Media · Mobila tjänster · Webbtjänster

Upphovsrätt: 1900-talsjuridik vs 2000-talets webbtjänster

Under en jobbintervju igår började vi diskutera upphovsrätt. För mig är det ett komplext område som verkligen visar hur svårt det är för lagstiftare och myndigheter att hänga med i utvecklingen och skapandet av nya webbtjänster.

Alla känner till (och har åsikter) om nedladdning av filmer och musik. Personligen har jag aldrig känt det behovet, men att (olagligen) ladda ner är något som är förhållandevis vanligt. Andelen kända fall är ganska litet, men ibland fångar media upp enstaka incidenter.

Upphovsrättslagen kom 1960. Vem som helst kan förstå att dagens möjligheter att dela mediaproduktioner med andra knappt var tänkbar vid den tiden. Trots revideringar så är det – äntligen – dags att se över hela lagstiftningen inom området. Med start 2008 påbörjades en utredning för att se över dagens lagstiftning. Ett av förslagen är en helt ny upphovsrättslag. Frågan är när en sådan kan vara på plats – och om den är anpassad till dagens situation…

Igår fick jag ett medlemsmail från Fotosidan som bl a tog upp upphovsrättsproblematiken med Pinterest. Det är bara en i raden av olika webbtjänster som under de senaste 5-7 åren på olika sätt kommit att påverka vår syn på upphovsrätt.

Som en motpol till lagivrarna finns Creative Commons som främjar spridande och delande av information. Hur kan lagivrare och frihetsförespråkare mötas? Kan de mötas?

I mina ögon finns det en mängd information, bilder, filmer osv, som av upphovsrättsskäl inte att åtkomliga för oss ”vanliga”. Jag hoppas – för allas skull – att framtiden blir mer öppen och tillgänglig.

En reaktion till “Upphovsrätt: 1900-talsjuridik vs 2000-talets webbtjänster

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s