Facebook · Instagram · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Sociala medier under sommaren

Under sommaren ändras användandet av social medier något. Fokus flyttas och det handlar mest om semester, sol och ledighet. Vi publicerar sommarbilder och berättar vad vi gjort, eller kommer göra under semestern. Är det så klokt? Och sommarlediga unga, vad gör de egentligen? Allt är ju inte sol och bad…

Sociala medier – vår tids djungeltrumma

Visst är det väl en skön känsla att kunna lägga upp en statusuppdatering på Facebook eller göra en incheckning via Gowalla som visas på Twitter, som du v e t kommer göra läsarna avundsjuka. Många likes och RTs är ju det man vill ha, eller? Kanske inte. Oavsett vilket så finns det en annan aspekt att tänka på. Det kanske inte bara är dina följare och vänner som kan se vad du gör.

Att låsa sitt Facebook-flöde för de som inte är dina vänner förhindrar bl a att utomstående kan dra fördel av att du är bortrest. När du befinner dig i Grekland och njuter av solen kan en statusuppdatering om tre veckors Medelhavsemester vara allt som behövs för en slipad inbrottstjuv…

Incheckningar som syns på Twitter är lika öppna inbjudningar som uppdateringar på Facebook. När du checkar in på Plaza i New York berättar du för alla som följer ditt flöde att du inte är hemma. Ett uppskattat välkomnande för den eller de som vill utnyttja ditt hem eller din brevlåda för diverse aktiviteter.

Jag vill inte skapa rädsla eller noja för hur du ska använda sociala medier, utan endast göra dig medveten om och tänka till innan något händer. Det krävs bara lite eftertanke och att ha koll på säkerhetsinställningarna så slipper du våndas.

Unga och sociala medier – sommartid

En stor skillnad mellan dagens unga och hur det var för 20 år sedan är att vi då var helt lediga från skolan och alla dem som vi kanske inte ville umgås med. Idag kan mobbning och trakasserier fortsätta i sociala medier som Facebook eller Instagram, utan hänsyn till sommarlov. Det går inte att komma undan sina plågoandar på samma sätt nu som då.

För dig som föräldrar innebär sommaren att det är än viktigare att du håller koll på hur ditt eller dina barn interagerar i sociala medier. Med en smartphone behövs ju inte heller en dator för att skicka eller ta emot hotelser. Som jag skrev i mitt inlägg angående barn och sociala medier är det viktigt att du är aktiv som förälder och visar att du bryr dig och inte accepterar vad som helst. Trots att det kan kännas kränkande mot barnet kommer de tacka dig för att du är engagerad.

Låt de unga få koppla av under sommaren utan att känna påtryckningar från mobbare.

Trevlig sommar!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s