Apputveckling · Jobb · Mobila tjänster · Mobilitet · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbutveckling

Mobilanpassad webbplats – en självklarhet?

Det känns som att den hype som hetsat appbyggandet nu lagt sig något. Åtminstone så skrivs det inte lika mycket om det.

Om du är en trogen läsare här på bloggen så vet du att jag har en skeptisk inställning till native appar och förordar mobilanpassade webbplatser. I och för sig finns det exempel då det krävs en native app, vilket jag diskuterade i ett senare inlägg om appar och mobilanpassade webbplatser.

För dig som känner dig osäker på skillnaden mellan native appar och webbappar rekommenderar jag dessa artiklar:

Varför ha en mobilanpassad webbplats?

Idag känns det som att mobilanpassade webbplatser borde vara en självklarhet, vilket det dessvärre inte är. Tänkte ge ett konkret exempel på när en mobilanpassad webbplats – i mina ögon – är det klockrena valet.

Jag är på språng och inser att jag behöver boka en ny tandläkartid. Folktandvården är det jag kommer på först, så jag googlar helt enkelt ”folktandvården stockholm”. Från träfflistan tar jag mig sedan vidare till deras webbplats för att hitta rätt mottagning. Eftersom webbplatsen är byggd med hjälp av responsive design anpassas informationsstruktur och gränssnitt så att jag snabbt hittar det som är viktigast för mig när surfar mobilt…

Scenariot ovan skulle kanske ha fungerat med Hittas app också, men i detta fall anpassar sig webbplatsen automatiskt efter vilken webbläsare och enhet som besöker den. Allt för att skapa en bra användarupplevelse. Fler och fler webbplatser är numera byggda responsive och trenden fortsätter.

Eftersom Google även mobilt sett ofta är startpunkten för informationssökning är det självklart att webbplatsen är anpassad för att kunna besökas med en mobil enhet.

Söka information online

Det är här som de mobilanpassade webbplatserna verkligen kommer till sin rätt – när användarna söker information. Istället för att behöva komplettera den vanliga webbplatsen med separata native appar för IOS, Android och Windows så kan du med en responsive webbplats uppfylla samtliga användares behov.

Tillägget för att designa och utveckla en webbplats responsive är väsentligt lägre jmf med att bygga tre olika native appar. Rent ekonomiskt är alltså responsive design en ren vinnare.

För den enskilda användaren ligger vinsten i att webbplatsen är funktionell, navigerbar och designmässigt anpassad – oavsett plattform. Allt fungerar bra oavsett om du surfar in med din smartphone, surfplatta, eller dator. Användarupplevelsen förbättras därmed väsentligt jämfört med en ”vanlig” webbplats.

Jobbsajter

Jag har ju ondgjort mig en del över icke-fungerande cv-databaser och jobbsajter som krånglar. När det gäller mobilanpassningar är det faktiskt flera rekryterare och jobbsajter som gjort sin hemläxa.

Måste erkänna att jag är lite förvånad med tanke på allt det jag retat mig på. Inom detta område ligger de dock bra till. Några exempel som jag vill lyfta fram lite extra:

  • Hammer & Hanborg: Snyggt och tydligt upplägg med fokus på lediga tjänster. Gillar faktiskt den mobila versionen bättre än den vanliga webbplatsen. Renare och enklare design. Fokus på mig som jobbsökare.
  • Jobbsafari: Den mobila webbplatsen och native appen (Android) är exakt lika. Upplägget är okej, men det krävs fler klick än vad jag tycker borde vara nödvändigt.
  • StepStone: Avskalat och fokuserat på att söka jobb. Bara att börja leta. Dessvärre verkar jag inte kunna fritextsöka på t ex ”web*” utan måste använda ett av de föreslagna yrkeskategorierna. Inte helt bra.
  • Monster: Precis som hos StepStone är Monsters mobilwebb helt fokuserad på att söka jobb. Här fungerar det dessutom att fritextsöka. Hela sökformuläret känns som ett par snäpp bättre än hos StepStone. Nästan så att den mobilanpassade webbplatsen t o m känns bättre än native appen…

Inget av exemplan ovan använder sig av responsive design, utan samtliga har separata mobilanpassade webbplatser.

Jag vill på inget sätt påstå att just exemplen ovan är bättre eller sämre än andra, men det är de mobilanpassade jobbsajter som jag hittills träffat på. Återkoppla gärna med andra exempel om du har.

Sociala nätverk – sprid ordet

Precis som att det idag är vanligt att tweeta, klicka ”like” eller maila en länk på ”vanliga” webbplatser ska ju även mobila webbplatser ha dessa funktioner. Jag tycker nog t o m att det är viktigare att funktionerna finns på en mobil webbplats eftersom jag där inte lika snabbt och enkelt kan växla till min Twitterklient, Facebook eller mailprogram.

Om jag hittar något som är intressant vill jag direkt kunna sprida det i mina  sociala nätverk. Det handlar om att förenkla för användaren. Dessutom innebär det ju direkt eller indirekt marknadsföring av din webbplats.

Slutsats

Det rör på sig. Hypen har lagt sig. Nya webbplatser är allt oftare byggda med responsive design, men inte alla. Inte heller finns det alltid automatik i att länka en besökare med en smartphone direkt till den mobilanpassade webbplatsen. Om det finns en vill säga.

Och glöm inte att ”sharing is caring”. Möjliggör detta på din mobila webbplats.

Om du ska bygga en ny webbplats – go responsive!

2 reaktioner till “Mobilanpassad webbplats – en självklarhet?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s