Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Företagsnärvaro på Twitter, Facebook och i sociala nätverk

Jag har tidigare tagit upp frågan om närvaro i sociala nätverk i allmänhet och Facebook och Twitter i synnerhet, eftersom dessa är (har varit?) de vanligast förekommande. En viktig fråga som ofta glöms bort när det gäller ”närvaron” är just – närvaron.

Om vi utgår från att ditt företag har en strategi för sociala medier med klart uppsatta mål – finns där även en beskrivning av hur kommunikationen med följare/kunder ska ske?

Min erfarenhet är tyvärr att det är väldigt lätt att skapa konton i olika nätverk, men att dessa riskerar att ”glömmas bort”. Besvarar ditt företag t ex alla mentions på Twitter och kommentarer på Facebook och Instagram?

Företagets ansikte utåt i sociala nätverk

Att inte besvara de förfrågningar som kommer in, påverkar hur ditt företag uppfattas utåt. Kanske t o m mer än du tror. Rykten och påståenden sprider sig snabbt i de sociala nätverken. Trots att försäljningen inte påverkas direkt så finns risken för indirekt påverkan.

Styrkan hos framför allt Facebook  är ju den stora spridningen bland allmänheten. Därför är det viktigt att finnas på plats och interagera med besökare/kunder direkt.

Tyvärr kanske inte alla företag och organisationer har möjligheten att ha en eller flera personer anställda för att följa Twitter-konversationer eller besvara kommentarer på Facebook. I ett sånt läge är det viktigt att tydligt kommunicera ut något i stil med ”vi besvarar frågor så snart vi kan” för att visa att du är medveten om de långa svarstiden. Det värsta du kan göra är att bara strunta i allt.

Ett exmpel på hur du inte ska göra är Leila Lindholm på Instagram. Där har t ex en följare kommenterat att Leila ”aldrig” svarar på kommentarer. En annan följare påstår dock att hon ”ibland” svarar…

Oavsett vilket är det viktigt att du tar dig tid för frågor och kommentarer. Om du inte har tid med sånt – då har du inte tid att lägga ut nya reklambudskap heller.

Att ”bara ha en Facebooksida”

Det finns inget ”bara” i sociala nätverk. Oavsett om det gäller en ”enkel” företagssida på Facebook, eller ett ”vilande” Twitterkonto. Antingen finns du eller inte. Om du finns så måste du interagera. Annars har du inget där att göra.

Håll hellre en låg profil och besvara de kommentarer och frågor som kommer in, än att bombardera följare med reklam om nya produkter eller tjänster. Relevans och trovärdighet är A och O. Visa att du bryr dig och är lyhörd. Var konsekvent med ditt budskap och hur du kommunicerar med följare/kunder.

Sociala nätverk är mer än ett ”bara”. Det krävs strategi och bemanning för att lyckas. Och nyfikenhet.

Lycka till!

2 reaktioner till “Företagsnärvaro på Twitter, Facebook och i sociala nätverk

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s