Cybersäkerhet · Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Ungdomar och sociala nätverk – uppföljning

Inlägget som jag skrev igår – Snabba medier ger snabba reaktioner – och bristande ifrågasättande – tog bl a upp behovet av utbildning om sociala nätverk och vikten av att skola och föräldrar (vuxna) engagerar sig mer i ungdomars användning av olika sociala nätverk.

Det har ju visat sig att det inte bara är i Göteborg som ungdomar hängs ut i Instagram. Även i Stockholm har detta nu uppmärksammats. Jag blir förbannad och ledsen när jag läser detta:

I över en månad har Årstaskolan kämpat för att få Instagram att ta bort ett konto som sprider sexbilder av deras elever. Trots en polisanmälan och flera rapporteringar ligger kontot med nakenfoton på 12-åringar fortfarande kvar.

När Instagram nu gjort ett uttalande om händelserna i Göteborg känns det nästan som ett hån jämfört med det som Årstaskolan kämpar med ovan.

Instagram är emot mobbning i alla former. Det kränkande kontot togs bort så fort vi fick kännedom om det. Att skapa kränkande innehåll är en uppenbar kränkning av våra regler och vi uppmanar våra användare att rapportera sådana händelser till oss.

Artiklen i SvD där Facebook efterlyser ett ökat ansvar i skolan – ”Etik på nätet borde vara skolämne” – hade kunnat ”rädda” Facebook, men jag får mest känslan av att de skyller på ”alla andra”. Däremot har Facebook helt rätt i att det behövs en diskussion i skolan om etik och hur man beter sig i sociala nätverk. Dock tycker jag att de sociala nätverken behöver bli snabbare på att reagera när lokala polismyndigheter anmäler olagligheter.

Redan i somras påpekade jag hur viktigt det är att föräldrar tar reda på vad deras barn gör i de sociala nätverken och Lotta Lindbergs inlägg om nätmobbing är också en viktig varningsklocka. Nu (äntligen?) verkar även IDG-sfären vaknat till och levererar en 10-punktslista med tips för dig som förälder:

 1. Kontakta i första hand ditt barns skola. Tala med klassföreståndaren och rektorn. Om det finns en antimobbningsgrupp; kontakta den.
 2. Uppmuntra ditt barn att berätta. Lär dig tolka barnets signaler genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar. Barn som blir utsatta för mobbning pratar inte gärna om det hemma. Tänk på att tiden innan man ska sova, ofta är en tid då många förtroenden vågar komma fram.
 3. Skuldkänslorna hos den som blir mobbad är ofta stora. Betona att det aldrig är ditt barns fel att hon eller han blir mobbad.
 4. Om du hittar en webbsida, en chatt eller ett diskussionsforum där det står obehagliga saker om ditt barn, ta en skärmdump och spara den för att kunna spåra mobbaren.
 5. Se till att ditt barn inte slänger obehagliga meddelanden. Spara allt som har hänt i datorn och i mobiltelefonen. I värsta fall kan det handla om mycket grova kränkningar och då kan det du sparat användas som bevis. Polisanmäl i så fall.
 6. Be om ditt barns tillåtelse att ta emot all e-post från okända avsändare, på så sätt slipper ditt barn se dem.
 7. Förbjud inte ditt barn att vara ute på nätet. Det fungerar sällan. Skapa I stället ett förtroende- då vill barnen berätta om något obehagligt händer dem.
 8. Fråga ditt barn om hur internetvärlden fungerar. Lyssna och lär, be att få se favoritsajterna och fråga vad som är spännande, kul och fascinerande.
 9. Fråga om Facebook, Instagram och andra sajter som om det var ett ställe barnet har varit på; ”Hur var det på Facebook idag? Vilka chattade du med på MSN idag?
 10. Skaffa en egen sida på Facebook, Instagram, eller forum där ditt barn hänger. Surfa runt och bekanta dig med ditt barns vardag.
 11. Rapportera det du finner anstötligt. De flesta sajter har strikta uppförandekoder och ger stora möjligheter för användare att rapportera avvikelser från dessa.

Det är vissa individer i de sociala nätverken som är onda. Inte de sociala nätverken som sådana.

8 reaktioner till “Ungdomar och sociala nätverk – uppföljning

 1. Just i slutklämmen sätter du fingret på det hela: det är den mänskliga faktorn det handlar om.
  Och vilket fånigt svar, men de kan i alla fall stava till ordet kränka…:
  ”Det kränkande kontot togs bort så fort vi fick kännedom om det. Att skapa kränkande innehåll är en uppenbar kränkning av våra regler ”

  Gilla

  1. Tack. Jag tycker det är viktigt att hålla isär sak och person. Tekniken är det inget fel på. Det är vissa användare som är problemet.

   Instagram/Facebook kommer få det tufft ett tag framöver. Till dess att det kommer något annat för media att kasta sig över…

   Gilla

 2. En reflektion bara ang 10 punktslistan;
  Allt fokus är på hur du skall ”skydda” och hjälpa ditt barn vid ev mobbning. Är det inte minst lika viktigt att faktiskt att ha koll på vad ens egen unge gör på nätet ur det andra perspektivet, dvs är den som mobbar, sprider rykten och gör massa dumt. Egna barn och andras ungar, som det brukar heta. Men utan mobbare inget behov av skydd. Och det är inte alltid någon annans unge, utan faktiskt ditt barn, som gör någon annan ledsen.

  Gilla

  1. Helt rätt Magnus. Det är minst lika viktigt att se till att ens barn inte mobbar någon annan som att se till att det inte blir mobbat. Därav behovet av en diskussion i skolan (t ex) om hur man ska bete sig i sociala nätverk.

   Som du säger – utan mobbare behövs inget ”skydd”. Klokt.

   Tack!

   Gilla

 3. Vad som händer bakom knuten har aldrig någon förälder vetat, inte nu, inte 50 år sedan. Sen kan jag aldrig kalla att något barn är ont. Handlingar kanske, men aldrig individen – då är vi ute på väldigt svag is.

  Gilla

  1. Sant. Eftersom vi inte vill ha ett totalitärt övervakningssamhälle blir det svårt att ha koll på sånt som sker utanför ens sfär. Däremot är det viktigt att prata med barnen så att de förstår vad de får och inte får göra. Lag och rätt helt enkelt. För att undvika ”onda” handlingar…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s