Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk

Facebook – företaget och tjänsten

Vad tänker du på när någon säger Facebook? Tänker du på dina 400 vänner eller att börskursen sjunker som en sten? Jag tänkte separera de två och ge min bild av vad jag tror kommer att hända framöver.

Företaget Facebook – förlusttyngt

De positiva tongångarna från introduktionen har ersatts av en mer realistisk syn på Facebook.

”I slutändan är Facebook bara en reklamplattform, och annonsörer går dit människors ögon är”, säger Michael Pachter, analytiker på Wedbush Securities till Bloomberg News. (di.se)

Hur ska ett företag vars vinst bygger på annonsintäkter kunna tjäna pengar – stora pengar? Vilka vill betala för att synas och vad får de i utbyte?

Frågan är om Zuckerberg kan få det förtroende av marknaden han hoppas på. En aktiekurs som landade på 17,73 USD i tisdags jmf med introduktionens 38 USD talar sitt tydliga språk.

Tjänsten Facebook – ett växande nätverk

Fortfarande växer antalet användare på Facebook. Trots att det även finns de som går ur (som jag) är det väsentligt många fler som ansluter sig. 955 miljoner användare (juni) talar sitt tydliga språk.

Den ursprungliga tanken kanske inte så många känner till:

use photos compiled from the online facebooks of nine Houses, placing two next to each other at a time and asking users to choose the ‘hotter’ person (Wikipedia: History of Facebook)

Ursprunget handlade alltså om att få fram vilka som var snyggast ur en grupp studenter. Som tur är har detta ändrats under åren, fram till det som är dagens Facebook. En tjänst där vi delar bilder, tankar och inbjudningar osv med våra ”vänner”.

Jag måste erkänna att så långt gillar jag Facebook. Att kunna hitta gamla skolkamrater och enkelt överbrygga stora avstånd över världen. Tjänsten utvecklades med användarna i fokus.

Sen hände något. Se bara på timeline som orsakade en stor storm bland användarna. Även Facebook-appen, framför allt den för Iphone, har varit starkt ogillad pga tekniska fel och buggar.

Framtiden

Det är två aspekter som påverkar hur det kommer gå för Facebook:

  1. Förtroendet hos investerarna
  2. Förtroendet hos användarna

Jag tror att det viktigaste i dagsläget är att hålla användarna nöjda och glada. Så länge användarantalet hålls uppe kommer annonsörerna att fortsätta köpa annonsplats.

Å andra sidan måste investerarna se att deras kapital förvaltas på bästa sätt…

Vägval

Här uppstår ett problem. Facebooks intäkter kommer från annonsering, men många undrar vari själva värdet på företaget ligger. Rent traditionellt är webbanvändare rätt skeptiska till annonser. Om Facebook ska öka sina intäkter krävs kraftfullare satsningar på just detta. Hur ska det gå ihop?

Idag slipper du annonser i appen. Hur kommer det se ut längre fram? Vad kommer användarna tycka om att bli påtvingade annonser – som investerarna kräver för att Facebook ska öka intäkterna…?

För att ytterligare påvisa behovet av ett vägval. Om det dyker upp en ny tjänst som erbjuder sina användare motsvarande funktioner som Facebook erbjuder, vad kommer hända då?

Jag skulle inte satsa pengar på att köpa aktier i Facebook, men jag antar att det är ganska uppenbart i det här läget… 🙂

4 reaktioner till “Facebook – företaget och tjänsten

    1. Åh fan. Har du haft det länge? Jag har själv inte sett några annonser i appen (än). Det verkar ju vara så att spridningen av annonserna påbörjats så sakteliga i alla fall. Spännande…

      Framtiden för Facebook är som sagt var oviss. Hur mycket annonser tål användarna? Hur mycket annonser krävs för att företaget ska börja visa svarta siffror? Det blir en balansgång för att hitta rätt.

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s