Webbanalys · Webbstrategi · Webbutveckling

Uppgradering av befintlig webbplats och e-handelslösning

Igår var jag på jobbintervju för en tjänst där en av de första arbetsuppgifterna är att se över befintlig webbplats och e-handelslösning och ta fram förslag på förändringar som bör genomföras.

Det här är inget unikt. Jag tror att det finns förhållandevis många företag som tidigt var ute med e-handel, men där teknik och omvärld sprungit förbi. Frågan är – hur gör man nu?

Sätt upp en strategi

Först och främst är de viktigt att identifiera syfte och mål med webbplats respektive webbshop. Förstudiearbetet berörde jag i ett inlägg för snart ett år sedan, men jag tänkte upprepa ett par av punkterna även här.

Syfte

Kort och gott: Varför ska du ha en webbplats/webbshop? Ju konkretare och tydligare, desto bättre.

Mål

Dessa bör vara mätbara. För e-handel är det en självklarhet – ”öka försäljningen av X med Z %”. Även webbplatsen i övrigt bör få mätbara mål –  ”50% av alla kontaktförfrågningar ska komma in via webbplatsen”.

Målen för webbplats och e-handel bör även kopplas till övergripande mål för försäljning och marknadsföring, samt affärsmål.

Nulägesanalys

Hur ligger vi till idag? Hur beter sig besökaren på webbplatsen? Vilka funktioner fungerar/fungerar inte alls?

Skaffa dig en så klar bild som möjligt för att veta vad som kan behållas och vad som ska bort. Bara för att den nuvarande webbplatsen är sju år gammal behöver det inte innebära att allt är skräp. Besökarna kanske lärt sig agera på ett visst sätt, se då ill att inte sabotera för dem framöver.

Ta reda på vad besökarna tycker. Ibland enklare sagt än gjort. T ex kan du bjuda in utvalda kunder för att på så sätt även skapa samhörighet med dessa, utöver att ta del av deras synpunkter och förslag. Kombinera fasta frågor med att låta kunderna fritt fundera kring både dagens webbplats och hur de skulle vilja se en framtida lösning.

Prioritera åtgärder

Budgeten är det som styr. Oavsett företagsstorlek så finns det alltid ett investeringstak. Därför är det viktigt att utifrån syfte, mål och resultatet av nulägesanalysen prioritera vad som ger mest effekt utifrån kostnaden.

Det kanske är viktigare att bygga en helt ny e-handelslösning än att bygga om själva webbplatsen? Kostnadsmässigt kan det vara klokast att använda ”enkla” publiceringssystem (t ex WordPress) för att presentera företagsinformation o likn. Där behövs inte andra funktioner är de som är standard. Framförallt är det text som ska presenteras, tillsammans med kontaktformulär.

Fastna inte i ett ”vi ska ha system X”. Utgå från behov och prioriteringar.

Vilken leverantör ska vi använda?

Precis som att det finns ett väldigt stort utbud av publiceringssystem och e-handelslösningar, finns det även ett stort antal leverantörer av dessa. I valet mellan vilka du ska använda – ta inte den som är billigast. Låt inte priset avgöra. Använd hellre den som återkommer med följdfrågor och som reserverar sig för oklarheter gäller din beställning.

Du vill ha en leverantör som lyssnar på dig och som kan guida dig genom projektet. Någon som kan säga ”stopp” om du kommer med osannolika förslag och som själv föreslår lösningar som kan snabba upp, förenkla eller hålla nere kostnaderna.

Ju noggrannare du är i valet av leverantör, desto mer nöjd kommer du vara när projektet är igång. Det kan bli dyrt att slarva…

Sammanfattning

  • Du är inte ensam om att behöva uppgradera.
  • Gå inte i fällan att vilja göra ”allt” på en gång.
  • Köp inte grisen i säcken.

Lycka till!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s