SEO · Webbkommunikation

Webbkommunikation – att få besökaren att läsa dina texter

Jag har som ett sidoprojekt under veckan gjort en analys av hur en viss webbplats kommunicerar till sina besökare. Webbkommunikation är ett område som jag berört flera gånger tidigare. Det finns ett antal komponenter när det gäller att skriva så att dina besökare läser vad du  vill ha sagt.

Först och främst måste besökarna hitta till din webbplats. Därför är det viktigt att skriva sökmotoranpassade texter. Utöver rena textformuleringar inbegriper sökmotoroptimering (SEO) även kodmässiga och strukturella anpassningar.

Men detta inlägg handlar om webbkommunikation i ett läsarperspektiv. Det viktigaste att ha i bakhuvudet är att text som är bra ur ett läsarperspektiv ofta är bra även ur sökmotorperspektiv.

Hur får du besökaren att läsa?

Tänk efter själv. Om du får en A4 med text som du snabbt kollar igenom – vad ser du först? Jo, rubriker, ord i fetstil, punktlistor osv, dvs sånt som sticker ut visuellt i förhållande till resten av textmassan. På samma sätt fungerar det för någon som läser text på en webbplats. Du har bara ett fåtal sekunder på dig att fånga intresset hos läsaren.

Om du vill lista ett antal viktiga påståenden eller fakta – använd en punktlista. Det medför att du slipper linda in faktan i löpande text, utan kan helt enkelt bara rada upp det som är viktigt. Rakt upp och ner. Tydligt för läsaren och enklare för dig som skribent.

Visa vad som är viktigt genom att markera de orden med fetstil. Styckeindelningar är också viktigt. De skapat luft och förenklar för ögat att fånga upp vilken textmassa som hör ihop med vilken. När det gäller rubriksättning så ska de ge en överblick över vilket innehåll som läsaren kan förvänta sig i den efterföljande textmassan.

En fördel med att använda sig av råden ovan, är att sökmotorerna ”förstår” att fetstil (HTML-taggen ”strong”) ofta betyder att den text som är innanför taggen är viktig. Rubrikerna i sin tur skapar en enkel ”sammanfattning” för sökmotorn om vad sidan handlar om. Läs mer om hur du ska HTML-koda rätt i mitt inlägg ”SEO-analys av din webbplats”.

Målgruppsanpassade texter

Självklart måste du även anpassa din webbkommunikation till den eller de målgrupper som texten riktar sig mot.

Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin

Det innebär att du behöver anpassa tilltal och ordbruk till målgruppen. Forskare inom läkemedelsindustrin kräver ett visst tilltal, medan tonåringar som ska välja gymnasieskola kräver ett helt annat.

Oavsett målgrupp är läsuppfattningen densamma. Ögat fångar upp texterna på samma sätt, trots att själva innehållet skiljer sig åt. Det behöver inte vara svårt att anpassa din webbkommunikation till olika målgrupper. Läs in dig på hur respektive målgrupp kommunicerar sinsemellan och lägg dig på samma nivå. Då visar du dessutom att du att du är påläst och har koll.

Svårare än så behöver det inte vara. 🙂

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s