Jobb · LinkedIn · Media

Senior inom webb – vad innebär det?

Jag kan bli väldigt fascinerad när 25-30-åringar kallar sig ”seniora” eller ”experter”. Trots att jag har jobbat med webben sen 1999 är det först de senaste 2-3 åren som jag själv börjat kalla mig senior.

Personligen anser jag att det inte bara är faktakunskaper som avgör om en person är ”expert” eller inte. Det räcker inte att ha pluggat ett halvår för att bli expert. Det krävs förståelse och erfarenhet från olika branscher och företag för att bygga upp en gedigen kunskapsbank. Det är för övrigt en av anledningarna till att jag undviker expertbegreppet och istället använder ”senior”.

Vem avgör om en individ är expert eller inte? Expert i vems ögon? Så snart du möter någon som är duktigare/mer kunnig än du är så tappar du ju ”expert”-titeln…

Att vara senior innebär för mig att en individ har flera års erfarenhet och djupa kunskaper inom det valda området. Det handlar inte om att vara generalist, eller specialist.  Båda dessa kan vara seniora. Däremot är det mer troligt att en specialist även kan komma undan med ”expert”.

Någonstans läste jag att 5-7 års erfarenhet krävdes för att bli kallad ”senior”. Vet inte riktigt om jag vill sätta en given gräns på ett visst antal år, men minst 5 är känns rätt troligt. Vad tycker du?

9 reaktioner till “Senior inom webb – vad innebär det?

 1. Kan bara hålla med, Per.
  Själv har jag jobbat med webben på olika sätt sedan mitten på 90-talet, men kallar mig inte för senior.

  Gilla

  1. Tack! Jag måste erkänna att ”senior” inte var något som jag själv kallat mig från början. Det var först efter att flera rekryterare kallat mig senior som jag själv började använda det begreppet.

   Gilla

 2. Nu, efter över 13 år i branschen så har jag lagt till ”Senior”.
  Varför? För att särskilja mig från mängden av nyexade och jag tycker, som Du skriver Per, att Senior står för lång erfarenhet och stora kunskaper. Minst tio år tycker jag är grunden för att kalla sig Senior…

  Gilla

  1. Det var lite min tanke också. Tog 13 år även för mig att mer formellt lägga till ”senior”.
   10 år kanske är den korrekta normen för senioritet. Din kollega Yttergren var inne på samma spår. 🙂

   Gilla

 3. Självklart är man senior när man har skägg…egentligen är senior, erfaren etc. helt irrelevant för mig när jag pratar och jobbar med andra. Jag har jobbat med nyexade stjärnor och sunkiga seniorer. Den enda gången det är viktigt att säga att man är senior är när msn ska sälja in ett uppdrag då det är lättare att få bättre betalt. Eller?

  Gilla

  1. I mina ögon är det en väsentlig skillnad mellan specialister och generalister när det gäller ”seniorbegreppet”. En specialist, t ex en AD, ID eller GUI-utvecklare kan mycket väl vara en stjärna redan som nyutexad, som du skriver. Däremot tror jag att det krävs många års erfarenhet för att bli en duktig generalist.

   Generalister anser jag att t ex projektledare, strateger och kommunikatörer är. Dvs sådana som jag själv. Dessutom kan det skilja mellan konsultsidan och beställarsidan.

   För en webbyrå/reklambyrå påverkas, som du nämner, timtaxan av vilken senioritet en konsult har (därav vissa byråers användande av ”Senior” i jobbtiteln). Den aspekten gäller ju inte för ”vanliga” företag. Där innebär snarare senioritet att individen (en generalist) befinner sig högre upp i organisationen.

   Allt handlar om vilken utgångspunkten är. Konsult eller webbansvarig?

   Gilla

 4. Jag har programmerat på vilt skilda komplexitetsnivåer, privat, inom studier och i yrket sedan mitten av 80-talet och väljer helst att titulera mig senior eller icke senior inom ganska smala underområden inom systemutveckling och relaterade områden. Situationen och sällskapet spelar också in såklart; träffar jag en icke teknikkunnig kund i sällskap med en trainee har jag inga problem att presentera mig som senior t.ex.

  Gilla

  1. Nu anser jag att du är en ”specialist” och då är det självklart att specialistkunskaperna kan variera inom olika specialistområden…

   För mig är du självklart senior! Har inte jobbat med många SU under åren som skulle kunna slå dig på fingrarna. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s