Jobb · Personlig utveckling

Kvalifikationer, erfarenhet, kunskap och social kompetens

Det krävs en hel del för att allt ska fungera när du söker jobb. Du måste ha rätt bakgrund och erfarenhet, samtidigt som det oftast krävs bakgrundskunskap och att du kan jobba med andra. Allt detta har jag. Inga problem. Mitt problem har snarare varit det motsatta – jag är överkvalificerad.

Men vad innebär ”rätt” kvalifikationer, erfarenhet och kunskap? Om jag nu är överkvalificerad, varför skulle jag i n t e kunna ta det där jobbet?

Innan jag går vidare vill jag beröra ett annat, viktigt område…

Att gå in i väggen

December 2011 gick jag in i väggen så det smällde om det. Det var flera parallella projekt på jobbet – både stora leveranser och massa småprojekt – och alla gick in i varandra på något sätt. Första symptomen var fysiska. Sömnsvårigheter. Konstant huvudvärk. Bröstsmärtor. Feberfrossa. Svimningskänsla.

När jag äntligen gick till läkaren blev jag direkt ”utskälld” för att jag inte kommit tidigare. Blev självklart sjukskriven.

Under det första halvåret handlade mitt liv om att försöka landa på fötterna för att sedan kunna ta ett par första steg på vägen tillbaka. Min terapeut coachade mig i att hitta tillbaka till vardagslivet och hjälpte mig hitta sätt att skaffa ny energi. Funderade på jobb och sökte ett par, men visste inte vad jag ville göra. Efter sommaren, under hösten, fick jag hjälp av en karriärcoach och framåt slutet av november 2012 började bilden klarna väsentligt.

Att komma vidare

Lyckan när jag äntligen visste vad jag ville jobba med var befriande. Skrev ett blogginlägg om min syn på mitt framtida ”drömjobb”. Under hela frånvaron från arbetslivet har jag sett till att hålla mig uppdaterad och underrättad om det som händer inom mitt arbetsområde. Främst ur ett nyfiket, intresserat perspektiv, men också för att se till att inte hamna efter.

Sedan vändningen i november 2012 har jag växlat upp och är nu mer redo än någonsin för vad som komma skall. Skulle t o m säga att jag aldrig varit så peppad och på G som jag nu är.

Kvalifikationer och erfarenhet

Under snart 14 år har jag jobbat med webb. Design, utveckling, projektledning, analys, strategi… Allt det har jag stor erfarenhet av. Flera rekryterare som jag träffat har ansett mig vara mycket senior. Trevligt att höra, så klart.

Men skulle det hindra mig från en – i andras ögon – ”junior” tjänst? Nej, tycker jag. Vad är det som hindrar mig från att utföra ”enklare” arbetsuppgifter? Jag känner ingen prestige gällande att t ex uppdatera text på en webbplats. Varför ska då arbetsgivaren göra det?

Borde det inte vara bättre att anställa en individ som har större erfarenhet, jämfört med en som är nyutexaminerad?

Kunskap och social kompetens

Jag håller isär kvalifikationer/erfarenhet och kunskap. Kunskap är något som alla kan skaffa sig genom att söka rätt på och ta in information. Erfarenhet (och oftast även kvalifikationer) är något som byggs upp under tid. Det som jag tyvärr upplevt under mitt jobbsökande är att många arbetsgivare misstar kunskap för erfarenhet.

Kunskap kan man läsa sig till i forum, på bloggar, i artiklar osv. Erfarenhet byggs upp och grundas på sådant jag som individ varit med om.

Det är alltför många ”gröningar” som utger sig för att vara strateger och seniora medarbetare, när de i själva verket är färska från skolbänken. De kan mycket väl besitta rätt kunskap, men saknar erfarenhet av hur t ex ett företag ska jobba på bästa sätt med att bygga upp en ny webbplats. Stor skillnad.

