Media · Mobila tjänster · Teknik

Teknik och digitala medier vs. människor och traditionell media

Hur många kommer ihåg sina vänners telefonnummer? Jag gör det inte. Utan kontaktlistan i min mobil skulle jag vara körd.

Det finns många exempel på när vi idag förlitar oss på tekniken istället för oss själva. Nedan tar jag upp några av dem som jag tycker sticker ut lite extra.

Hitta rätt – att låta GPS:en styra

Jag tillhör skaran av människor som gillar kartor. Vanliga kartor som du kan vika ut och lägga upp på ett stort bord. Överblicken är helt oslagbar. Kartböcker är smidiga för när en vikkarta tar för mycket plats. I bilen t ex.

Till skillnad från flera av mina vänner skulle jag aldrig lita på helt på att min GPS visar rätt väg för en bilresa. Jag vill gärna verifiera förslaget från GPS:en med hur jag tänker mig reseupplägget på en papperskarta eller kartbok.

Under flera långresor i Skandinavien har mina papperskartor visat sig mer korrekta vad gäller vägnätet än nyligen uppdaterade GPS-kartor. Å andra sidan är GPS:en oslagbar på att snabbt visa var jag är – just nu. Där ligger kartboken i lä.

Kartboken – på utdöende?

Med resonemanget ovan kan jag inte låta bli att undra om det är så att den ”vanliga” kartan är på utdöende. För mig så kompletterar överblicken jag får med en karta eller i en kartbok, den precision som GPS:en har när det gäller att tala om min position. Jag är lite rädd att en växande skara unga helt kommer strunta i kartor och totalt förlita sig på den GPS som de har i sin smartphone. Något som försämrar den övergripande bilden av hur olika områden hänger ihop geografiskt. Dessutom – om du inte behöver fundera på och använda din ”inbyggda” kompass, hur går det då när din smartphone plötsligt är utan batteri…?

Kunskap och nyheter

Jag skrev ett inlägg om olika typer av ”nyhetsläsare” för två veckor sedan, där jag lyfte frågan om en försämrad allmänbildning. Flera har hört av sig och håller med om problemet. Jag tror att det är en generationsfråga. De som vuxit upp med webben som nyhetskanal har helt enkelt utvecklat ett helt annat sätt att konsumera och ta till sig nyheter. På gott och ont. Tyvärr med risken att allmänbildningen minskar.

Att dn.se, svd.se och di.se enligt KIA-index alla ligger efter ledaren Aftonbladet med minst fyra miljoner unika webbläsare gör mig lite nedstämd. Kvällstidningsjournalistik i kombination med Twitter och Facebook ger ofta en väldigt skev bild av verkligheten.

Det som dock lugnar mig något är det som går att läsa i .SE:s årliga rapport ”Svenskarna och Internet”:

Ännu så länge är det vanligare att konsumera tv, radio, papperstidningar och böcker jämfört med att ta del av samma medier via Internet. Undantaget gäller kvällstidningarna där fler idag läser webbversionen än papperstidningen.

I bästa fall innebär det att statistiken från KIA inte är så illavarslande som det verkar. Ett annat stycke i .SE:s rapport stärker min tes om generationsfrågan, samtidigt som det visar på ett förändrat beteende längre upp i åldern:

Hos unga (12-25 år) spelar personliga kontakter och Internet betydligt viktigare roll som informationskällor än allt annat. Med ökad ålder blir de olika informationskällorna mer likvärdiga i betydelse, förutom Internet, som förlorar i betydelse ju äldre man blir.

Smartphones i trafiken

Varje gång jag befinner mig i trafiken ser jag dem: bilförare och cyklister som har mobilen klistrad till örat eller blicken fäst på skärmen. Inte blev jag direkt lugnad av IDG:s artikel ”Därför förbjuds inte mobilerna i trafiken” heller.

USA och resten av Europa har insett att vi bilförare är mycket sämre på att koncentrera oss om vi samtidigt håller på med en smartphone. Jag ser potentiella tillbud inne i city, i rondeller, vid filbyten – ja, överallt där det krävs extra bra koll på medtrafikanterna. Vi människor är inte konstruerade för att hantera den stress som det innebär att köra bil (eller cykla) och samtidigt prata i telefon eller sms:a/surfa. Vår simultanförmåga hänger helt enkelt inte med.

