Jobb

Att söka jobb – eller frågan om hur en rund boll passar i ett kvadratiskt hål?

Ibland undrar jag hur arbetsgivare tänker. Eller, de kanske inte ens har gjort det. Tänkt alltså.

När det i jobbannonsen efterfrågas både kompetens inom det strategiska området, designkunskaper o c h programmeringsskicklighet – för en tjänst som webbansvarig/webbredaktör – hur tänker utformaren av annonsen då?

Jag har ju jobbat som webbansvarig/webbredaktör tidigare och vill nu, efter moget övervägande, tillbaka in på det spåret. Det jag inte anat var att den typ av tjänst som förut var inriktad på främst skrivande, samt viss webbanalys och kanske lite strategiskt arbete, nu har ett så brett ansvarsområde.

Har jag missat något, eller hoppas arbetsgivarna på för mycket?

I mina ögon skiljer det ganska mycket mellan rollerna som:

 1. Webbstrateg/projektledare
 2. Webbdesigner
 3. Webbutvecklare/-programmerare

Att en arbetsgivare tror att det finns de som kan allt detta känns som – vad ska vi kalla det? – positivt tänkande. Nu ska jag inte dra alla över en kam. Det finns säkert individer som besitter all denna kunskap, men att denna person skulle vilja jobba som webbredaktör känns inte så aktuellt. En sån person skulle snarare vara högvilt i konsultbranschen.

Vart vill jag komma då? Egentligen ingenstans. Jag vill bara belysa ett ämne som jag finner ganska intressant. Det handlar inte heller om avundsjuka (nåväl kanske l i t e).

Undra bara hur många runda bollar som faktiskt till slut hamnar i ett kvadratiskt hål…

8 reaktioner till “Att söka jobb – eller frågan om hur en rund boll passar i ett kvadratiskt hål?

 1. Du har helt rätt här, Per. Om vi tar ovanstående kriterier och lägger till säljfunktion samt kundvårdande dito så ser det ut som de tjänster jag för tillfället söker.

  Redan att kombinera strateg med projektledare och därutöver designer med programmerare känns mer eller mindre orimligt. Och som du säger – varför skulle denna supermänniska i hela friden vilja jobba som webbredaktör?

  Gilla

  1. Ja, de som jobbar med rekrytering behöver nog tänka till lite bättre. Det är helgalet att klumpa ihop allt som har med webb att göra i en och samma roll. Vilka delar som eventuellt kan klumpas ihop är däremot en annan sak. Jag har ju t ex haft en roll som projektledare/webbstrateg och det kändes som en bra kombination. Om det alltid är det säger jag inget om däremot. 🙂

   Jag hoppas att jag kanske kan väcka åtminstone en tankeställare hos rekryterare i och med detta. Vi som jobbar med webb besitter väsensskilda kompetenser, trots att vi alla jobbar med web…

   Gilla

   1. Så sant så, Per. Jag anser f ö att redan kombinationen design/programmering är mycket svår att hitta någon som behärskar. Kreativa personer, exempelvis webb-AD:s har sällan lust (eller kompetens) för programmering – och vice versa. Och att denna person sedan även skulle ha en strategisk överblick och en projektledande/administrativ kompetens är extremt ovanligt. Och en skicklig skribent/copywriter har ju en helt annan bakgrund och kompetens än ovanstående personer.

    Gilla

   2. Jag skulle väldigt gärna vilja höra hur rekryterare och arbesgivare tänker när de klumpar ihop kompetenser så som du beskriver. Om de tänker vill säga. Tyvärr har jag börjat tappa tilltron till rekryteringsbranschen efter mina många telefonsamtal och intervjuer. Undrar nästan vilka kompetenskraven är för att få jobb där. Vissa har verkligen noll koll… Skandal.

    Gilla

 2. Jag tycker det finns många annonser ut på just rekryterare. Kanske finns ett visst samband mellan det och att det ni skriver om 😉

  Gilla

  1. Hehe… Det har helt gått mig förbi. Tyvärr har jag upplevt att kompetensen även bland ”branschexperter” är ganska dålig, så det kan helt klart behövas nytt, friskt blod.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s