Social kompetens är det där som gör att du tycker att det är så kul, intressant och givande att jobba tillsammans med vissa individer. Oavsett deras kunskap eller kompetens så kommer ni bra överens. Ni har båda två god social kompetens.

För mig överglänser social kompetens brister i kunskap och erfarenhet. Om det fungerar bra att samarbeta med en person, så är det inga problem att lära upp denna. Bristande social kompetens är väsentligt mycket svårare att åtgärda…

Sista ordet

Du som söker en erfaren, kunnig, social och trevlig kille som kan webb – hör av dig!

Jag är redo. Först till kvarn…

12 reaktioner till “Kvalifikationer, erfarenhet, kunskap och social kompetens

 1. Håller med.
  Arbetsgivarna tror inte att vi som ”överkvalificerade” skulle 1. tycka att tjänsten är utmanande nog och 2. de vill inte betala mer än en senior lön.

  Största problemet, enligt min erfarenhet, är att många arbetsgivare tror att nyexade ska klara av seniora uppgifter som man endast får genom lång erfarenhet.

  Gilla

   1. Kan kanske hålla med om 1:an, men tycker att det även borde vara upp till mig. Om jag vill ha en enklare tjänst, borde en junior roll passa bra, eller?

    Och vad gäller lön – det är en förhandlingsfråga. I det fall jag väljer en enklare tjänst är jag givetvis införstådd med att det även kan innebära en lägre lön.

    Med en öppnare kommunikation kring urval skulle vi nog slipp detta gissande. 🙂

    Gilla

 2. Om jag vore arbetsgivare skulle jag nappa dig direkt! För mig är du en synnerligen kompetent person, en person som dessutom VILL jobba. Och att gå in i väggen är inget ovanligt, det drabbar många. Jag tycker att du är stark och duktig som har tagit dig förbi detta nu och är redo för nya utmaningar, Så det så!

  Gilla

 3. Hej Per! Har själv varit i samma situation, jag känner igen mig i dina tankegångar. Lycka till med jobbsökandet, och grattis till den arbetsgivare som hittar dig!

  Gilla

 4. Har exakt samma problem… med en stor dela av historien likadan som din. Sökt jobb i Norge bla och där är jag överkvalificerad .. tänk om de kund kolla om man ändå är intresserad av arbetsuppgifterna.,.
  Well… ger upp mitt yrke snart och söker vidare som städerska ;-)…. utan att hänvisa till mitt webbcv.
  I dagens läge vill jag bara jobba… med vad kvittar.
  Lycka till med ditt jobbsök!!

  Gilla

  1. Fy farao. Behöva lämna yrket och börja med något helt annat… Har svårt att sätta mig in i den situationen. Kollade på din portfolio och du verkar ju ha gjort det mesta inom reklam, marknadsföring och webb. Väldigt imponerande!

   Jag vet ju att det går att hitta jobb i webbranschen. Har ju t ex blivit erbjuden jobb som projektledare och strateg på ett par webbyråer, men vill ju inte vara konsult med all stress (och prestationsångest) som jag känner att det för med sig för mig…

   Lycka till du med! Hoppas allt löser sig till det bästa.

   Gilla

 5. Jag skulle nappa direkt jag med! Om ja skulle vara arbetsgivare menar jag. Det är rätt så lustig för det verkar som ue på arbetsmarknaden är kunskap rätt så, hmmm… skrämmande. Som om det skulle vara tryggare med anställda som är mer formbara på något sätt. Juniorer som kanske inte vågar säga ”nej”?

  Gilla

  1. Tack Elwira! 🙂

   Tror tyvärr att du har rätt – om inte alltid så i många fall. Det är lättare med någon som är superentusiastisk om allt, än en som ifrågasätter och har andra idéer än de som chefer/uppdragsgivare har…

   Jag vet vad jag kan, vill och är kapabel till. Någonstans finns det arbetsgivare som uppskattar någon som ifrågasätter tveksamma lösningar och kommer med kloka förslag på förbättringar.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s