Användbarhet · Design · Mobilitet · Shopping · Usability

Att hålla design och funktionalitet enkel och användbar – KISS

Jag gillar begreppet KISS – ”Keep it simple, stupid”. Det står för något som jag föredrar inom webbdesign och interaktionsdesign. Enkelhet.

Det finns ingen anledning att krångla till det designmässigt med färg och form som förvillar eller försvårar för användaren. På samma sätt föredrar jag en meny som ligger där jag förväntar mig att den ska vara – i toppen eller till vänster.

Även funktioner ska bete sig på ett för mig som användare naturligt sätt. Om det finns en skrivarikon ska den leda till ett dialogfönster för utskrifter. Inget annat.

Designa för – vem då?

Vissa vill gärna uppfinna hjulet och göra något som är – annorlunda. Ett exempel på det är reklamarna Forsman & Bodenfors. Visst, webbplatsen är annorlunda och… kul? Men vilka är den gjord för? De coola kreatörerna eller kunden?

Ett exempel i motsatta hörnet är mina gamla kollegor på NetRelations. Den webbplatsen är enkel och rak. Du fattar snabbt vad du får och vad som finns var. Besökarna möter ett standardiserat menysystem och stor vikt har lagts på hur designelement och text samverkar för att förenkla och öka förståelsen hos besökaren.

Användbara funktioner gynnar affären

Det finns åtskilliga exempel på ehandelssajter som med hjälp av komplexa skript ska visa produkterna på ett ”häftigt” sätt. Tyvärr kan det leda till långa laddningstider och – i vissa fall – skriptfel. Desssutom verkar det vara svårt att få t ex sorteringsfunktioner att fungera ordentligt.

Jag som potentiell köpare undviker krånglande webbshoppar. Istället för lager-funktioner osv – varför inte använda listor och statiska bilder på huvudsidorna – och eventuellt ”spaca loss” på själva produktsidan?

En av mina favoritbutiker är Addnature.  De uppdaterade sin webbshop för en tid sedan, men har behållit det ”enkla” konceptet. En typisk produktlista visar upp produkterna som små tumnaglar, med en förenklad sorteringsfunktion på toppen. Själva produktsidan innehåller fler bilder och en zoom-funktion.

Krångligare än så behöver det inte vara. Dessutom är bakgrunden på sajten enfärgad – vit – vilket gör att mitt fokus hamnar på produkterna. Inte det runtomkring.

Glöm inte – responsive design och mobilanpassning

En webbplats eller webbshop som inte fungerar bra i mobila enheter riskerar att tappa besökare – och försäljningsintäkter. Mina vänner på Addnature har tyvärr inte infört detta.  Det är ju inte det att webbplatsen inte går att använda. Det hade bara varit så mycket lättare om det fanns en mobilanpassad version. Att zooma in och ut fungerar – men det hade kunnat fungera ännu bättre.

Några som däremot insett värdet i att erbjuda en anpassad upplevelse för alla besökare av webbshoppen är giganten inom sport och fritid – Stadium. När jag surfar in med min smartphone på den ordinarie sajten blir jag automatiskt omdirigerad till den mobilanpassade versionen. Smidigt.

Jag ser två val – gör webbplatsen responsive, eller gör en mobilanpassad version – som i fallet med Stadium. Oavset val så ökar andelen besökare som surfar med smartphones. Deras behov måste tillgodosättas på bästa sätt, innnan du hamnar alltför mycket på efterkälken.

KISS

Förenkla för besökaren/kunden. Göm inte undan och försvåra. Var tydlig och styr besökaren/kunden dit du vill att hen ska gå och visa vilka funktioner som hen kan använda för att ytterligare förbättra sin upplevelse på webbplatsen.

Och se till att alla – oavsett plattform – kan få bästa tänkbara upplevelse av din webbplats eller webbshop.

Svårare än så är det inte.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s