Användbarhet · Jobb · LinkedIn · Usability

CV-databaser – tankar och idéer kring förbättringar

Jag har sökt en del jobb under de senaste åren. Vågar knappt räkna efter hur många, men det har blivit en del. För mig som jobbsökare har det skett vissa förändringar gällande ansökningsprocessen. Istället för att maila in ansökan använder som bekant fler och fler företag system som t ex ReachMee.

Första gången jag vädrade min frustration över hur illa systemen fungerade var i februari. Frågan då var om det fanns något vettigt system – och slutsatsen var… njae. Nu har jag vänt på det hela och beskriver hur jag skulle vilja ha det.

Enkelt och snabbt

Som jobbsökare vill jag inte tvingas till att fylla i en massa text och göra en massa val i formulär efter formulär. Jag vill snabbt och enkelt anmäla mitt intresse till en eller flera tjänster. Ju krångligare registreringsförfarande, desto större risk att jag helt enkelt struntar i att söka.

Jag har redan designat mitt eget cv som jag sparat i pdf-format. Dessutom finns jag på LinkedIn och Monster. Varför ska jag tvingas till att skapa nytt cv gång, efter gång, efter gång??

Användaren i fokus

Det tål att upprepas: För att en webbplats ska fungera krävs det att den utgår från användarens behov och agerande. Oavsett hur de bakomliggande HR-systemen ser ut, måste den vy som jag som jobbsökare möter vara anpassad till mina behov. 25 flervalsalternativ och långa listor där jag ska fylla i  anställningar och utbildningar får mig att backa direkt…

Istället gillar jag cv-databaser med denna typ av basinfo:

 1. Namn, adress, telefon, URL till personlig webbplats o likn.
 2. Möjlighet att bifoga cv, personligt brev och eventuella ytterligare dokument
 3. ”Övrigt”-ruta för att skriva valfritt meddelande, om jag så vill

Då kan jag skapa min egen, personliga ansökan – som dessutom går fort att göra. Dessutom har jag sett exempel på att det är möjligt att koppla LinkedIn-kontot till cv-databaser. Ännu bättre! Då sker uppdateringarna automatiskt. Kan inte bli bättre!.

Slutsats

Krångla inte till det. Risken är att du som arbetsgivare/rekryterare tappar lovande kandidater pga ett krångligt ansökningsförfarande. Det är väldigt få jobb som är så pass ”heta” att jag som jobbsökare vill slåss med en icke-användarvänlig cv-databas. Hellre letar jag vidare efter en annan tjänst istället…

13 reaktioner till “CV-databaser – tankar och idéer kring förbättringar

 1. Håller med Dig Per.
  Har diskuterat detta med några rekryterare på olika företag. Deras hållning är att ”om personen ifråga inte orkar skriva in sitt CV hos oss är hen inte så intressant av oss och vi av den personen”…

  Gilla

   1. Jag håller helt med. Dags dessutom för rekryterare i allmänhet att inse att de inte har något egenintresse av att krångla till det för kandidaterna. Rekryterarna jobbar på uppdrag av sin beställare o ska hitta bästa möjliga kandidaten. Inget annat.

    Tack för dina synpunkter Johannes!

    Gilla

 2. Hej!

  Tack för du tog dig tid och skrev ihop det här. Vi håller på att se över våra processer för hur man snabbt och effektivt kan söka jobb hos oss, ska verkligen ta med dina synpunkter i vårt arbete med webben.

  Tror att vi går emot att man har sitt CV på ett ställe, typ LinkedIn eller Monster och sedan använder det för att söka jobb. Och enkelt, det ska det självklart vara. Där behöver vi bli bättre idag, helt klart.

  Återigen tack, det är alltid värdefullt med synpunkter som dessa. Vi som arbetar med det blir lätt hemmablinda.

  // Johannes
  Academic Work

  Gilla

  1. Tack för din kommentar. Jag önskar att fler rekryteringsföretag delade din/er syn på detta. Se Magnus kommentar ovan angående den respons han fått när han haft synpunkter på rekryterares cv-databaser… Skrämmande.

   Gilla

 3. Kan bara hålla med om det du skriver ovan, Per. Ofta slutar en jobbansökan med ett uppgivet ”Nä, jag orkar inte fylla i ett formulär till med alla utbildningar jag gått, alla jobb jag haft sedan grundskolan osv”. CV + ansökan i pdf-format borde vara standardförfarandet. Och absolut koppling till LinkedIn-kontot.

  Gilla

  1. Jag kan ju glädja dig åt att det finns de rekryterare som tänker som vi och inser att enkelhet är viktigt. Både Johannes på Academic Work och andra rekryterare jag pratat med håller med om detta. Tyvärr kommer säkert jättarna (läs Manpower, Poolia m fl) fortsätta som vanligt…

   Gilla

 4. Hej Per!
  Jag heter Niklas och jobbar som vVD på Globesoft, vi som utvecklar ReachMee. Ber om ursäkt för att jag är lite sen med svaret men hittade din blog först nu 🙂

  Kul att läsa dina tankar om hur processen kan vara för den som söker jobb. Jag tror att många delar din uppfattning om att det ofta varit tungt och omständigt att söka jobb. Faktum är att många organisationer de senaste åren gått över till betydligt enklare varianter av ansökningsformulär, vissa har helt tagit bort kravet på inloggning och har aktiverat koppling mot kandidatens LinkedIn-profil mm

  Tankar som dina är till stor del det som driver vidareutvecklingen av ReachMee. Om du fortfarande har detta färskt i minnet skulle jag pratas vid kort för att höra lite mer om dina tankar och erfarenheter. Hör gärna av dig om du har möjlighet eller maila mig ditt nummer så ringer jag upp.

  Hälsningar,
  Niklas

  076 899 2383

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s