sökmotoroptimering, olika typer av media mm. Inte heller det är något nytt för någon som jobbat med webbkommunikation eller webbmarknadsföring i flera år.

Vad är då nytt? Mätandet. Att följa upp och mäta hur innehållsåtgärder påverkar försäljningen: vad skapar högst ROI? Egentligen är inte heller detta nytt – om jag ska vara ärlig – men för det stora flertalet företag som jobbar med webb kan det nog resultera i en viss ”aha”-upplevelse .

Artiklar som ”Which Content Marketing Tactics Get the Best ROI?” visar på sådant som vi sedan länge kunnat se i våra analyser, men det har aldrig diskuterats som det görs nu. Äntligen börjar fler och fler inse att det med rätt innehållsstrategi går att tjäna pengar – öka ROI.

Innehåll är viktigt

Genom aktiviteter som ”Content Day” får innehållet ett lyft. Nog för att jag inte håller med  om allt som skrivs i Resumés artikel, men resultatet av all denna publicitet är troligen positiv för oss som vill förmedla hur viktigt det är med ”rätt” innehåll:

Content marketing är en stor trend internationellt som är på väg till Sverige, där många jobbar inhouse idag.

…svenska inhouse-avdelningar borde bli bättre på att ta in byråer, som är proffs på området, som han menar är framtiden.

T ex är ju – om vi går tillbaka till Wikipedias artikel – Content Marketing inget nytt. Och inte tycker jag att det är nödvändigt att änvända konsulter/byråer heller.

Det finns många personer som jobbar inhouse och som är minst lika kapabla och duktiga som de i byråvärlden. Att kunna tala till målgruppen på rätt sätt är det som är viktigast. Då kan det vara en fördel med den kunskap och de erfarenheter som finns inhouse.

Content marketing vs webbkommunikation

Det som jag tycker är extra intressant i diskussionerna kring det ”nya” är beskrivningar som denna – ”Why Content Marketing Is King”:

When it comes to marketing strategies, content marketing has just been crowned king, far surpassing search engine marketing, public relations and even print, television and radio advertising as the preferred marketing tool for today’s business-to-business entrepreneur.

För mig innehåller ”webbkommunikation” all kommunikation som sker på webben (inkl sociala nätverk). Det kompletteras av SEO och webbanlys. Att lyfta ut content marketing som en egen strategi känns väldigt främmande. Och definitionen som följer känns inte heller som något ”nytt”:

 It’s the creation and publication of original content — including blog posts, case studies, white papers, videos and photos — for the purpose of generating leads, enhancing a brand’s visibility, and putting the company’s subject matter expertise on display.

Jag jobbade med leadsgenerering genom textinnehåll och white papers redan 2005. Med utgångspunkt från det ovan, handlar content marketing för mig mer om att webbkommunikation och webbmarknadsföring nu sammanförts i ett begrepp. Det är ju inget nytt att det går att minska marknadsföringskostnaderna genom att jobba effektivt med webbkommunikation och webbmarknadsföring i de digitala kanaler man själv har kontroll över:

Part of the popularity of content marketing is its ability to generate qualified leads while engaging prospects in a branded environment without busting the budget.

Fördelar med Content Marketing

Trots att jag anser att den hype som skapats kring Content Marketing är överdriven, är jag väldigt glad att innehållsstrategi nu lyfts upp på dagordningen. Det är bara att inse att det ibland krävs nya benämningar för att väcka den björn som sover. Det är den största fördelen med Content Marketing – att innehållspublicering får högre status och syns.

Vi som varit med i flera år får helt enkelt tänka om och lämna ”webbkommunikation” – och istället tänka Content Marketing. Trots att det mest är gammal skåpmat… 🙂


Tillägg till mina tankar om Content Marketing ovan

Efter diskussioner på Twitter och LinkedIn har jag fått en hel del input kring det skrev ovan om Content Marketing. Både från de som håller med mig och de som lyfter fram en del som jag glömt/valt att bortse från.

Content Marketing är självklart mycket mer än bara en sammanslagning av webbkommunikation och webbmarknadsföring. Framför allt eftersom det som begrepp har en historia som går tillbaka till sent 1800-tal – långt innan någon ens funderade på datorer. Det har med andra ord inte ett dugg att göra med webb eller digitala kanaler i sin ursprungliga betydelse.

Min utgångspunkt i inlägget ovan gällde dock den digitala delen av Content Marketing,  och det jag ville lyfta fram och åskådliggöra handlade mer om ”hypen” Content Marketing – som jag uppfattat det – än begreppet som sådant.

Jag tycker att det ofta är ett hoppande och sökande efter trender inom digital kommunikation och marknadsföring. Web 2.0, Facebook, Twitter, Pinterest… Hela tiden en strävan efter nya verktyg för att få ut budskapen. Teknikfokus.

Egentligen är dagens ”version” av Content Marketing ett efterlängtat samlingsbegrepp som fokuserar på kommunikationen och marknadsföringen som sådana – istället för de kanaler och verktyg som används.

Tack alla ni som kommit med input och synpunkter!!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s