Facebook · Internetmarknadsföring · Shopping

Facebook – stanna kvar eller fly

Det har stormat mycket runt Facebook den senaste tiden. Annonserna invaderar och nya användaravtal upprör. Vart är Facebook på väg? För företaget Facebook är det viktigt att tjäna pengar och hålla aktieägarna nöjda. Går det ut över användarna och tjänsten Facebook?

Nya användaravtalet

Ett upprop har cirkulerat bland användare på Facebook angående det nya användaravtalet som trädde i kraft häromveckan. Genom att kopiera in en viss text påstås användaren skyddas gentemot Facebooks användning av uppladdat innehåll.

Både IDG.se har skrivit om detta, såväl som Wired. Jag tycker att det är chockerande och skrämmande om det finns individer som faktiskt tror att ett inlägg kan förändra upphovsrätten. Genom att teckna upp sig för Facebook har ju personen godkänt användarvillkor och riktlinjer. Bara att anpassa sig till verkligheten med andra ord.

Det finns en väldigt träffande sammanfattning i Wireds artikel:

A blunter way of summarizing the situation is to explain that if you want to use Facebook, you must play by Facebook’s rules, even when they change. If you don’t want to play by F acebook’s rules anymore, you must quit Facebook. The idea of remaining on Facebook but playing by your own rules via magic spells is a fantasy. Stay on Facebook or leave Facebook. There is no third option — not even during the holidays.

Jag lämnade Facebook redan i februari. Hur länge blir du kvar?

Reklamöverflöd

Trots att intäkterna stigit för Facebook sedan Q3 2011 har vinstmarginalen sjunkit. Jag förstår satsningen på annonser och reklam. Självklart behöver finanserna stärkas och Facebooks inkomstkälla är just – annonser.

Det som konsumentmyndigheten i flera nordiska länder retat sig på är all oönskad reklam i nyhetsflödena. Alla ”likes” av produkter och tjänster svämmar över och försvårar för användaren att få överblick i flödet.

Trots att tanken från början med ”likes” var att tipsa sina vänner om bra produkter, tjänster och företag, så har det nu börjat spåra ur. Det är mer produktreklam än någonsin. Ursprungssyftet med Facebook var ju något helt annat, men nu är det tydligen företagen och pengarna som styr.

Tror du att användarna kommer acceptera det ”nya” Facebook, eller flyr de? Hur kommer du göra?

4 reaktioner till “Facebook – stanna kvar eller fly

 1. Ja visst är det överraskande att folk tror att en text på sin egna ”wall” skyddar dem. Och att tro att vi som användare ska kunna påverka mer än vad pengar kan är också orealistiskt.

  Jag är kvar, mest för att jag är intresserad av att se utvecklingen och använder det som ett omvärldsbevakningsverktyg. Men jag ser fram emot ett nytt community som nu har chansen att växa fram i kölvattnet av facebooks förändringar. Ska bli spännande att se vad det blir.

  Gilla

  1. Det kan ju bli så att annonser osv skapar en ökad polarisering på Facebook. De som gillar allt och ingenting har kanske inte något emot att få flödet översvämmat, medan de som använder Facebook som en kontaktskapande/-bevarande community kanske väljer andra alternativ. När de kan tänkas dyka upp.

   Framtiden är väldigt spännande. Frågan är ju om det går att ha ett community som lockar användare och kan uppfylla deras behov – samtidigt som det fungerar ekonomiskt. Där tror jag tyvärr käpphästen är. Ekonomin.

   Gilla

 2. Jag har aldrig haft något Facebook-konto. En av huvudorsakerna till det är just detta att Facebook bestämmer reglerna, regler som jag ju inte kan veta i förväg om jag vill följa… (Eftersom reglerna förändras…)

  Sen förstår jag inte hur folk kan tro att en inkopierad text i ett inlägg har någon som helst tyngd gentemot ägaren…

  BRA inlägg!

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s