Cybersäkerhet · Facebook · Instagram · Media · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Snabba medier ger snabba reaktioner – och bristande ifrågasättande

Upploppen igår skylls bl a på Facebook och Instagram, som ju ägs av Facebook. De sociala nätverken pekas ut som en orsak till den snabba spridningen. En intressant detalj som nämns i en artikel som berättar att nya upplopp planeras idag är att det nu inte är sociala nätverk som använts som informationsspridare utan – sms.

Snabb informationsspridning

Det går inte att komma ifrån att dagens teknik bidrar till en snabbare informationsspridning jämfört med när jag själv var i gymnasieåldern – för 20 år sedan. Att bara skylla på tekniken är dock att förenkla ett mycket större problem. Facebook och Instagram är inte banditerna som orsakat upplopp. De sociala nätverken som sådana är inte onda.

Istället handlar det om att vissa individer kan använda sociala nätverk till att mobba och förtala andra. På samma sätt som lappar i skåpen, klotter på bänkar och toalettväggar osv användes för 20 år sedan.

Dags att ta ansvar

Lotta Lindberg skrev ett väldigt läsvärt inlägg – Vuxnas oengagemang leder till nätmobbing – som tar upp det stora ansvar som ligger hos vuxenvärlden. Vi vuxna måste finnas där ungdomarna finns. Jag diskuterade frågan barn vs sociala medier i ett inlägg i somras – Barn använder sociala medier – vet du vad de gör där?.

Det krävs att både föräldrar, skolan och Polisen blir medvetna om vad som sker dygnet runt i ungdomarnas smartphones. Oavsett om det är på Facebook, Instagram, Twitter, eller via sms.

Upplys och utbilda

Rykten kan spridas snabbt. Oavsett om det sker muntligen, via sociala nätverk, eller med sms-kedjor. Det är viktigt att föräldrar och skola fångar upp och kan slå hål på dessa rykten – innan det går så långt som det gjorde i Göteborg igår.

Många, både ungdomar och vuxna, saknar ett naturligt ifrågasättande gällande det som de läser på Facebook, Twitter och i andra online-nätverk. Eftersom det idag går att publicera information (även rykten och påhopp) på ett sätt som verkar ”officiellt”, kan det vara svårt att veta vad som är sant och vad som är skvaller. Här är det viktigt att de som kallar sig ”experter” tar sitt ansvar och upplyser om hur man som individ kan bli en mer skeptisk mottagare av online-information.

Krav på sociala nätverken

Vilka krav kan vi ställa på de sociala nätverken? Självklart bör Instagram och Facebook (och Twitter) agera snabbare om de får information om att någon publicerat bilder och text som kan klassas som förtal. Det ska inte krävas ett antal polisanmälningar – och tjat. Det anser jag vara ett grundläggande krav.

Dessutom, om en viss typ av konto anmälts – och stängts – borde ju Instagram/Facebook/Twitter ha någon form av bevakning för att säkerställa att liknande konton inte dyker upp. Kanske ska kraven på användaruppgifter öka, för att på så sätt få ökad kontroll över vem som skriver/lägger ut vad.

Men vill vi ha ökad kontroll? Finns det inte en risk att t ex frihetskämpar i länder som Syrien och Kina kan offentliggöras och hamna i myndigheternas händer?

Agera nu

Oavsett syn på vilka skyldigheter ansvariga för de sociala nätverken har och oavsett vilka krav som eventuellt kan ställas på dem gäller det att agera nu. Att vänta på ändrade regler hos Facebook, eller att skolorna och Polisen ska sätta upp nya rutiner löser inte något idag.

Föräldrar och vuxna måste ta ett större ansvar för vad som pågår i de sociala nätverken. Antingen genom att vara mer intreserad av vad ens barn gör men sin smartphone hela tiden, eller genom att anmäla oegentligheter direkt till Polisen (och inte tro att ”någon annan” gör det).

Kom igen nu – vi gör det för barnen och ungdomarnas skull! 

6 reaktioner till “Snabba medier ger snabba reaktioner – och bristande ifrågasättande

 1. Jag tycker att du – som så ofta! – sätter fingret på det viktiga här: att vi människor måste agera och reagera i stället för att skylla på ny teknik och sociala medier. Det är ju ändå vi som sitter vid våra tangentbord och skriver…

  Gilla

  1. Tack! Ja, vi som individer är ju ansvariga för vad vi skriver/publicerar. Skvaller och skitsnack är inget nytt. Däremot är informationskanalerna nya. Och till skillnad från hur det var för 20 år sedan är det inte möjligt att stänga ute omvärlden på samma sätt, så som det var då.

   Vi som vuxna måste bli tydligare med att visa vad som är okej och vad som inte är okej. Oavsett om det sker online, på bussen, i kön på ICA, eller i skolan…

   Gilla

 2. Bra skrivet – jag vill ändå hävda att det här är likvärdigt med vad som händer bakom knuten på skolan – det kan föräldrar aldrig ha koll på. Det handlar främst om att öppna upp kommunikationen från barnen så att de inte är rädda att berätta. Sociala medier eller i verkligeheten – det är väldigt liten skillnad i realiteten, oavsett vad konsulterna säger. Öppenhet och kommunikation mellan föräldrar och barn är nyckeln, inte att ha koll på instagram, snyggast, facebook, apberget, bbs…

  Gilla

  1. Tack!

   Till viss del håller jag med dig. Det som sker undanskymt är omöjligt att upptäcka för vuxenvärlden. Däremot är det skillnad på att inte se och inte ha kunskap/möjlighet att se. Därför tror jag att det är viktigt att hålla koll på de sociala nätverken och forum som finns.

   Oavsett koll är dock kommunikationen mellan föräldrar och barn viktigast, som du skriver. Att våga berätta är A och O för att vuxenvärlden ska kunna hjälpa till och stötta.

   Tack för din tankeväckande kommentar!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s