Användbarhet · Content Management System (CMS) · EPiServer · Usability · WordPress

Användbarheten i det administrativa gränssnittet bör påverka valet av CMS

Under åren har jag bekantat mig med ett antal olika CMS (publiceringssystem). Både hemmahackade och mer avancerade sådana. Jag har mött lättanvända system och de som kräver mycket förarbete och studier innan det går att börja jobba med dem.

Till skillnad från tidigare inlägg inom CMS-området ska jag denna gång utgå från det som faktiskt är allra viktigast – användaren.

Licens eller open source?

En av de vanligaste frågeställningarna inför valet av CMS gäller är huruvida det är värt att köpa en (dyr) licens, eller om open source är bättre. Detta har jag bl a behandlat i inlägget ”Ska du bygga en ny CMS-baserad webbplats?” och ”Billig ny webbplats – oftast vare sig billig, eller bra”.

Kontentan av de inläggen är att inte stirra sig blind på licenskostnaden. Antalet utvecklingstimmar påverkar också den slutgiltiga budgeten. Ställ dessa variablar mot varandra för en korrekt jämförelse.

Vad gäller användbarheten i det administrativa gränssnittet är det stor skillnad mellan olika CMS. Om de är licensbelagada eller open source spelar dock ingen roll för den aspekten.

Snabb och enkel redigering

För mig som användare av ett CMS är den avgörande frågan hur smidigt det administrativa gränssnittet är för att göra ändringar och tillägg. Det får inte vara en komplicerad navigeringsstruktur och krävas många klick för att komma dit jag ska.

Microsoft Content Management Server

Redan när jag 2003 arbetade med Microsoft Content Management Server blev jag imponerad över hur pass lättmanövrerat det CMS:et var. Vi tog både fram ett specialanpassat intranät och en ganska ”plain” externwebb som båda uppdaterades av individer med endast någon dags utbildning. Om jag ville ändra något på en sida surfade jag helt enkelt dit – och klickade på ”redigera”. Den externa webben fanns även i en ”intern” version där ändringarna gjordes, för att sedan laddas upp till webbservern i DMZ.

EPiServer

Ett par år senare började jag jobba med EPiServer. Version 4 var ganska svårjobbad, medan EPiServer CMS 5 och 6 var betydligt mer logiska. Det som är viktigt att tänka på här är att det – som med alla CMS – skiljer sig mellan olika installationer. Jag har som användare stött på extremt komplexa och ologiska EPiServer-sajter, såväl som de som är självförklarande.

På det stora hela tycker jag att EPiServer är ett ganska lättjobbat och användarvänligt CMS.

WordPress

Min blogg är ju byggd i WordPress och som bloggplattform tycker jag att det fungerar utmärkt – framför allt .com-varianten som jag använder. Inget behov av server eller installationskunskaper. Bara att köra. Enda ”extra” jag gjort är att ha en egen domän. WordPress fungerar även bra för mindre företagswebbar.

Jag upplevde inte att det krävdes någon större insats för att börja administrera innehållet i min WordPress-blogg. Att välja tema var det som tog mest tid. Som administratör har jag en bra och tydlig överblick över vad som finns – och var.

Ett litet ”obs”: Då det finns en mängd olika tillägg kan det administrativa gränssnittet variera en del mellan olika installationer.

Polopoly

Senaste erfarenheten när det gäller CMS är Polopoly. Med erfarenheterna ovan, samt det jag sett av t ex Umbraco och andra, mindre CMS, är Polopoly det mest oanvändbara CMS:et jag träffat på. Jag har tidigare hört personer som haft problem när de jobbat med Polopoly, men inte riktigt insett hur illa det var.

Polopoly utvecklades främst för tidningsbranschen och det som slår mig när jag försöker klicka runt och hitta i informationsstrukturen är – varför? Logiken bakom funktioner och navigation känns ganska bristfällig i jämförelse med CMS:en ovan.

Vad avgör användbarheten för administratören i ett CMS?

Med undantag från Polpoly – som jag endast testat i en uppsättning och sågar totalt – är det inte bara CMS:et som sådant som styr hur pass användbart det administrativa gränssnittet är. Utvecklarens kunskap och erfarenhet av att utveckla i ett visst CMS spelar en stor roll. Genom att döpa parametrar och placera fält för rubrik, text, bilder osv på ett logiskt sätt påverkas användbarheten till det bättre.

Det är viktigt att beställaren tidigt involverar den eller de som ska ansvara för CMS:et så att de får möjlighet att påverka utformningen av det administrativa gränssnittet. Tyvärr ligger fokus ofta på gränssnittet som besökaren ser och inte det som administratören jobbar i.

User case

För att kunna specificera hur utformningen av gränssnittet ska se ut, kan det t ex vara en god idé att jobba med user case. Genom att ta fram ett antal ofta förekommande arbetsuppgifter går det att ta reda på hur dessa enklast och snabbast kan genomföras för administratören.

Ju noggrannare och mer specifika respektive user case är, desto lättare blir det att avgöra hur det administrativa gränssnittet bäst ska utformas.

Gå inte emot systemet – utnytta dess fördelar

Du kommer aldrig hitta ett ”perfekt” CMS. Aldrig. Att försöka tweaka ett system att bli ”perfekt” är inte heller särskilt framgångsrikt. Risken är att du istället komplicerar och försvårar saker och ting.

Skaffa dig en bra förståelse kring de alternativa CMS du väljer mellan. Försök att ta reda på vilka fördelar och nackdelar det administrativa gränssnittet i respektive system har. Vilka fördelar är avgörande för just dina användares behov?

Sammanfattning

För att din CMS-baserade webbplats ska vara uppdaterad och aktuell är det viktigt att du väljer ett CMS med hög användbarhet i det administrativa gränssnittet. Det är avgörande för hur snabbt nyheter och information kan publiceras. Ett lättanvänt system medför snabbare och enklare publicering av viktig information – något som kan vara avgörande i en krissituation.

Kom ihåg att engagera de som ska jobba med innehållet på webbplatsen tidigt i utvecklingsprojektet. Det vinner din webbplats på i längden!

4 reaktioner till “Användbarheten i det administrativa gränssnittet bör påverka valet av CMS

  1. På Skatteverket valde vi CMS främst utifrån hur enkelt det var för redaktörena att använda. Och det var en succé. Vi valde Sitevision.

    Gilla

    1. Strålande! Jag vet att Sitevision också är väldigt populärt inom kommunerna, där det slåss mot EPiServer som främsta rival. Har däremot tyvärr inte haft möjlighet att testa det själv.

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s