Jobb · Media · Personlig utveckling · Reklam · Teknik

Att välja ”rätt”

Du har det hört det förut – livet är fullt av möjligheter. Samtidigt är det också ett ständigt väljande. Hur ska man veta att man väljer rätt?

Denna gång är jag lite mer filosofisk än vanligt. Hoppas du som läsare kan finna intresse även i detta inlägg.

Val i vardagen

Vit eller blå skjorta? Blå eller svarta byxor? Det är fullt av val i vardagen. Dessvärre är det också sällan som det ena valet är ”rätt” och det andra ”fel”. Färgen på skjortan, tröjan eller byxorna är inte avgörande för din överlevnad, men det är trots detta ett val.

En av de mest kända valsituationer jag känner till är Gösta Ekmans val av kvällstidningAftonbladet eller Expressen. För en person som har svårt att bestämma sig kan även det simplaste valet kännas överväldigande.

Val pga varumärke, livsstil, inställning

Här börjar valprocessen bli lite mer komplex. Vissa vägrar att köpa en PC med Windows för att de anser att Microsoft är onda. Istället använder de Linux och open source. Andra kör bara BMW och kan inte förstå varför folk väljer ett annat bilmärke än just det.

Vi blir tidigt indoktrinerade att vissa varumärken är ”bättre” än andra. De påverkar våra inköpsval. Ibland kan valen tyckas ogrundade, ibland finns det en tanke bakom. I många år tillverkade t ex Apple datorer som verkligen var mycket bättre än de som PC-världen producerade. Idag är skillnaden mer en fråga om varumärkesgillande. Skillnaden i kvalitet är oväsentlig.

Genom att endast ha vissa varumärken kan vi också visa att vi har en viss livsstil. Exempel: ”Jag har svarta kläder, MacBook Pro med stora skärmen och kör Audi – alltså är jag reklamare”. Nu var detta endast ett exempel, men du som läsare kanske förstår vad jag menar…

Det finns äver livsstilsval som mer handlar om inställning. ”Jag vill minska på avgasutsläppen och har därför ingen bil”. Här kan även konsumtionsval finnas (”Jag handlar inte på HM pga deras verksamhet i Asien”) eller val av arbetsgivare (”Jag vill inte jobba på ett tobaksbolag”).

Ytliga val är enklast att påverka. Om det dyker upp ett varumärke som är häftigare/dyrare/snyggare/snabbare än det som en person just nu föredrar, är chansen större att personen väljer om, jämfört med om det handlar om ändrad inställning.

Finns det ett rätt val?

Jag är ganska ocool när det gäller val inom varumärkesområdet. Kör ett ocoolt bilmärke (Skoda), har en basic mobiltelefon (Xperia), använder en tre år gammal PC och bryr mig inte om att flasha med märken på mina kläder. För mig är det viktigast att saker och ting presterar och gör det de ska. För mig handlar det mer om inställning än varumärke. Å andra sidan har jag även gjort vissa val pga min syn på livsstil – jag kör en liten SUV och bor i en närförort till Stockholm.

För mig handlar ”rätt” om att inte slänga ut pengar på saker som inte ger mig ett mervärde (inställning), eller som förändrar min syn på mig själv (livsstil). Jag har efter mycket funderande och tänkande också insett att jag vill jobba inom en organisation/ett företag som gör något mer än bara säljer produkter och/eller tjänster till vem som helst (inställning).

Men handlar detta om att mina val är ”rätt” och andras val är ”fel”? Nej. Inte alls. Så länge vi inte gör val som går ut över, hånar, eller förödmjukar andra, eller val som är direkt olagliga, så finns det inga val som är fel. Men det finns alltid val som känns rätt för oss som individer. Ta reda på vilka val som får dig att känna dig ”rätt”.

Lycka till! 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s