Det som totalt krossar min tilltro till VTI:s rapport om mobilförbud är denna passus i artikeln ovan:

I rapporten föreslås bland annat att alla bilar i Sverige kan utrustas med automatiska ögonskanningssystem. Dessa skulle övervaka minsta muskelrörelse i förarens ögon och slå larm om han eller hon tittar bort för länge. Eller så kan samtliga trafikfarliga platser i Sverige, till exempel alla förskolor och äldre­boenden, byggas ut med teknik som blockerar telefonsamtal, sms och data­trafik. Då skulle inte bil­förare kunna använda sina telefoner alls där.

Teknikanpassningar alltså. Med hjälp av tekniska system ska det vara möjligt att fortsätta ”som vanligt”. Att det innebär dyra investeringar verkar inte spela någon roll. Å andra sidan läser jag följande i rapporten ”Mobiltelefoner och andra kommunikationsenheter och deras påverkan på trafiksäkerheten – en litteraturgenomgång” hos VTI:

Det är ett faktum att mobiltelefonanvändande under körning försämrar förarens prestationsförmåga, men vi kan i dag inte säga hur och om detta verkligen påverkar trafiksäkerheten i termer av antal olyckor. Trafikmiljön är idag väldigt förlåtande, men om föraren är distraherad vid ett tillfälle då något oväntat händer så är sannolikheten högre att det slutar illa.

Vilken tydligt pekar på att VTI trots teknikövertron inser faran med mobiltelefoni.

Men att göra en enkel åtgärd som skulle ha stor inverkan på trafiken – mobilförbud – det tror de inte på. Istället är det (otydliga) tekniska lösningar som det ska satsas på. Något som kommer ta år att utveckla.

Inom femton till tjugo år räknar Nils-Petter Gregersen med att sådan teknik ska vara mogen att tas i bruk.Förutsatt attolyckstalen i trafiken ligger kvar på dagens nivåer kommer drygt 5 000 personer behöva sätta livet till innan dess. Om man ska tro studien från Lunds universitet kommer mer än 1 000 av de dödsfallen att orsakas av mobiltelefoner.

Jag – och många med mig – kommer tvingas fortsätta att utsättas för mobilpratande, sms:ande, surfande och allmänt ouppmärksamma bilförare ett tag till. Trots att det finns förslag på hur en ny lag skulle kunna utformas.

En lag som förbjuder mobil­användning kan utformas på två huvudsakliga vis:

1. Ett delvis förbud, som skulle innebära att vissa typer av mobilanvändning förbjuds. Till exempel kan samtal med eller utan handsfree fortfarande vara tillåtna, medan sms eller andra aktiviteter som kräver att föraren tar ögonen från vägen förbjuds.

2. Ett totalförbud där alla former av mobilanvändning förbjuds.

Motormännen förespråkar ett delvis förbud, mer specifikt en lag som förbjuder alla former av mobilanvändning i bilen förutom att tala i handsfree. Det är lagar av den typ som redan i dag finns i de flesta andra europeiska ­länder.

Även Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, förespråkar en sådan lag.

Källor: VTI, Motormännen, NTF.

Tekniken löser inga problem. Den hjälper oss – möjligen – att få ett bättre och bekvämare liv. Kan inte VTI förstå det också?

2 reaktioner till “Teknik och digitala medier vs. människor och traditionell media

 1. Roliga tankar och idéer. Jag håller med i mångt och mycket, särskilt när det kommer till allmänbildning och framför allt källkritik vilket det känns som många saknar när de konsumerar ”nyheter” via webben.

  De tekniska lösningarna för att minska mobilanvändandet i trafiken var ju också finurlig, främst att skapa mobil- och datadödazoner intill skolor är ju fantastiskt, tills det sker en vanlig olycka och ingen kan kontakta larmcentralen…

  Gilla

  1. Tack!

   Källkritik är tyvärr något som alltför många saknar idag. Det blir väldigt tydligt på t ex Facebook och Twitter. ”Udda” diskussioner som tidigare höll till på t ex Flashback återfinns nu i de mer ”normala” kanalerna, utan att folk reagerar på det. Spridningen går dessutom väldigt mycket fortare och felaktig information är svår att stoppa.

   VTI:s förslag på tekniska lösningar låter helt galna, tycker jag. Precis som du skriver verkar de inte ha tänkt hela vägen. Är det bara mobiltelefonerna i bilen som ska blockeras vid dagis och skolor, eller påverkas omgivningen också? Gör om, gör rätt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s