Beställare · Content Management System (CMS) · Konsulter · Webbutveckling

Billig ny webbplats – oftast vare sig billig, eller bra

Har det dykt upp fax på ditt kontor från företag som erbjuder en ”komplett webbplats” för ”endast 5000 kronor”? Känns det igen? De flesta inser det absurda i att det går att producera en webbplats för det beloppet. En del går på det – så klart – annars skulle erbjudandena inte fortsätta skickas ut.

Även mer seriösa företag kan utge sig för att bygga billiga webbplatser. Jag har bl a varit med och offererat på en webbplats byggd i EPiServer för 200 000 kronor. Om du känner till EPi så vet du att bara licenskostnaden är nästan 100 000, så det blir inte mycket kvar för design, utveckling, projektledning, test…

Publiceringssystem och webbshoppar

Det finns en del leverantörer som erbjuder ”nyckelfärdiga system” eller ”e-handelslösningar som kan skräddarsys”. Många mindre företag, individer och organisationer med liten vana av att köpa in system och konsulttjänster kan säkert nappa på detta. Att bara behöva betala en hundring i månaden och få allt färdigt och klart…

Men vänta nu! Vilken typ av webbplats/e-handelslösning behöver du – egentligen?

Att börja använda ett publiceringssystem eller webbshop utan att veta vilka behov Du har – för att inte tala om Dina kunder – hur ska det kunna bli rätt? Hur pass mycket måste det där billiga publiceringssystemet anpassas? Vem kan programmera? Hur lång tid tar det och när kan det vara klart?

Det som verkar billigt vid första anblicken kan bli väldigt dyrt då du upptäcker att de där ”smarta funktionerna” inte alls är så smarta. Framför allt så gör de ingen nytta för dig. De krånglar snarare till det.

Gör ett ordentligt förarbete

Oavsett om du kallar det förstudie eller strategiarbete, om det är 20 timmar eller 250 timmar, så måste du göra ett ordentligt förarbete. Genom att noga gå igenom och dokumentera hur du vill att din webbplats ska fungera så tvingas du ta ställning till olika frågor om funktion, design osv. Självklart är det även viktigt att du tänker igenom syfte och mål med webbplatsen, vilket jag bl a gick igenom i detta inlägg.

Förstudien kan antingen genomföras internt, eller med hjälp av en konsult. Mina fd kollegor på NetRelations kan t ex rekommenderas för strategistöd. Beroende på ambitionsnivå kan arbetsinsatsen för förarbete med analyser och strategiarbete hamna inom ett stort spann. Jag har själv drivit olika typer av strategiprojekt, som legat på mellan 75 och 300 timmars konsulttid.

Jag måste poängtera att detta är den del av projektet du inte ska snåla med. Resultatet härifrån utgör själva beställningen av den nya webbplatsen.

Konsulter, open source och egen insats

En webbvan organisation kan själv driva igenom ett analys- och strategiarbete i förstudien. Det kan dock vara bra om den som ansvarar för implementationen av den nya webbplatsen – teknisk projektledare, systemutvecklare, systemarkitekt el likn – får en chans att gå igenom resultatet av förarbetet tillsammans med den/de som skapat dokumentet. Självklarheter för en person behöver inte vara självklart för andra.

När det gäller val av publiceringssystem är det värt att inte fastna för det som är billigast. Det som kan ”skräddarsys” nästan gratis. Ingenting kan skräddarsys av sig själv. Det kräver att någon gör det. Sånt tar tid och kostar pengar. Tro inget annat.

Välj ett system som flera leverantörer behärskar. Du vill inte fastna i något hemmahack som ett garageföretag jobbar med. Risken för problem i personkemin finns alltid där. Kanske framför allt om det är ett open source system och leverantören är en liten aktör med låg timpeng. Då bör varningsklockorna ringa.

Tänk även efter kring hur mycket jobb du och dina kollegor kan tänkas lägga på webbprojektet. Ju fler timmar ni kan jobba med innehåll, informationsstruktur och annat som inte kräver programmeringskunskaper, desto mer kan konsulterna fokusera på programmerandet.

”Allt går att göra – det tar bara lite längre tid”

Ju tydligare du är med vad som ska göras, desto mer korrekt blir de estimat du får från konsulten som ska hjälpa dig. Försök sedan att hålla dig till ursprungsplanen och samla resten i en andra utvecklingsfas.

En konsult/utvecklare som är duktig kommer kunna göra i princip allt du ber om. Risken är dock att timmarna springer iväg om du lägger på nya finesser – och därmed också kostnaden. Fokusera på de funktioner som har högst prioritet och ta resten senare.

Våga vara besvärlig – i förarbetet

Som konsult vill jag inte ha en massa ändringar och tillägg när vi är mitt uppe i utvecklingsarbetet. Det tar tid att börja om eller ändra. Tidsplanen måste uppdateras och resurserna kanske är uppbokade på annat.

Att under förarbetet ifrågasätta och ställa frågor är däremot snarare positivt. Här vill ju jag att beställaren får svar på alla sina frågor så att samtliga projektdeltagare känner att de har full koll när produktionen av webbplatsen väl kör igång.

Slutsats

Billigt blir sällan bra. Om du lyckats med det – grattis! Mina erfarenheter är dock helt tvärtom. Billigt blir dåligt, och dyrt.

Om du gör din läxa kommer du få en bra webbplats till ett rimligt pris. Och det är väl ändå det vi alla vill ha i slutändan, eller hur?

En reaktion till “Billig ny webbplats – oftast vare sig billig, eller bra

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s