Användbarhet · Mobila tjänster · Teknik · Webbtjänster

Webbtjänster – tillgänglighet vs kvalitet

Idag är det en självklarhet att myndigheter, kommuner och organisationer flyttar ut en stor del av sina tjänster till webben. Småbarnsföräldrar anmäler t ex VAB via Försäkringskassans webbplats, det går att deklarera eller göra flyttanmälan online hos Skatteverket och på kommunens webbplats går det att göra felanmälan, ansöka om bygglov mm.

Dessutom finns det alltfler webbtjänster som ska förenkla tillgängligheten av sånt som vi konsumerat ”hands on” tidigare. Vi kan nu hitta en massa musik via Spotify, ladda ner film via Netflix och Filmnet, eller kolla på favoritprogrammet på någon av alla Play-tjänster. Smidigt, eller hur?!

Konstant tillgänglighet

Den största fördelen med webbtjänster är att vi – åtminstone i teorin – kan nå dem dygnet runt, årets alla dagar. Vi kan deklarera en tidig söndagmorgon, eller se om favoritprogrammet arton gånger. På många sätt har vi en större möjlighet att själva bestämma var och när vi vill göra vissa saker, istället för att anpassa oss efter telefontider, videouthyrningens öppettider, eller tv-tablån.

På många sätt förenklas våra liv tack vare tillgängligheten. Men finns det inga nackdelar? Jo, självklart. Det är datorer vi pratar om. Hur säkra system och servrar som än används finns det alltid en risk att det blir avbrott eller fel. När Nordeas system havererade under mellandagsrean 2012 drabbades både bankomater, betalkort och nätbanken. Sånt kostar pengar. Mycket pengar.

Kvalitet på tjänsten

Trots att det är smidigt att när som helst kunna handla online, anmäla sjukdom, eller kolla på det där nyhetsinslaget du missade igår så måste det fungera som vi förväntar oss att det ska göra. Med andra ord krävs det en viss kvalitet på den tjänst som vi ska använda. Det gäller oavsett om det är deklaration hos Skatteverket, eller en film på Filmnet.

Igår kväll kollade jag på Filmnet och ljudet var så lågt på filmen att alla ljudkontroller var maxade för att vi överhuvudtaget skulle höra något. Hela filmupplevelsen förstördes. Ska vi som användare behöva acceptera sånt?

Innebär omfattande tillgänglighet att vi måste acceptera vacklande kvalitet?

Självklart kan det krävas tid för att uppdatera system och göra underhållsarbete. 100% tillgänglighet är en omöjlighet. Däremot ska den webbtjänst som tillhandahålls fungera på motsvarande sätt som – i mitt fall – en hyrd film på DVD. Jag vill inte behöva offra kvalitet för att kunna kolla på film när jag vill.

Ökade krav från användarna

Ibland får jag känslan att många användare blir överväldigade av tjänsten som sådan – tillgängligheten –  istället för upplevelsen. Precis som att vi klagar på dålig mat på restaurangen, går tillbaka med en trasig jacka osv, på samma sätt borde vi klaga på webbtjänster som inte fungerar.

Ingen – vara sig myndigheter, kommuner eller företag – vill ha missnöjda användare/kunder. Det är dags att vi blir tuffare som användare. Oavsett om det är ett köp ansikte mot ansikte eller via webben är det viktigt att vi står upp för oss själva.

Det är dags att sikta på:

Don’t be afraid to give up the good to go for the great. || John D. Rockefeller

Istället för:

If you can’t make it good, at least make it look good. || Bill Gates 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s