Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Sociala nätverk – nästa steg

Efter händelserna i Göteborg för drygt två veckor sedan då publicering av bilder på Instagram ledde till bråk och mindre upplopp, har diskussionerna kring de sociala nätverken ökat. Facebook – i egenskap av ägare till Instagram – har gått ut med nya riktlinjer kring hur de ska arbeta mot t ex nätmobbing och opassande innehåll.

Men vad händer framöver? Nu när Facebook, Instagram och Twitter börjar bli etablerade. Vilken typ av sociala nätverk finns runt hörnet?

Olika sociala nätverk för olika ändamål

Jag tror att vi ser en ökad diversifiering framöver. ”Generella” tjänster som Facebook eller Google+ kommer få se sig utmanade av specialtjänster som verkar inom ett visst intresseområde.

Ett exempel på detta är Nextdoor som beskrevs i en artikel i Wired för ett par dagar sedan. Syftet med tjänsten beskriver de själva på detta sätt:

building stronger and safer neighborhoods

Lite mer konkret är Nextdoor ett privat socialt nätverk för individer (grannar) som bor i ett visst område eller en viss stad. Det handlar om allt från kö och sälj av barnkläder och leksaker, till grannsamverkan och att vara en allmänt sett – god granne.

Även i Sverige finns Nextdoor representerat på ett antal orter och i ett antal grupper.

Flera sorters sociala nätverk

Facebook m fl kommer inte försvinna, men användas på ett annat sätt. Alltfler företag inser t ex att LinkedIn är bättre i samband med rekryteringar än Facebook. Å andra sidan är Facebook ett effektivt öra för att lyssna av och fånga upp synpunkter, idéer – och klagomål.

Det som jag tror är ”nytt” när det gäller sociala nätverk är att de stora aktörerna kompletteras av andra. Oavsett om det handlar om mig som privatperson eller i min yrkesroll.

Den öppenhet som Nikke och jag diskuterade i inlägget Integritet och transparens – i vardagen och online kommer i framtiden bli en fråga som skiljer sig mellan vilken typ av sociala nätverk jag väljer att använda. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn kan klassas som förhållandevis öppna, medan Nextdoor är ytterst slutet.

Utan att vara någon expert inom området är jag övertygad om att vi kommer få se mycket nytt inom området sociala nätverk under 2013.

Gott Nytt År!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s