Jobb

Karriärvägledning – min guide i jobbdjungeln

Jag har i en månads tid haft förmånen att gå hos en karriärcoach. Min till en början något avvaktande inställning har med tiden blivit alltmer positiv.

För mig har den största fördelen varit att jag tvingats tänka till vad jag verkligen känner för, vill och kan göra. När jag började jobba med webb 1999 var målet tydligt – jobba som projektledare på en webbyrå. Nu när jag gjort det och insett att det inte var riktigt det jag ville göra kändes det svårt att samla tankarna och fokusera framåt.

Under de månader som jag sökt nytt jobb har det enda jag varit säker på varit att jag inte vill jobba på en webbyrå. Ett flertal företag och rekryterare har hört av sig angående just sådana jobb, vilket skapat en delad känsla. Dels är det ju kul att bli uppmärksammad, dels vill jag ju byta spår. Samidigt har det varit svårt att formulera vad jag vill göra, istället för vad jag inte vill…

Framtida karriär

Äntligen börjar vägen framåt bli synlig för ögat. Det som förr låg höljt i en dimma har börjat få konturer och bli allt tydligare för mig. Nu har jag börjat planera för nästa steg i karriären.

Mitt nya jobb

Jag är – efter snart 16  år inom webbområdet – fortfarande väldigt intresserad av allt som sker inom webb och sociala medier, och allt som däri ingår. Intresset har visserligen flyttat sig lite jämfört med när jag började jobba professionellt med webb 1999 – från teknik till strategi och kommunikation.

Trots detta tycker jag att det är lika spännande idag att följa vad som sker i utvecklingen av nya onlinetjänster, publiceringssystem, sociala nätverk mm.

Efter moget övervägande har jag kommit fram till att mitt nya jobb kan ha en av tjänstetitlarna nedan:

 • Webbansvarig / web manager
 • Onlineansvarig / online manager
 • Digitalt ansvarig /digital manager
 • Site manager
 • Webbstrateg
 • Webbmarknadsförare
 • Webbkommunikatör
 • Webbredaktör

Titeln är inte avgörande, utan innehållet i tjänsten är det som räknas. ”Kärt barn har många namn”, som det ju heter.

Det finns tre komponenter som jag önskar att mitt nya jobb består av

 1. Jag vill jobba operativt med att kommunicera via webb och sociala medier. Dvs skriva texter och skapa nytt innehåll. Genomföra trafikanalyser och bygga upp informationsarkitektur. Driva trafik och jobba med marknadsföring i olika digitala kanaler.
 2. Dessutom vill jag driva webbprojekt med syftet att vidareutveckla existerande webbtjänster och system, eller skapa nya.
 3. Den sista komponenten gäller strategi. De digitala kanalerna är ingen egen ”ö”, utan en naturlig del i ett företags eller en organisations marknadsföring och affärsmodell.  För mig är det naturligt att var en del i det strategiska arbetet för att säkerställa att de digitala kanalerna utnyttjas på bästa sätt.

Min nya arbetsgivare

Jag söker en arbetsgivare som ser webb och sociala medier – digitala kanaler – som just den självklara del i verksamheten som jag gör. Gärna en större organisation som insett att de anställda är den viktigaste resursen för att uppfylla verksamhetsmålen. Eftersom jag trivs att arbete i grupp är jag gärna en del av en avdelning där vi är flera som jobbar med digitala kanaler.

Om det är en statlig myndighet, ett privat tjänsteföretag eller ett kommunalt bolag spelar mindre roll. Så länge verksamheten känns spännande och stimulerande. För att exemplifiera: jag har både sökt jobb inom kommunala förvaltningar, IT-bolag och stora myndigheter.  ”Spännande” för mig innebär en verksamhet som jag är intresserad av och vill lära mig mer om.

Och nu då?

Jag hoppas att sammanfattningen ovan av mina önskemål får just DIG intresserad. Läs mer om vad jag kan och har gjort under Arbetserfarenhet & utbildning och vad kollegor och kunder anser om min arbetsinsats.

Sen ser jag fram emot ditt mail. Hör av dig på per [at] vikstrom.net.

Tack!

7 reaktioner till “Karriärvägledning – min guide i jobbdjungeln

 1. Hej Per! Jag känner igen mig och befinner mig i precis samma sits för tillfället. Vill byta inriktning inom digitalt. Gick du till coach via AF? Tar gärna emot tips om du hittat någon som du tycker var bra.

  Gilla

  1. Hej Kalle! Jag blev tipsad via AF och min kontaktperson där tyckte att jag skulle ha bra hjälp av en coach, vilket stämde. Har en väldigt bra coach. Kan skicka ett mail till dig med hennes uppgifter.

   Gilla

 2. Toppen! Det är ju en djungel av externa coachföretag och många verkar så inriktade på att lära dig skriva bra CV…jag vill i första hand ha hjälp med att formulera nya yrkesroller och vägar att gå.

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s