Cybersäkerhet · Facebook · Instagram · Mobila tjänster · Sociala medier · Sociala nätverk

Barn använder sociala medier – vet du vad de gör där?

Trots 13-årsgräns på Facebook är dagens unga snabba att plocka upp nya tjänster och appar. Med en smartphone är det inga svårigheter att ladda ner diverse appar för att kommunicera med andra. Benämningen ”digital natives” innebär i korthet att en person är uppväxt med internet och ser det som ett självklart medie, medan vi andra är ”digital immigrants” och ofta fortfarande tänker ”söka på internet”. För oss är webben generellt sett ett komplement/en ersättare till andra tjänster.

Du som förälder

Som förälder är det viktigt att vara där ditt barn är. Ha konto på Facebook, Instagram och Wordfeud, om det är de tjänsterna som används. Var nyfiken, påstridig och intresserad. Läs på om vad som ”gäller”. Försök att ligga före ditt barn kunskapsmässigt, eller åtminstone snappa upp allt som sägs – och lär dig mer.

Berätta att det finns ”fula gubbar” även i den digitala världen – och lär barnet att säga till dig om det blir kontaktat av någon som verkar utge sig för att vara någon annan. Ett exempel på det är det s.k. Alexandra-fallet. ”Fula gubbar” i detta fall behöver inte betyda äldre män, utan det kan lika gärna röra sig om andra, lite äldre barn som busar/jäklas/hotar.

När det gäller Facebook är det viktigt att kontot är låst och inläggen endast kan läsa av barnets godkända vänner. Nya vänförfrågningar ska endast godkännas om de kommer från personer som barnet verkligen känner IRL. Om du upptäcker att ditt barn lagt till personer som du inte känner till, be om en förklaring om hur de känner individen ifråga. Allt för att garantera att det inte finns några ”troll” i vänkretsen.

Till skillnad från oss vuxna användare, som kan använda våra verkliga namn för att marknadsföra oss själva i den digitala världen, är det viktigt att barnen inte gör det. Eftersom det finns de som söker kontakt med barn, bör inte deras sökande efter potentiella offer förenklas. Lär barnet att använda användarnamn som inte kan kopplas till deras riktiga namn och ålder. Ju mer oidentifierbart, desto bättre.

Lärare och skolpersonal

Informera generellt om risker och möjligheter, utan att för den skull skrämma eleverna till att inte använda sociala tjänster. Jämför med sånt som barnen känner till IRL för att underlätta förståelsen. Tänk bara på att det kan vara så att t ex 12-åringar har minst lika bra koll som du själv på tjänsteutbudet, om än inte lika övergripande och djupgående.

Bjud gärna in personer som är extra kunniga inom sociala medier till skolan för att berätta om hur barnen på bästa sätt kan använda de olika tjänsterna – på ett positivt sätt.

Vuxna i allmänhet

Vi som vuxna möter idag barn och ungdomar i sociala medier på samma sätt som vi möts IRL. Trots att det är lättare att avgöra ålder vid ett ”live-möte” är det viktigt att inse att personen bakom ett Wordfeud-alias kanske inte alls är 18-åriga Stina, utan 11-årige Kalle. Framför allt språkmässigt brukar det lysa igenom tydligt. Här gäller det att sätta gränser. Det är inte accepterat att 11-åringar springer på stan vid midnatt. Liknande regler bör givetvis gälla digitalt. Och här behövs det att alla vuxna hjälps åt.

Jag upptäckte för en tid sedan att bonusdotterns kompis hade lagt ut bilder på Instagram där hon poserade på ett sätt som inte är direkt passande för en 12-åring. Dessutom hade hon lagt in taggar som gav ett intryck av något helt annat än hon åsyftat. Namnet hon valt på sin profil gav också intryck av att hon sökte något (som inte alls avsågs). Risken var därmed rätt stor att någon med fula avsikter skulle ta kontakt på ett eller annat sätt. Jag berättade om min upptäckt för föräldrarna – som var ovetande om Instagram – och de tog sig ett snack med dottern. Dessutom började de själva använda tjänsten, för att ytterligare försäkra sig om att det i framtiden inte skulle hända igen.

Ytterligare information om unga och sociala medier

3 reaktioner till “Barn använder sociala medier – vet du vad de gör där?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s