Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Kommunikation – 24/7 i sociala nätverk

Som 70-talist och uppvuxen på en tid då heta linjen var ett ”hett” sätt att kunna kommunicera med flera individer på en gång, är steget till t ex hangoutsGoogle+ enormt. Dessutom var det så att om det var något som hänt i skolan så var det borta och förbi så fort man lämnat skolans område. Om jag skulle möta upp en kompis i stan så bestämde vi tid och plats i förväg – och befann oss där. På rätt tid och rätt plats.

Ibland känner jag mig fruktansvärt gammalmodig när jag ser tonåringar och hur de agerar med sina smartphones. De finns där hela tiden. Alltid till hands. Just nu har jag dessutom förmånen att kunna studera smartphone-beteendet i det stora landet i väster, vilket är ganska likt det vi har hemma. Enda skillnaden är att här (i Seattle) verkar den stora majoriteten ha Iphone – inte Android.

Hörs du inte – finns du inte

Behovet av att hela tiden vara uppdaterad skrämmer mig något. Trots att jag själv då och då hamnar i det beteendet. För mig är det Twitter som drar mest, för andra kan det vara Facebook och Instagram. Helgartikeln i IDG om de som blivit beroende av sociala medier var intressant och skrämmande på samma gång. Å andra sidan tror jag inte att detta unikt. Jag tror att det är förvånansvärt många som fastnar i behovet att dels dela med sig av vad de själva gör, dels fastnar i att hela tiden veta vad alla andra gör. Och med över 200 kompisar på Facebook kan det hända en hel del.

Många har – oavsett socialt nätverk – ett större antal kompisar/följare än vad de någonsin skulle ha ansikte-mot-ansikte. Vissa blir väldigt personliga med människor online, på ett sätt som de inte skulle bli vid ett personligt möte. Att gömma sig bakom datorn gör att man vågar mer.

Behöver vi kunna kommunicera konstant?

Frågan är om detta 24/7-kommunicerande kommer fortsätta, eller om vi kommer anpassa det bättre till våra behov. Istället för att som idag kommunicera på mediets behov – hela tiden.

Behöver vi hela tiden tala om för alla vad vi gör – här och nu? Behöver vi veta vad alla andra gör – där och då? Har vi ett behov av att hela tiden ha koll?

Jag låter följande citat från artikeln om att bli beroende av sociala medier avsluta:

Det är biologiskt rent omöjligt att vara tillgänglig hela tiden eftersom du måste sova och ägna tid åt andra saker än sociala medier, och det leder till att du känner att du inte har full kontroll. Och när du upp­lever att du inte har kontroll i en situation blir stressen svårare.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s