Jobb · Media · Mobilitet

Mobilitet – välsignelse eller förbannelse?

Idag får vi t ex via reklamen en bild av att det är självklart att alltid vara nåbar, uppkopplad och uppdaterad. Att hela tiden ha koll på arbete och vänner genom mail, Facebook och nyheter är en vardag för många.

Välsignelse?

Via t ex Twitter kan jag läsa att många inte klarar sig utan sin Iphone eller Ipad. Vissa påstår att de inte överlever ens ett par timmar utan att ha tillgång till smartphone (eller dator). Hela deras liv verkar kretsa kring det som sker i det digitala flödet som avspeglas i Iphonen.

En av de som verkligen lever med sin Iphone 24/7 och verkar vara konstant uppkopplad, är min fd kollega Therese. För att vara ärlig så blir jag alldeles trött när jag ser hur hon hela tiden agerar i, med och utifrån det som händer i hennes digitala omvärld. Skulle aldrig orka leva så själv.

Jag tror att Therese verkligen ser mobilitet som en välsignelse, med nästan bara fördelar i att hela tiden vara online. Eller? 🙂

Förbannelse?

Jag själv tog ett beslut att lämna Facebook i vintras. Ett av skälen var att jag kände mig stressad över allt som alla andra gjorde och själv inte hängde med i flödet. Det blev ett måste att kolla vad som hänt både direkt när jag vaknade på morgonen, flera gånger under dagen och det sista jag gjorde när jag gick och lade mig.

Det är fler än jag som får problem med att hålla sig uppdaterad. DN skrev om fenomenet med sociala medier kontra sömnproblem i mitten av februari och jag känner väl igen mig i texten.

Mobilitet och arbetslivet

Inte nog med att vi hela tiden bär med oss och håller oss uppdaterade privat, även i arbetslivet kan det ställas mer eller mindre tydliga krav att hela tiden vara tillgänglig. Detta är t ex en av anledningarna till att jag valt att lämna konsultandet.

Hur många är det inte som tänker ”ska bara kolla mailen en sista gång” framför 22-nyheterna? De som även kollar jobbmailen direkt när de vaknar för att se om det är något ”akut” som behöver hanteras…

För mig har det känts väldigt stressigt att hela tiden behöva hålla ett öga på mailen, oavsett om det är helg eller semester. Att aldrig kunna koppla av helt, utan att fundera på om någon kund kommer höra av sig med frågor eller problem. Inte heller här är jag ensam, utan den ökade mobiliteten har – utöver att ge en större frihet – även ökat stressen hos anställda.

Mobilitet – ja eller nej?

Personligen skulle jag föredra att inte kunna läsa jobbmail – eller mail överhuvudtaget – på min mobiltelefon. Jag vill jobba mina 40 timmar i veckan och sen vara fri att göra som jag vill.

Några följder av den ökade mobiliteten är ökad övertid och det nya begreppet ”vobba”. Det är så lätt att ”bara” jobba ett par timmar extra hemma och att – när barnen är sjuka – ”hålla ett öga på mailen”.

Om jag skulle tvingas välja ja eller nej angående om jag vill jobba mobilt skulle det bli ett rungande – nej!

En reaktion till “Mobilitet – välsignelse eller förbannelse?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s